13 May 2018
Gülay Güler

Başarılı Animatör ve Oyuncu: Batuhan Köksal

 

Biz Batuhan Köksal Alternatif sa'dan başarılı animasyon yönetmeni olarak tanıyordukMeğerse Batuhan oyunculuk mezunuymuş ve Tiyatro Terminal'in aktif bir oyuncusuymuşBatuhan'a bir yandan hangi oyunda oynuyor, oyunculuk alanında neler yapıyor onları sorduk bir yandan da Batuhan animasyonu kendi çabalarıyla nasıl öğrenmiş, bu süreç nasıl gerçekleşmiş, gelecek planları nelermiş merak ettiğimiz tüm soruları sorduk. Siz de merak ettiyseniz buyurun sohbetimize dahil olun. 

 

 

Batuhan merhabalar. Biz seni Alternatif Kısa'dan tanıyoruz ama bilmediğimiz bir yönün varmış aslında oyunculuk okumuşsun.  

Evet. Ben 2007'de Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü'ne girdim ve 2011 yılında da mezun oldum. Tiyatro kökenliyim, devlet tiyatrosunda ve özel tiyatrolarda çalıştım. Daha sonra Tiyatro Terminal adlı bir tiyatro topluluğu kurduk. Devamlı oyunlarımız oluyor. Onun dışında benim başka bir ilgi alanım daha var, animasyon.  

 

Animasyona ilgin nasıl başladı?  

Animasyon benim küçüklüğümden beri merakımdı.  Filmlerdeki animasyon sahneleriyle çok ilgileniyordum. Bilim kurgu ve fantastik filmleri çok severdim. Küçüklüğümden beri nasıl yapıldığına dahil araştırmalarım ve denemelerim vardır. Bilgisayarım da vardı ve uzun süre boyunca bu işin nasıl yapıldığını öğrendim. Bir süre sonra denemeler yapmaya başladım.  

 

Animasyonu kendi kendine öğrendin yani?  

Evet. İlk öğrenmeye başladığımda çok fazla kaynak yoktu. Ya bir kursa gitmeniz lazımdı ya da bulmak için belirli yerleri deşmeniz lazımdı. Şu an internette çok fazla kaynak var ve insanlar bir kursa gitmeden de bu işi öğrenebilirler. Ben uzun bir öğrenme süreci yaşadım deneyip yanılarak öğrendim. İyi de oldu diyebilirim.  

 

Birkaç kaynak önerebilir misin?  

Ben 3D animasyonlar yapıyorum ve bununla ilgili çok fazla program var. Maya, 3ds Max, Blender gibi bir sürü program var. Youtube'da bile istemediğiniz kadar kaynak var. Programların genel diline hakim olduktan sonra öğrenmek çok da kolay hale geliyor. Bununla ilgili satın alabileceğiniz eğitim setleri de bulunuyor.  

 

 

 

Peki, sen bir set aldın mı 

Yok, ben almadım. (Gülüşmeler) Ben belli bir aşamaya kadar çok denedim, yanıldım, kurcaladım. Merakım vardı.  Kafamda bir şey canlandırıyordum ve bunu nasıl bilgisayarda yaratırım diye düşünerek onunla ilgili çözümler üretmeye çalışıyordum. Programı öğrendikten sonra bütün kapılar açılıyor. Çok daha hızlı öğrenmeye çok daha hızlı çözüm üretmeye başlıyorsunuz.  

 

Modellemeyi sen mi yapıyorsun?  

Filmlerim için modellemeler yapıyorum ama "Fabrika" adlı filmimi yaparken karakter modellemesini arkadaşım Bora Altay yaptı. "Fabrika"nın çevre modellemelerinin hepsini kendim yaptım. Bu iş modellemekle bitmiyor; karakter riglemesi, onların sahnelerinin oluşturulması, montajı, komposit çalışma dediğimiz arka ve ön planın bir araya getirilmesi, efeklendirilmesi işin içine giriyor.  Fabrika'nın animasyon ve modellemesini kendim yaptım ama müzik ve ses tasarımı benim alanımın dışında olduğu için müziklerini arkadaşım Deniz Bahadır Özdemir yaptı. "Arkhe"nin ses tasarımı da dahil her şeyini ben yapmıştım ama çok sağlıklı süreçler değildi. Bütün yükü üstlenmek çok yıpratıcı bir şey. Bir şekilde halloldu 

 

 

"Arkhe" birçok ödül aldı.  

