Güncel Sanatı Anlamak

Cuma, 22 Kasım 2019 16:30
Alsancak Mahallesi, 1481. Sk. No:7, 35220 Konak/İzmir, Türkiye

22 Kasım Cuma

16:30 - 19:00 Panel

Moderatör : Fırat Arapoğlu
Konuşmacılar : Fırat Arapoğlu, Ayşegül Kurtel, Gökçe Dervişoğlu Okandan

Atölyenin panel kısmında Fırat Arapoğlu “Çağdaş Sanat Üzerine Düşünceler” başlıklı bir sunum yapacak olup, Ayşegül Kurtel güncel sanatın kavramsal çerçevesi ve güncel sanatta biçim çeşitliliğine değinecektir. Gökçe Dervişoğlu Okandan ise “Güncel Sanatı Anlamak: Yaratıcı Endüstriler ve Ekosistemi” başlıklı bir sunum gerçekleştirecektir.

Panel sonunda katılımcılardan, yorumlamak üzere bir güncel sanat yapıtı belirleyerek 23 Kasım Cumartesi günü gerçekleşecek atölyeye gelmeleri istenecektir.

23 Kasım Cumartesi

11:00 - 17:00 Atölye çalışması

Moderatör : Ayşegül Kurtel

Eğitmenler : Fırat Arapoğlu, Ayşegül Kurtel, Gökçe Dervişoğlu Okandan

Katılımcılar tek tek, seçtikleri güncel sanat yapıtını yorumlayacaklar ve eğitmenlerin yol göstericiliğinde, diğer katılımcıların da katkılarıyla bir tartışma ortamı oluşturulacaktır.

Eğitmenler Hakkında:

Fırat Arapoğlu
Fırat Arapoğlu sanat tarihçisi, eleştirmen ve bağımsız küratör olarak İstanbul’da çalışmaktadır. Altınbaş Üniversitesi’nde İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyal Bilimler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Türkiye ve yurtdışında birçok serginin küratörlüğünü yapmıştır. 2019 projeleri arasında: “Future Unforgettable”, Krassimir Terziev solo sergi (2019, Versus Art Projects, İstanbul), İzler (2019, Mod, Moda), “İçimizdeki Şeytan” (2019, Artist İstanbul Sanat Fuarı) ve Simbart’ın tek günlük solo sergi programları sayılabilir. 3. Çanakkale Bienali’nin ile 3. ve 4. Uluslararası Mardin Bienalleri’nin eş-küratörlüğünü yapmıştır.

Türkiye’de yurtdışında katkıda bulunduğu sanat dergileri arasında Genç Sanat, Art-İst Modern & Actual, ICE, ARTAM, Art Unlimited, Critical Culture, RH+, İstanbul Art News, Sanat Dünyamız ve Flash Art sayılabilir. Birgün, Cumhuriyet ve SOL gibi gazetelere de katkıda bulunmuştur. Sanat ve sanat eğitimi üzerine yazdığı makaleleri uluslararası sempozyumlarda sunmuştur. Aynı zamanda İstanbul Modern Art Museum, Moda Sahnesi, Narmanli Sanat, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde konuşmalar yapmıştır. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği AICA-Türkiye’nin 2018-2020 başkanlığını yapmaktadır.

Ayşegül Kurtel
Ayşegül Kurtel, lise öğrenimini Özel İzmir Amerikan Lisesi’nde tamamladıktan sonra, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde öğrenim görmüş ve ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans eğitimlerini tamamlamıştır. Aynı bölümde öğretim görevlisi olarak çalıştığı 9 sene içerisinde ‘Sanat Tarihi, Rönesans Dönemi’, ‘İkonografi’, ‘Güncel Sanat’, ‘Görsel Algılama’, ‘Tasarıma Giriş’, ‘Sanat Eseri Çözümleme’ gibi konularda ders vermiştir. Eş zamanlı olarak, 8 yıl süreyle Mazhar Zorlu Sanat Galerisi’nin sanat danışmanlığını yürütmüştür. 2001 yılında kurduğu Galeri Akademist’in 11 yıl boyunca yöneticiliğini yürütmüştür. Yerel bir televizyon kanalında, 4 yıl süreyle “Kültür ve Sanat” programının yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlenmiştir. 2014 yılında kurulan Galeri A Güncel Sanat Merkezi’nin kurucu ortağıdır.

İzmir’de 2003 yılından beri faaliyet gösteren, şehrin ilk sürdürülebilir güncel sanat mekânı olan K2 Güncel Sanat Merkezi’nin ve K2 tarafından 2007’den bu yana 4 kez gerçekleştirilmiş olan PORTIZMIR’in (İzmir Uluslararası Güncel Sanat Trienali) kurucu direktörüdür. K2 aynı zamanda, Urla’daki ormanlık bir arazide, tamamen doğayla dost olarak kurulan sanatçı yerleşkesi K2 Urla Nefes Alanı’nı işletmektedir. Yurt içi ve yurt dışında küratörlük deneyimleri de bulunan Kurtel, Türkiye’de ve yurt dışında çok sayıda ulusal ve uluslararası konferansta konuşmacı olarak yer almıştır. Kurtel, 2010 yılında Fransa Devleti tarafından ‘Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres’ Sanat ve Edebiyat Nişanı ile ödüllendirilmiştir.

Gökçe Dervişoğlu Okandan
Doç. Dr. Gökçe Dervişoğlu Okandan İstanbul Üniversitesi’nde ekonomi/işletme alanında lisans, yönetim-organizasyon alanında yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamlamış, araştırmacı olarak yüksek lisans sırasında Innsbruck Üniversitesi’nde, doktora sırasında Copenhangen Business School Art & Leadership Centre’da, doktora sonrası araştırma için Princeton Üniversitesi Woodrow Wilson Siyaset Okulu’nda bulunmuştur. Strateji alanında Doçent unvanını alan Okandan, halen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yaratıcı endüstriler odaklı girişimcilik, sosyal inovasyon gibi konularda lisans ve yüksek lisans düzeyinde dersler verip sürdürülebilirlik, yaratıcılık, yenilik, kurumsal vatandaşlık konularında araştırmalar yapmakta, mentorluk vermektedir. Kültür Politikaları ve Yönetimi ve İş Etiği Araştırma Merkezleri yönetim kurulu üyesi, Global Girişimcilik Haftası Türkiye İcra Kurulu üyesidir. Okandan, 2004 yılından beri katılımlı yöntemler konusunda moderasyon ve danışmanlık vermekte, yaratıcı girişimcilik ve tasarım odaklı düşünce atölyeleri düzenlemektedir.