31 Ara 2018
Otuzbeşlik

2018 Yılında Otuzbeslik.com'un En İyileri Nelerdi?

Evet, yeni yıl geldi çattı ve 2018 Otuzbeşlik ile dolu dolu geçti. Geride bıraktığımız yıl boyunca neler paylaşmadık ki? 

123 kategori, 55 bölgede; 2989 mekan, 13920 etkinlik, 810 yazı. Karşılığında 575.396 ziyaret aldık, Facebook'ta 9.1 K, Instagram'da 9.2 K, Twitter'de ise 4.1 K takipçiye ulaştık. Peki, bu sayıların yanında öne çıkan röportajlar, listeler, mekanlar ve projeler hangileriydi. Merak ettiniz değil mi? Haydi gelin, listelere birlikte göz atalım. 

  

 

En iyi Beş Röportaj 

 

Şirin Payzın Türkiye'deki Kadın Algısı Hakkında Ne Düşünüyor?

 

"Geçtiğimiz günlerde “Medyada kadın algısı” konusunda konuşmacı olarak katıldığı Turuncu Konuşmalar’da buluştuğumuz Şirin Payzın’a birkaç soru sorma şansı yakaladım. Duruşunu ve haberciliğini sevdiğim Şirin Hanım ile gerçekleştirdiğim sohbette, bakış açısıyla beni yeniden kendine hayran bıraktı. Ayaklarının üzerinde duran, iyi yetişmiş kadınların önemini bir kere daha hatırlattı bize." Buyurun Seçil Şeker ile gerçekleştirdikleri sohbetlerine! 

 

İnanç Avadit - Mücadele Etmiyoruz, Sadece Mızmızlanıyoruz!

 "Avadit’in "Buradan Kurtulmak Bize Kaldı" adlı şiir kitabı içinde yaşadığımız dünyanın gerçeklerini, gerçekleştiremediklerini, ağıdını, karanlığını, ilerleme sandığımız yozluklarını, dehlizlerini suratınıza çarpan bir kitap. Derinden derinden sallıyor İnanç’ın kitabı. Dalgakıranlarınızı yok ediyor, içinde yaşadığınız dünyayla başbaşa bırakıyor. "Bir sabahlık doğmamış güneşler sipariş eden", "delirdim kendimi", "gözlerinin geçmişinden öpüyorum" diyen bir adamın kitabı bu." Kardelen Uysal röportajı, tıkla!

 

Nejat Satı: "Eczanelerde satılan ilaçlar toplumun aynasıdır."


"Satı, farklı materyaller ile toplumun dertlerini de işaret ediyor. Özellikle Yeni Nejat Eczanesi serisinde, toplumun sıkça yaşadığı sağlık sorunlarını, absürt politik söylemler ile birleştiriyor. Onunla bu seriyi, farklı materyal kullanımını, minimalizme evrilişini ve daha pek çok konuyu konuştuk." Kardelen Uysal röportajı, tıkla!

 

 Eren Başbuğ'un Müziği Dream Theater'e İlham oldu!

"Aslında hikaye; dünyanın en iyi progresif metal grubu Dream Theater'in, kendi imkanlarıyla metal müzik şarkılarını, klasik müzik enstrümanlarıyla çalan Eren Başbuğ’u henüz 16 yaşındayken keşfetmesiyle başlıyor. Tabii Eren’in ilk başarısı bu değil. Tüm çocukluğu ödül almakla geçiyor ama müziğin bir yarış olmadığının farkına varıp kendi yolunu çiziyor. Yoluna taşlar konuluyor ama o emin olduğu şeyden vazgeçmiyor ve hayallerini süsleyen Dream Theater ile sahne alıyor!"  Şeçil Şeker röportajı, tıkla!

 

Altan Gördüm'ün Hikayesiyle Sanatın İyileştirici Gücünü Hissedeceksiniz!

"Altan Gördüm'ü İzmir ziyaretinde yakaladık. Sanata ve hayata dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik."Seçil Şeker röportajı, tıkla! 