"Arkhe" benim ilk animasyon filmim ve festival mantığını çözmeye başlamam ilk onunla oldu. Yaklaşık 13, 14 tane ödül aldı. Benim için güzel bir başlangıç oldu. "Fabrika" benim ikinci filmim ve Kültür Bakanlığı'ndan ödenek aldık. "Arkhe" iki yıl, "Fabrika" bir yıl sürdü.   

 

 

Gerçekten çok uzun bir süreç.  

Burada ekip ve maliyet işin içine giriyor. Elimde 80 binim olsa, işte çalışacak 5 kişilik bir ekibim olsa muhtemelen işi üç ayda bitirirdik.  

 

Kültür Bakanlığı'ndan kolay ödenek alabildin mi 

Aldık ama almak hiç kolay olmadı. Sponsorluklarda insanlar ticari açıdan geri getirisine bakıyorlar.  Filmlerin festivallerde yayınlanması onlar için pek bir şey ifade etmiyor 

 

Başka bir animasyon filmi yapmayı düşünüyor musun?  

Cepte birçok proje var ama hangisini yapacağıma karar vermek ve başlamak sancılı bir süreç çünkü çok vakit alan bir iş. Bir de bütçe yoksa… Animasyonun şöyle güzel bir avantajı var: Animasyonu tek başına da yapabilirsiniz ama kurmaca bir çekmek isterseniz tek başınıza film çekmek mümkün değil. Animasyonda siz her şeyi yapabilirsiniz. Ciddi bir zaman ve emek var. O yüzden yaptığınız iş emeğinize değmeli. O anlamda kafamda bir şeyler var. Festival dışında da bir şeyler yapmak istiyorum.  

 

Uzun bir animasyon düşünür müsün?  

Düşünürüm ama şartlar önemli. Tek başıma böyle bir işin altına girmem.  

 

Fikir yaratma sürecinden bahsedebilir misin?  

Animasyonla gerçek üstü birçok şeyi görselleştirebiliyoruz. O anlamda sınırlar çok geniş. Bu düşünme tarzını seviyorum. Kurmacada gerçekçi olmak çok önemlidir. Ben animasyonda gerçek üstü, fantastik bir dille anlatabileceğim hikayeler hayal ediyorum. Bazen sadece kafanızda bir görsel canlanıyor ve hikaye çıkartıyorsunuz.  

 

Alternatif Kısa'yı nasıl değerlendiriyorsun?  

Ben yurt içi ve yurt dışında epey festival gezdim. Festival adı altında yapılan etkinliklerin bir çoğuna kıyasla seyir kalitesi ve iletişimi yüksek bir etkinlik olmuş
O yüzden Alternatif Kısa gösterimlerinin çok başarılı buluyorum. 

 

 

 

Bir gününü nasıl geçiriyorsun?  

Hayatımda tiyatro var. Drama eğitmenliği yapıyorum. Alsancak Filim Atölyesi'nde haftada bir gün animasyon eğitimleri veriyoruz. Oyunumuz olduğu gün sadece oyuna odaklanıyorum.   

 

 

Şu an oyunun var mı?  

Tiyatro Terminal'de beş senedir aktif olarak oyunlar oynuyoruz. "Zamora Binası Soruşturması" ile başladık, "Don Kişot"un uyarlamasını biz yaptık ve oynadık. Gecen sene göçmen konusunu ele alan "Altın Ejderha" oyununu oynadık, bu sene de devam ediyoruz. Bu sene "Ferhat ile Şirin" oyunumuz da devam ediyorŞu an "Altın Ejderha" oyununda oynuyorum. Ferhat ile Şirin'de ben oynamıyorum ama ona da bekleriz. Gönüllü olarak çalışan çok büyük bir ekibiz. Bu sene çok büyük bir emek harcayarak Sahne Terminal'i açtık.  

