12 Şub 2020
Gülay Güler

Alternatif Kısa 20 - Kısa Film İyi Gider

Birikim Atölyesi ve otuzbeslik.com’un düzenlediği İzmir'in aylık kısa film etkinliği Alternatif Kısa'nın 20'ncisiyle karşınızdayız. Bu seçkimizde savaş ve sistem temalı beş film izleyecek, her filmin ardından yönetmenleriyle sohbet edecek, sorular soracağız. Dünyayı nasıl gördüğünü bizlerle paylaşan yönetmenlerimizle keyifli bir ortamda görsel algımızı tartacağız.

 

Sinemaya gönül vermiş kişileri ve sinemaseverleri kısa filmlerin dünyasında buluşturan Alternatif Kısa, 21 Şubat Cuma günü saat 19.30'da Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

 

Kısa Film İyi Gider!

İnsiyak

Bir asker nerede olduğunu bilmediği bir ormanın ortasında uyanır ve elinde kalan teçhizatla yaşamını devam ettirmek için çevresini keşfe çıkar. Bu esnada düşman olduğunu düşündüğü bir askerin kendisine yaklaştığını fark eder ve sonunu kestiremeyeceği bir döngünün içine düşer. 

Mustafa Kemal Altıner

1995’te Karaman’da doğdu. Lise öğrenimini Bursa Polis Koleji’nde tamamladı. Eğitimine 2016 yılında kayıt yaptırdığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-TV Bölümü'nde devam eden Mustafa Kemal Altıner, ilk filmi İnsiyak’ı 2019 yılında tamamladı. Şu an post-prodüksiyon aşamasında olan Feliks Kulpa isimli kısa filminin çalışmalarına devam etmekte.

 

Fraktal: Munchies

Uyku ile uyanıklık arasında bir yaşam sürüyoruz. Bunun çoğu zaman farkında bile değiliz. Çünkü böyle olmasını istiyorlar. Peki kim mi istiyor ya da nasıl mı bu haldeyiz?
Anne babalarımız için renkli televizyonlar vardı. Şu an bizim için onlardan da renkli video oyunları var. Sanal bir dünyada yaşıyoruz. Gerçek olan ne? Ya da hangisi gerçek? Hangisi doğru? Elimizde kalan sadece bir uyuşukluk hali...

İnsanlara televizyondan duman gönderen ama kendisi gaz maskesi takan Mr. X adlı aşırı şişman bir adamı ve masum bir çocuk üzerinden gerçekliğin bir distopyasını izleyeceğiz.

Zahid Çetinkaya

1994 yılında Konya doğdu. Lisans eğitimine 2016 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü’nde başladı. 2017 yılında Kültür Bakanlığı ve TÜRSAK Vakfı’nın düzenlediği Geleceğin Sineması senaryo yarışmasında Yağmur Türkan Caner ile yazdığı "Ban" isimli senaryosu ile finalist oldu. 2019 yılında 16’ncı Geleceğin Sineması yarışmasında "Fraktal: Munchies" isimli senaryosu yapım desteği aldı ve yarışma sonunda en iyi 3’üncü film seçildi. Dünyanın en prestijli kısa film festivallerinden Clermont-Ferrand Film Festivali'nin film marketinde Türkiye’den Kısalar seçkisinde yer alan Fraktal: Munchies, 20’nci Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nde deneysel kategoride jüri özel ödülü aldı; Florence Film Awards’da en iyi kısa film adayı, 2’nci Uluslararası İzmir Artemis Film Festivali’nde finalist, 9’uncu Malatya Uluslararası Film Festivali’nde en iyi 3’üncü film oldu.  Zahid Çetinkaya şu anda senaristlik ve metin yazarlığı yapmakta.