 

En iyi Beş Liste 

İzmir'deki En İyi Kamp Alanları 

 

Şehir ahalisi, apartman çocukları için betondan kurtulmanın, egzoz dolmuş ciğerleri, stresten pelteleşmiş zihinleri iyileştirmenin en iyi yolu doğaya kaçıp kamp kurmak. Kısa bir süreliğine de olsa sırt çantalarınızı alıp kendinizi atabileceğiniz kayıp cennetlerin yani kamp alanlarının listesini hazırladık. Doğa sizi çağırıyor.  Gülay Güler listeledi, tıkla!

  

İzmir'deki En İyi Hamburgerciler 

  

Zeynep Öztürk, hamburger sevenler için İzmir'deki en iyi hamburgercileri listeledi, buyurun listemize.

  

Bostanlı Gece Hayatını Aydınlatan On Mekan 

  

  Seçil Şeker, Bostanlı'da gecenizi dolu dolu ve keyifle geçireceğiniz 10 mekanı listeledi.  Keşfetmek için tıkla!

 

İzmir'deki Leziz Pizzacılar

Anavatanı İtalya olan pizzanın temel hali hamur üzerine domastes sosu ve mozeralla peyniri olsa da günümüzde pek çok çeşidini bulmak mümkün. İzmir’de gidip denemeniz gereken pizzacıları Kardelen Uysal listeledi. Buon appetito! Liste için tıkla!

 

Laptopunuzu Alıp Çalışabileceğiniz Mekanlar 

 

Hem kafanızı dağıtabileceğiniz hem de ofis olarak kullanabileceğiniz ortak kullanım alanları son derece popüler olmuş durumda ve İzmir'de o kadar güzel yerler var ki... Sizler için Zeynep Öztürk laptop'unuzu alıp İzmir'de ofis gibi kullanabileceğiniz, sunduğu ortam ile içinizi ısıtacak mekanları listeledi. 

 

 

Öne Çıkan 5 Mekan 

Bone Coffee Roasting 

Hilal ve Meriç Özdil çifti “Her şey güzel olacak” , “Kalk gidelim güneylere” deyip İstanbul’dan Urla’ya taşınmışlar. Sahil kasabasında yaşama hayallerini gerçekleştiren bu güzel çift yedi yıllık kahve deneyimlerini şimdi Urla, İskele’de bulunan şirin mi şirin kahve dükkanları Bone Coffee’de kahveseverlerle paylaşıyorlar. Gülay Güler röportajı, tıkla!

 

Zihni Sinir 

 

Liseliler pek bilmez hatta üniversiteliler bile bilmez de İrfan Sayar’ın ikonik karikatürü Porof. Zihni Sinir’e ve onun akıllara zarar “proce”lerine herkesin bir kulak aşinalığı vardır. İşte Alsancak Gül Sokak’a konuşlanmış akıllara zarar sempatideki bu kahveci de adını bu ünlü mucidimiz Zihni Sinir’den almış. Seçil Şeker röportajı, tıkla!

 

Hic Lokanta ve Tadim Atölyesi 

 Hiç Zeytin Ormanı’nın tüm güzelliklerini insanlarla paylaşmak isteyen Duygu Hanım; Urla’nın tarihi Sanat Sokağı’nda Hiç Lokanta ve Tadım Akademisi’ni açar. Aslında burası Hiç Organik Zeytin Ormanı’nın mekana bürünmüş hali. Ormanda yetişen bitkiler sadece menüye girmiyor, orman bitkileri mekanın her yerinde kendine yer buluyor. Her gün ormandan yeni bitkiler toplanıp lokantaya taşınıyor ve Hiç ziyaretçilerini orman kokularıyla karşılıyor. Gülay Güler, röportajı!

 

 Philia Lifestyle & Coffee

Hem açıkhava sinemaları, akustik konserler, workshoplar, etkinlikler düzenleyen hem de bisikletinizle, evcil hayvanınızla gidebileceğiniz bir mekan hayal edin, işte orası Philia; Karşıyaka'nın cennet köşesi. Zeynep Öztürk'ün gerçekleştirdiği röportaj için tıkla!

