24 Şub 2020
Kardelen Uysal

3. Kadın Yönetmenler Festivali başlıyor!

Üç senedir Kadın Yönetmenler Festivali düzenliyor. Festivalde birbirinden güzel seçkiler ve programlar yer alıyor. Festivalin her sene bir teması var. Bu seneki teması ise hayal kurmak. Festivali düzenleyen Gülten Taranç herkes hayal kurmayı hatırlasın, bir hayale şahit olsun istiyor altı gün boyunca. 29 Şubat-5 Mart tarihleri arasında Buca Tarık Akan Gençlik Merkezi’nde Buca Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek festivalde bu sene Face to Face (Yüz Yüze) bölümü ise dikkat çekiyor. Bu bölümde seçkide yer alamayan film sahiplerine özel bir seçici kurul filmlerin seçilmeme nedenlerini eser sahiplerine açıklayacak. Festivali 15 kişilik bir ekiple düzenleyen Gülten Taranç'la festivalin misyonunu, gelecekteki hedeflerini konuştuk. 

 

Fotoğrafta Gülten Taranç gülümseyerek kameraya bakıyor.

Kadın Yönetmenler Festivali hangi ihtiyaçlardan doğdu? Nasıl başladı?

Festival, Kadın Yönetmenler Haftası olarak 2018 senesinde başladı. İlk uzun metraj filmlerini çeken yönetmenleri ağırladık. O zamanlar benim de ilk filmim vizyona girecekti. O dönem filmin dağıtımını kendim üstlendim. Sinema salonlarıya diyalog halindeyken arkadaşlarım da filmlerini İzmir'de göstermemi istediler. İlk etkinliğimiz ufak çaplıydı, 11 yönetmen geldi. Ertesi sene yaklaşık 30 yönetmen ağırladık ve farklı seçkilerimiz oluşmaya başladı. Örneğin geçen sene Yavru Kuş adlı bölümümüzde yönetmenlerin en kötü filmlerini göstermeye başladık. Sinema öğrencilerine bu konuda duyuru yapıyoruz hangi yollardan geçtiğimizi göstermek adına. Aynı zamanda bu programa yönetmenlerin son çektikleri filimi de koymaya çalışıyoruz.

 

Bu sene ise 2020 yılında Face to Face bölümü ile elenen filmlerin neden elendiğini açıklayan bir kurul kurduk. Dilek Kaya ve Dilek Çolak da bu sene konuk yönetmenlerimiz arasında. Bu Türkiye’de bir ilk. Kamera arkasından geldiğim için empati ile bir festival yapmaya çalışıyoruz. Filmlere de ufak da olsa bir telif hakkı ödüyoruz.

 

VMC, Kameralı Kadınlar, Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi, Değişim Liderleri iş birliğiyle Taranç & Taranç Film Organizasyonu olarak düzenliyoruz.

Festivalin misyonu ve teması nedir? Dikkat çektiği ve işaret ettiği yerler neresi?

Her sene başka bir teması oluyor festivalin. Geçen sene “Her 10 Kadından 1’i Yönetmen” dedik. Bu sene “Her Kadın Başka Hayaller Kurar” temasını seçtik. Misyonumuz kadın yönetmenleri bir araya getirmek. Sorunların konuşulmasını, İzmir’in tanıtılmasını hedefliyoruz. Bu festivali kadın yönetmenlerle hep birlikte yapıyoruz, herkesin emeği var.

 

Bu sene Buca’da yapmamızın nedeni Dokuz Eylül Üniversitesi Sinema-TV bölümünün Buca'ya taşınmış olması. Öğrencilere yürüyüş mesafesindeyiz; tüm atölyelere, söyleşilere ve gösterimlere ücretsiz olarak katılabilirler. Atölyeler için kayıt olmaları gerekiyor. Bu seneki temamızın hayaller olmasının nedeni ise ülkede hayal kurmanın çok zor hale gelmiş olması. Festivalde altı gün boyunca herkes bir hayali izlesin, hayal kursun, hayal kurmayı hatırlasın istiyoruz. Her şeyin başlangıcı hayal kurmak aslında.

Bir meydanda Gülten Taranç, yaklaşık on beş kişiyle gülümseyerek poz veriyor.

Festival, hedefine ulaştı mı? Kadın yönetmenlerin görünür olmasını sağladı mı?

Kadın filmleri festivalleri zaten var. Filmmor, Uçan Süpürge gibi büyük festivaller mevcut. Ancak İzmir’de böyle bir festival yoktu. Bu festivalde gelen işlerin yüzde yirmisi İzmir’den. İzmir çok üretken bir şehir fakat hep İstanbul’a gitmeye çalışıyoruz. Bu tip festivaller kadınlar için çok büyük bir motivasyon kaynağı oluyor. Bir araya gelmek hepimize iyi hissettiriyor. İzmirli seyirci de çok ilgili ve gelen tepkileri de çok güzel. Tam 8 Mart haftası öncesinde yapıyoruz etkinliği. Bizler de sinema emekçileriyiz.

Gelecekteki planlar neler?

Mecburen uluslararası olacağız. 2019 senesinde iki tane bağımsız uzun metraf film çekilmiş. Üretim gittikçe düşüyor. Uluslararası filmler de bu kente gelmeli. Asıl istediğim şey ise ulusal sinemaya katkıda bulunmak. Kendi seçkilerimizle gezelim istiyoruz, farklı ülkelerde ayağımız olsun istiyoruz. Yıllar içinde küçük küçük adımlarla olacak bunlar da. Daha fazla destek bulmalıyız.

Festivalin afişinde mor ve kıvırcık saçlı bir kadın var. Festival tarihi ve teması yazıyor. Altında ise sponsorlara yer verilmiş.

3. Kadın Yönetmenler Festivali programını buradan inceleyebilir, ayrıntılı bilgi için festivalin web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Tüm etkinliklere giriş ücretsizdir. 

 

Not: Fotoğraflar görme engelli okuyucularımız için betimlenmiştir. Görsellerin altında bulunan yazılar bu amaca hizmet etmektedir.