Bedeni Uyandırmak - Omurga Odaklı Somatik Yoga Atölyesi -1

Cumartesi, 18 Ocak 2020 10:00
Cumhuriyet Cad. No: 347 Konak/İzmir (Pınar Apt. K:4 D:4)

“Düşünme, zihnin değil bedenin öğrenecek. Sinir sistemin kendine uygun olanı alacak.”

Matta sırt üstü uzanmışsın… Bir ses; kollarını yukarıya kaldırıp ellerini birleştirmeni ardından sol parmaklarını tavana doğru yükseltmeni, sonra da hareketin başlangıç noktasına dönerek bırakmanı söylüyor. Zihnin komutun ne kadar basit olduğunu düşünüyor. Ama yine de bunu dirseğini bükmeden yapamıyorsun, bıraktığını sandığında da omuzun yere tam olarak değmiyor... Boynun ve omuzun sanki görünmez bir el tarafından engelleniyor. Aklından “bırakmanın neden bu kadar zor olduğu” sorusu geçiyor.
Oysa bedeniniz bırakmayı öğrenebilir ve sinir sisteminiz bedeninize en fazla konfor sağlayacak şekilde kendini yeniden organize edebilir.
Feldenkrais ile Movement Intelligence Okulu bünyesindeki “Bones for Life metotlarının altyapısına dayanan “Somatik Yoga Atölyesi”nde, basit hareketlerle sinir sistemine nasıl etki edilebileceğini, her insanın kendine özgü olan “hareket kalıplarını” iskeletine en fazla konfor sağlayacak şekilde yeniden nasıl organize edeceğini deneyimleyeceksiniz.
“Somatik öğrenme” bedenin kendi gücünden yararlanarak öğrenmedir. Sinir sistemine yeni hareket modelleri sunar ve beden de kendisine en iyi olanı alır. Dolayısıyla Somatik Yoga’nın amacı; pozları ya da hareketleri öğretmek değil, o pozun içindeki farklı yolları ve hareket imkanlarını açığa çıkarmaktır. Bu derinliği de omurganın içerden uzaması, iskeletin hizalanması ve kemiklerin fonksiyonlarının canlandırılmasıyla sağlar.
Somatik Yoga Atölyesi’nin ilki “Omurga” ile başlıyor. Bu atölyede, "Somatik Öğrenme" bakış açısıyla omurgadaki hareketsiz omurları esnetmenin, hizalamanın daha net bir ifadeyle tüm omurgaya asli görevini hatırlatmanın yollarını göreceksiniz. Aynı zamanda iskeletimizin diğer parçalarıyla olan ilişkisini ve birlikte nasıl işbirliği yaptıklarını fark edeceksiniz. “Boynumuzu bırakamazsak diğer omurlara ne olur; bazı pozlardan sonra belimiz niye ağrır; tadasanada durmak neden zordur; plank da neden omuzlarımıza çok yük biner; orta sırt omurlarındaki kamburluk neden oluşur” gibi soruları temel pozlar üzerinden araştıracağız ve beden farkındalığı geliştirip temel pozlara nasıl aktarılacağını, bedene nasıl öğretileceğini deneyimleyeceksiniz.

KİMLER KATILABİLİR?
Yoga Eğitmenlik pratiğini derinleştirmek isteyenler,
Hareket profesyonelleri,
Yoga pratiğini derinleştirmek isteyenler,
NOT: Bu çalışma, Yoga pratiğini derinleştirmek, omurga üzerine ile daha detaylı çalışmak ve beden farkındalığında derinleşmek isteyen kendi pratiğine sahip herkese yöneliktir.
Not: Gerekli Şeyler
• Atölyeye gelmeden önce omurganıza odaklanarak hangi ‘temel’ pozlarda zorlandığınızı lütfen not alın.
• Yanınıza 1 metre ince havlu ya da peştamal getirmeniz rica olunur.

Her insan, masada duran bir bardağa farklı uzanır. Kolunu farklı kaldırır; yürürken toprağa farklı basar. Her insanın hareketleri kendine özgüdür ve postürünün duruşu onun el yazısıdır. Bu hareket kalıpları anne baba aktarımı, kültürel, psikolojik ve fiziksel travmalarla vs. oluşur. Yoga pozlarına girerken, içindeyken, çıkarken de bu hareket kalıplarını fark etmeden kullanırız.

NOT: Bu atölye çalışması 2 ayrı gün 4'er saat olarak birbirinin aynı içerikte olarak planlanmıştır. Size uyan güne göre katılım sağlayabilirsiniz.