15 Ağu 2018
Otuzbeşlik

Ayşedeniz Gökçin - Piyano Aslında Zaman Makinesidir

Pink Floyd sevenler buraya!

Ayşedeniz Gökçin, önemli başarılara imza atmış genç bir piyanist. Londra’da yaşayan, piyanoyla küçük yaşta tanışan Gökçin, Pink Floyd şarkılarını Franz Liszt'le birleştiren yorumlarıyla tüm dünyada beğeniyle dinleniyor. Kendisiyle samimi bir sohbet gerçekleştirdik, keyifli okumalar.

 

Kaynak: Ayşedeniz Gökçin 

 

İlk büyük konserinizi 9 yaşındayken vermişsiniz. Nasıl bir histi sizin için?

  • İnanılmaz heyecanlıydım. Özellikle de orkestra eşliğinde Bach çalmak, altından kalkmam gereken çok büyük bir sorumluluktu; durumun ciddiyetini gayet farkındaydım. 

 

17 yaşında New York’taki Eastman Müzik Okulu’na eğitim için gitmişsiniz. Farklı bir kültür, farklı bir dil sizi hiç korkutmadı mı? 

İngilizcem gayet iyiydi zaten ve çok mutluydum çünkü o ana kadar hiç böyle yaşıt müzisyen arkadaşlarım olmamıştı. İlk defa kendimi doğru yerde hissettim... Buna karşın ailemden ilk defa çok uzakta, tek başıma yaşamaya gitmem kolay olmadı. Artık kendi bağımsızlığımı kazanıp kararları kendim vermeye başlamam gerekiyordu, zorlukların da kendim üstesinden gelmeye çalışmalıydım. Alışmam biraz zaman aldı.

 

 

Londra’ya gitme hikayeniz Kraliyet Müzik Akademisi tarafından master’a kabul edilmeniz ile başlıyor. Kabul haberiniz aldığınızda neredeydiniz, sevincinizi ilk kiminle paylaştınız?

Sınava New York’taki Steinway Hall’da girdim. Aslında önceden çalışmak istediğim profesörüme çalmıştım, eğer sınavı geçersem beni stüdyosuna almaya kabul edeceğini söylemişti. Sınavın iyi geçtiğini söyledi ve mutluluktan uçtum! Artık Londra’ya taşınma vaktim geldiği için de ayrı heyecanlıydım! 

 

 

Kaynak: Ayşe Deniz Gökçin 

 

Sizce yurt dışında eğitim almamış olsaydınız da bugünkü başarınızı elde edebilir miydiniz?

  • Hayır, çünkü yurt dışındaki kaynaklar çok daha fazla. Profesörler çok başarılı ve eğitime çok önem veriyorlar. Hele sanat eğitimi bambaşka bir şey... Genellikle gündelik sorunların olmadığı yerlerde çok daha iyi ilerleyebiliyorsunuz. Hem okulların bütçeleri muazzam hem de tasasız öğrenci olup çalışmaya odaklanmanız kolay oluyor.

 

 Kaynak: Ayşedeniz Gökçin 

 

Floyd’un müziğini ” Liszt” tarzında yeniden yorumladınız ve çok beğenildi ve Lisztified terimini ilk siz kullanmışsınız. Anlamı nedir? 

Yanı Liszt tarzında Pink Floyd parçalarını piyanoya uyarladım. Bu herkesin yaptığına zıt olarak, modern bir eseri klasikleştirmek oluyor... Macar besteci Franz Liszt olsa nasıl bunları çalardı diye düşünüp onun 200. yıldönümünde başladığım bir master projesiydi. Sonunda viral olunca tüm albüm yaptım. 

 

 

Kaynak: Ayşe Deniz Gökçin 

 

Prepared piano diye bir şey duyduk. Tam olarak nedir bizimle paylaşır mısınız?

Tellerin çiviler ya da başka aletlerle donatılıp piyanonun sesinin değişmesi için yapılan hazırlık. Bunda genellikle modern eserler çalınıyor, mesela bazı tuşları nesnelerle susturup tellerin akortlarını değiştirmek: prepared piyano. 

Benim yaptıgım şey ise telleri çekmek ya da om'lara bateri sopasıyla vurmak gibi ses efektlerinden ibaret. 

 

 

 Kaynak: Ayşe Deniz Gökçin 

 

Hayatınızdaki dönüm noktası neydi?

  • Kesinlikle Pink Floyd projenin viral olmasıydı. Bu sayede bir dinleyici kitlem oluştu. 

 

Bir röportajınızda ¨Yabancı dillere merakım var¨ demişsiniz. En çok ilginizi çeken yabancı dil hangisi?

  • Biraz İspanyolca biraz da Mandarin Çincesi biliyorum. Yeni kültürleri tanımak böyle çok daha eğlenceli ve derin oluyor. 

 

Türkiye’yi özlüyor musunuz?

  • Evet. Yarı zamanlı dönmeyi düşünüyorum. 

 

Hayali bir kahraman olsanız, kim olmak isterdiniz?

Superman gibi uçmak isterdim. 

  

 

 Kaynak: Ayşedeniz Gökçin 

 

Sizi etkileyen bir kitabı bizlerle paylaşabilir misin?

How to Teach Quantum Physics to Your Dog.

 

Piyanonunuz bir zaman makinesi olsa sizi hangi tarihe götürsün isterdiniz? Neden?

1913’un Paris’ine götürsün isterdim. Stravinsky’nin bahar ayinini izlemek için. 

 

Sizi ve eserlerinizi nereden takip edebilirler?

  • iTunes, YouTube, Spotify’da AyseDeniz Gökçi diye bakınca bulabilirler! 

 

Son olarak müjdeyi de vermek isterim 28 Eylül'de Ayşedeniz Gökçin İzmir'e geliyor. Etkinlik ayrıntısı ve bilet almak için tıkla! Ayrıca Ayşedeniz'in TEDx'de yaptığı konuşma da ¨Piyano aslında bir zaman makinesidir¨diyor. Biz konuşmasını çok beğendik, izlemek isterseniz diye videoyu hemen aşağıya bırakıyoruz.