Mübadelenin Acısını Hatırlıyoruz: Ya Yine?

Perşembe, 30 Ocak 2020 10:00
Mimar Sinan Mahallesi, 35220 Konak/İzmir, Türkiye

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi'nin 97'nci yılında mübadelenin acı öyküsünü, Kültürpark Pakistan Pavyonu'nda açılacak "Ya yine?" adlı sergi ile yeniden hatırlatıyor.

Kent tarihi ve kültürü açısından önemli çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nin (APİKAM) sunumuyla düzenlenen serginin eserleri, NU Seramik Grubu'ndan 13 sanatçıya ait.

Küratörlüğünü Lale Malay'ın, koordinatörlüğünü ise İpek Candaş Atay'ın yaptığı "Ya Yine" başlıklı sergi, 30 Ocak Perşembe günü saat 18.00'de açılacak. 30 Mart Pazartesi gününe kadar haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Ek Bilgi

2 milyona yakın kişi göç etti
“Değiş-tokuş, bir şeyin başka bir şeyle değiştirilmesi” anlamına gelen "mübadele" sözcüğü; 30 Ocak 1923'te Lozan Barış Antlaşması'nda Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan “Türk ve Yunan Nüfus Mübadelesine İlişkin Sözleşme ve Ek Protokolü”ne binaen Türk ve Rum nüfuslarının karşılıklı zorunlu değişimi için kullanılan genel bir göç terimi. Mübadele ile 1 milyon 200 bin Ortodoks Hristiyan Rum, Anadolu'dan Yunanistan'a; 500 bin Müslüman Türk de Yunanistan'dan Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi kapsamında Türkiye'de sadece İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada'da oturan Rumlar, Yunanistan'da ise sadece Batı Trakya Türkleri mübadeleden muaf tutuldu.

Buca Göç ve Mübadele Anı Evi
Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi” başta olmak üzere Türkiye'ye Balkan ülkelerinden yapılan göçlerin hikâyesini ve yarattığı kültürel-sosyal değişimleri kayıt altına almak amacıyla 2017 yılında hizmete açtığı Buca Göç ve Mübadele Anı Evi, Türk-Yunan Nüfus Mübadelesini yaşamış olan mübadiller ve onların 1. 2. ve 3. kuşak akrabalarının anılarını Buca Kasaplar Meydanı'ndaki tarihi binada yaşatıyor.