Şimdilik İkimiz de Yalnız

Düzen, her daim şükreden insanlar yaratır. Seyfi ve Nejdet karakterleri birbirlerini getto bir yaşantının içinde bulurlar. Her ikisinin ayrı ayrı idealleri, hayalleri ve hayattan beklentileri vardır. Fakat hayat, istedikleri gibi toz pembe değildir. Toplumun aforoz ettiği bu iki kişi, varoluşlarına koşarlarken kaplumbağa misali ters dönerler. Biri kurtuluşu beklentide ararken, diğeri kendini hırsa emanet eder.

Umut Heval Çerkes

1991 yılında Tunceli'de doğdu. İzmir'de geçen gençlik yıllarının ardından 2017 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde eğitim görmeye hak kazanarak İstanbul'daki hayatına adım attı. İstanbul'da yaşadığı süre içinde Mutlu Kedi (2017), Saklı (2017), Vidalar (2018) filmlerinin çekimlerini gerçekleştirdi. Son olarak 2019 yılında Şimdilik İkimiz de Yalnızız adlı projeyi hayata geçirdi.

Asfur

Şık giyimli bir kadın (Asfur) sanat galerisinde gezinmektedir. İzlediği fotoğraf karşısında oldukça etkilenir. Geçmişte yaşadığı zorlukları ve korkuları yeniden yaşayan ve bir galeride olduğunu bir an için unutan Asfur, kırmızı uyarı çizgisini aşar ve aldığı sözlü uyarı ile anımsamak istemediği bir ana döner. Asfur’un savaş sonrası yaşadıkları ve uyum sürecinin zorluğu sınırları sorgulamamıza neden olur.

 

Özlem Çıngırlar

1986 yılında Adana'da doğdu. 2016-2018 yıllarında, psikoloji yüksek lisans eğitimi aldı. Özel ve kamu kuruluşlarında proje yöneticiliği yaptığı dönemde ödüllü projelere imza attı. 2011-2017 yıllarında Adana'da Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu'nda fotoğraf, sanat tarihi, felsefe eğitimleri aldı. İlk fotoğrafları Şubat 2016'da sergilendi. Yönetmen ilk filmi Asfur ile 2017'de 70'inci Cannes Film Festivali'ne katılmıştır. 24'üncü Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında düzenlenen Adana Kısa Film Maratonu senaryo yarışmasında ilk on senaryoya giren Kültür Bakanlığının desteklediği Yüksük kısa filmi Mart 2018’de tamamlandı. Çekimleri iki yıl süren Unregistered (Hükümsüz) video art çalışmasını Royal Akademi’deki sanatçılarla ortak yürütmüştür. Mersin Giad tarafından 2018'de “Hikâyesi Olan Kadınlar” plaketiyle onurlandırılmıştır. Asfur kısa filmi ile yurt içi ve yurt dışında 17 festivale katılmıştır. Şu an İstanbul'da sanat çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Les Quatre Sans Cou

Dört kafasızın boyunlarında artık kafa bulunmayabilir ama hepsinin mutfakla kutsal bir ilişkisi vardır. Bu uzman gurme adamlar kasabalarından çıkarlar, bir adamla karşılaşırlar onu yemeğe davet ederler ve olaylar gelişir. Film Rober Desnos'un 1934'te yazdığı Les Quatre Sans Cou adlı şiirinden uyarlanmıştır. 

Alix Fizet

1990 yılında Normandiya'da doğdu. La Poudriere Animasyon Film Okulu’ndan mezun oldu. Yönetmen, yazar, animatör Alix Fizet'in yönetmenliğini yaptığı Le Salsifis du Bengale (2015), En sortant de l'école (2015), Léon d'Oural (2015), Les Quatre Sans Cou (2015) adlı dört kısa filmi var.

Not:
Görme engelli seyircilerimiz için filmlerin betimlemeleri yapılacaktır. Betimlemeleri dinleyebilmek için yanınızda akıllı telefonlarınızı ve kulaklıklarınızı getirerek, telefonunuza WhatsApp uygulamasını indirmeniz gerekmektedir. Destek için film gösteriminden önce [email protected] adresinden bize ulaşabilirsiniz.