 

Mimas Sanatevi

Belkıs Ersan Yaka ve Aşkın Yaka çifti, yerlisi oldukları Barbaros Köyü’ne sanat getirmek adına Mimas Sanatevi'ni kurmuşlar. Bu sanatevi, “sanat galerilerinin sadece belli bir kesime hitap ettiği, ulaşılmaz, halktan kopuk olduğu” ön yargısını kökünden kazımış. Köylü, açıldığı günden itibaren sanatevini benimsemiş ve şu an sanatevinin adeta bir parçası olmuş durumda. Köy halkı; çat kapı gelip sergileri ziyaret ediyor, verilen eğitimlere katılıyor. Peki bunu nasıl başarmışlar ve daha ne gibi başarılara imza atmayı hedefliyorlar? Yanıtlar; Aşkın Yaka, Belkıs Ersan Yaka ve sanat küratörü Serdar Yörük ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızda...  Gülay Güler'in kaleminden.

 

İçinde Bulunduğumuz Etkinlikler

 

Alternatif Kısa 

Birikim Atölyesi ve Otuzbeslik.com işbirliği ile İzmir’de her ay Alternatif Kısa etkinliği düzenleniyoruz. Bu kısa film günlerinde her ay dört yönetmenin filmine yer veriyor, her filmden sonra yönetmen ve oyuncularla filme dair sohbet ediyoruz. Seyircilerin de aktif katılımıyla filmler irdeleniyoruz. 4 Ocak'ta gerçekleştireceğimiz Alternatif Kısa'nın 10'uncu etkinliğine sizleri de bekliyoruz.

 

 

 

Epic Fair 

Atmosferi ve müzik seçkisi ile benzersiz, İzmir’in ilk ve tek bağımsız müzik festivali Epic Fair'in bu yıl basın sponsorluğunu üstlendik.

 

Monitor

Monitor, kâr amacı gütmeyen İzmir merkezli video ve film gösterim oluşumu. Sabit bir mekânı olmayan Monitor, mevcut sanat mekânları ve alternatif sergileme alanlarıyla işbirliği içerisinde güncel sanat odaklı gösterimler düzenlemekte. Bilin bakalım basın sponsoru kimdi? Gülay Güler'ın Monitor'un yaratıcısı Nursaç Sargon ile gerçekleştirdiği röportaj için tıkla!

 

Tedxİzmir 

“Paylaşmaya Değer Fikirler” sloganıyla yola çıkan TEDxIzmir, Türkiye'nin ve İzmir'in en büyük fikir paylaşma ve keşfetme platformlarından biri. Elbette biz basın sponsoru olduk.

 

 

İzmir'i Turuncuya Boya 

Turuncu Dernek’in Kadına Yönelik Şiddeti Sona Erdirmek adına bu sene de İzmir'turuncuya boyadı. 16 gün boyuca kampanyaya dikkat çekmek için binalar, önemli yapılar, iş yerleri, restoranlar, kafeler turuncu renkte ışıklandırıldı, süslendi. Biz de kampanyaya destek verme adına Alternatif Kısa etkinliğimizin dokuzuncu seçkisinde Kadına yönelik siddet içeren filmler izledik, filmlerin yönetmenleriyle söyleşi gerçekleştirdik. Seçil Şeker'in Turuncu Dernek ile gerçekleştiridiği röportaj için tıkla!

 

Shake it İzmir

Shake it İzmir bu yıl ‘Harmony of Mixology’ teması ile katılımcılarına bir çok aktivite sundu. Geniş içerikli kokteyl ve gastronomi workshopları, süpriz isimlerle söyleşiler, canlı müzik ve Dj performansları, oyunlar, festival pazarı ve daha fazlası ile doğayla iç içe bir festival alanında harika bir hafta sonu geçirdik. Tabii ki biz de oradaydık.

Seçil Seker'in Shake it İzmir ile gerçekleştirdiği röportaj için tıkla!