 


 

Gerçekleştirmek istediğin başka projeler var mı?  

Kafamda animasyona dair çok şey var. Online platformda ufak seri hikayeler üretmek istiyorum ama bunun ticari olarak dönüşünü oturup planlamak gerekiyor.  

 

İşlerinden etkilendiğin kişiler var mı?  

Hayatımda beni etkileyen bir kişi var diyemem. Herkesin güzel bir tarafını örnek alıyorum. En etkilenmeyecek kişiden bile işe yarar bir şey yakaladığım olmuştur.   

 

Sanat yaratımında hep ruhsal bunalımlarda daha yaratıcı işler çıkar. Filmlerin hayatın dönüm noktalarında mı çıktı  

Sonuçta üretmek nefes aldıran bir şey. Animasyon yaparken çok fazla şey öğreniyorum. Algım değişiyor, bakış açım değişiyor. Yaptığınız filmler sizi çok farklı ortamlara sokuyor, yeni insanlarla tanıştırıyor. Profesyonel anlamda çok iyi olmadığımı da düşünüyorum. Çok hatalı sorunlu üretimler ortaya koyduğumu düşünüyorum. Filmler kafamda çok kusursuz canlanıyor ama onu hayata geçirirken onun ne kadar kusurlu olduğunu görmek ne kadar motivasyon düşürse de aynı zamanda motivasyon da kazandırıyor daha iyisini yapmak adına. Benim için süreç böyle geçiyor.  

 

Takip ettiğin kişiler var mı?  

İlgimi çeken, beslenebileceğim her şeyi takip ediyorum.  Online platformda takip ettiğim insanlar var. Bilim kurgu ve fantastik filmleri seviyorum. Günlük hayatı anlatan filmler bana sıkıcı geliyor. İzlediğim zaman kafamda bir şey açsın istiyorum, beni farklı bir algı seviyesine taşısın istiyorum. Takip ettiğim insanlar bu tip işler yapan insanlar oluyor genellikle.   

 

"Keşke şu filmi çekseydim" dediğin oldu mu?  

Lisedeyken Yüzüklerin Efendisi'nden çok etkilenmiştim. "Keşke bu filmi ben çekseydim" demiştim ama sonra da kendime şunu demiştim: "Ben bu filmi çekseydim bu filmi izlemenin keyfine varamazdım". Çok sevdiğim bir filmi çekmeyi istemezdim. Bir filmi çekmek çok farklı bir süreç, bir filmi izlerken hissettiğin haz çok farklı bir şey. Ama çok iyi bir fikir bulunmuş, güzel işlenememiş, olması gereken yere ulaşamamış filmler için "Keşke ben çekseydim" dediğim oluyor. İyi bir filmi çekmeyi istemem zaten güzel çekilmiş, bize orada filmi izleyip keyif almak düşüyor.   

 

Anime'lerle aran nasıl?  

Bir dönem izlediğim anime'ler oldu.  Sanatsal yönünü çok seviyorum anime'lerin ama anime'lerdeki duygu yoğunluğu bana biraz fazla geliyor.   

 

Japonların kendi karakterlerinden kaynaklanıyor sanırım.  

Onların olaylara verdikleri tepkiler çok fazladır. Bu bazen güzel oluyor da bazen benim açımdan fazla geliyor. o yüzden birçok anime'yi yarıda bırakmışımdır ama tasarımsal anlamda anime'leri çok severim.   

 

Peki, sen kendi tarzını nasıl yorumlarsın 

Karışık. Henüz bir tarz oturtabildiğimi de pek düşünmüyorum. Bazen diyorum benim tarzım bu, yok. Heyecanlandığım yeni bir tarz bulduğumda o tarzı denemeyi seviyorum. Duvar koymam. Bu benim tarzımın dışında demem. Daha çok ürün ortaya koydukça belki bir tarz ortaya çıkacaktır.   

 

Son olarak neler söylemek istersin?  

Son olarak İzmir'de Alternatif Kısa gibi bir etkinlik düzenlediğiniz için çok teşekkür ederim. Devam etmesini çok isterim. Benim de bir katkım olabilirse seve seve yardım etmek isterim.