Sanat Eleştirmenliği

Cuma, 6 Aralık 2019 16:30
Alsancak Mahallesi, 1481. Sk. No:7, 35220 Konak/İzmir, Türkiye

6 Aralık Cuma

16:30 - 19:00 Panel: “Eleştirel (Bakma / Düşünme / Okuma / Yazma)”

Moderatör : Ragıp Ertuğrul
Konuşmacılar : Ragıp Ertuğrul, Kültigin Kağan Akbulut, Rana Öztürk

7 Aralık Cumartesi

10:30 - 18:00 Atölye çalışması

Moderatör : Kültigin Kağan Akbulut
Eğitmenler : Kültigin Kağan Akbulut, Rana Öztürk

10:30 - 12:30 "DORA" Enstalasyon, Bernard Pras, Fransız Kültür Merkezi (https://www.ifturquie.org/etkinlik/dora-bernard-pras-2/) rehberli turu

13:00 - 14:00 Öğle yemeği ve sergi hakkında tartışma, Galeri A

14:00 - 16:00 Katılımcılar iki gruba ayrılarak sergi hakkında 500-600 kelimelik birer eleştiri yazısı hazırlayacaklardır. Katılımcılara bilgisayar sağlanmayacak olup, dileyen katılımcılar, yazmak için kişisel bilgisayarlarını getirebilirler.

16:00 - 18:00 Hazırlanan yazılar, iki eğitmenin rehberliğinde değerlendirilecektir.

Eğitmenler Hakkında:

Ragıp Ertuğrul
İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Yüksek Lisans mezunu olan Ertuğrul, profesyonel iş yaşamında kurumsal iletişim ve pazarlama iletişimi alanında yöneticilik yapmaktadır. Dramaturji, Tiyatro Eleştirisi, Eleştirel Düşünme, Medyada Eleştiri, Sanat Yönetimi, Sanat Sponsorluğu, Tiyatro İşletmeciliği ve Etkinlik İletişimi alanlarında uzmanlığı olup konferans ve seminerler vermektedir.

1999 yılında Sanat Çevresi dergisinde başladığı eleştiri yazılarını, Anne & Trends, Tiyatro... Tiyatro, Tempo, T24.com’da sürdürdü. 2011- 2019 yılları arasında Vatan Gazetesi’nin hafta sonu ekinde ‘Kahvede Şenlik’ başlığıyla köşe yazıları yayımlandı. 2015 yılından bu yana UNESCO Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Başkanlığı görevini yürüten Ertuğrul, aynı zamanda International Association of Theatre Critics - IATC’nin Yönetim Kurulu Üyesidir.

2011 yılında Hacettepe Üniversitesi tarafından düzenlenen 75. Yıl Cüneyt Gökçer Ödülleri’nde ‘Yılın En İyi Eleştirmeni’ ödülüne değer görüldü. Ragıp Ertuğrul’un tiyatro sanatçısı Dilek Türker’in yaşam öyküsünden hareketle yazdığı anlatı-romanı “Soytariçe”, Ekim 2016’da Tekin Yayınevi’nden çıktı. 2018 yılında kurduğu REST Tiyatro’nun ilk prodüksiyonu olarak Türkiye prömiyeri yapan Milan Kundera’nın “Jacques İle Efendisi” oyunuyla Ekin Yazın Dostları’nın “Yılın Yönetmeni” ödülüne değer görüldü. 2019-2020 sezonunda Joel Pommerat’nın “Tüccarlar” adlı oyununu sahneye koydu.

Kültigin Kağan Akbulut
Boğaziçi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler eğitimi aldı. Gazete Duvar başta olmak üzere çeşitli yayınlara sanat, sinema ve yeni medya alanlarında yazıyor. Susma Platformu'nun online portalı Susma24.com'un internet editörü olarak çalışıyor. Güncel Sanat Bülteni isimli e-bülten projesini geliştiriyor.

Rana Öztürk
Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi, İşletme Bölümü’nde tamamlayan Rana Öztürk, yüksek lisans derecesini Türkiye’deki Kavramsal Sanat Çalışmalarının Bir Analizi başlıklı teziyle İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Sanat Tarihi Bölümü'nden aldı. 2006’dan 2015’e dek İrlanda’da yaşayan Öztürk, çağdaş sanat tarihi/teorisi ve sergi incelemeleri alanlarındaki doktora çalışmasını Dublin’deki National College of Art and Design (NCAD) okulunun Görsel Kültür Fakültesi’ne bağlı olarak Küresel Modernite Anlatıları: İlişkisel Coğrafyaların Haritalandırıldığı Yerler Olarak Uluslararası Çağdaş Sanat Sergileri başlıklı teziyle tamamladı. Bu dönemde aynı zamanda Dublin’deki Graduate School of Creative Arts and Media (GradCAM) araştırmacılarından biri oldu.

Akademik çalışmalarının yanı sıra küratör, koordinatör, editör ve çevirmen olarak da çeşitli kurumlarla çalışan Öztürk, 2007’de İrlanda’da Cork'un Shandon mahallesinde Slow Space Fast Pace, 2010’da 3. Sinopale kapsamında Sinop Halk Kütüphanesinde Geçici Olarak Rafa Kaldırıldı ve 2014’te İrlanda, Sirius Arts Centre’da We All Live on the Same Sea sergilerinin ve 2018'de Aslı Narin'in Millî Reasürans Sanat Galerisi'nde gerçekleşen solo sergisi Carpe Noctem'in küratörlüğünü yaptı. Ağustos/Eylül 2017'de Dublin'de Fire Station Artists' Studios'ta misafir küratörlük programına katıldı. MEIndex İrlandalı sanatçı filmleri veritabanı küratörü olarak yaptığı seçkiler Cityscape: The Ruins of the Present ve The Future is Another Country başlıklarıyla Temple Bar Gallery + Studios ve AMINI 17 sanatçı filmleri festivali kapsamında The MAC, Belfast'ta gösterildi. HER HÂL Kolektif etkinlikleri olarak Ekim 2017 ve Mart 2018'de Sinem Dişli ile birlikte Tekrar ∞ Döngü Konuşma ve Performans Serisi'ni düzenledi. Çeviri, söyleşi ve metinleri 2001’den bu yana çeşitli sanat dergi ve yayınlarında yayımlanmakta olan Rana Öztürk, 2015'ten beri Yeditepe Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi okullarda sanat tarihi, çağdaş sanat eleştirisi ve teorisi, görsel kültür üzerine dersler vermektedir. 2018'de İstinye Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başlamıştır.


Atölyelere katılım ücretsiz olup, kontenjan her atölye için 20 kişiyle sınırlıdır.
Bir kişinin tek atölyeye veya birden fazla atölyeye katılması mümkündür.
Atölyeleri tamamlayan katılımcılara katılım belgesi verilecektir.

Kayıt için: https://tr.surveymonkey.com/r/7P9DX6X