24 Kas 2017
Seçil Şeker

Birikim Atölyesi ile Filmleri Sadece İzlemeyecek Artık Okuyacaksınız

Sinema konusunda üst düzey eğitimlerini tamamlamış, sinemaya aşık "birikimli" bir kadın Görkem Kiter. Şimdi de kurduğu "Birikim Atölyesi" sayesinde tüm birikimlerini film izlemekten keyif alan ve işin inceliklerini öğrenmek isteyenlere aktarıyor. Film izliyor, kamerasından ışığına bilgilendiriyor, adeta filmi izlerken size yepyeni bir deneyim yaşatıyor. 
 
Kaynak: Birikim Atölyesi
 
Sizi daha yakından tanımak isteriz. Bize biraz eğitiminizden bahseder misiniz?
İsmim Görkem Kiter. Galatasaray Üniversitesi Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. 2001 yılında mezun oldum ama çalışma hayatım üniversitenin ikinci senesinde başladı. İlk önce reklam prodüksiyonlarında yönetmen yardımcılığı yaptım, daha sonrasında televizyon programlarında yönetmen yardımcılığına devam ettim. Post prodüksiyon alanında dizilerde devam ettim. Yarım Elma dizisinin başından sonuna dek yönetmen yardımcılığı yaptım. 2007'nin sonunda İzmir'e döndüm. Bırakmamın sebepleri vardı tabii; zorlaşan set şartları ve o dönemde çekilen sinema filmlerinin azalması benim de İzmir'e dönmeme vesile oldu. İzmir'e geldiğimde EGSA'da sinema dersleri vermeye başladım. Orada kısa metrajlı bir film çektik. Öğrenme amaçlı bir projeydi bizim için. Oyuncular, tiyatrocularla değil bir şeyler öğrenmek isteyen insanlarla çektik filmimizi. Sonrasında Yakın Kitabevi'yle çalışmaya başladım. Film okuması, analizi konularında çalışmalar yaptık insanlarla. 
 
Film okumasına gelen insanları neler bekliyor?
Film okumasında öncelikle filmi izliyoruz. Sinematografik açıdan (kamera, kadraj, ışık, renk...) neyin nerede niçin kullanıldığını anlatıyorduk. Filmin türleri, vermek istediği mesajlar hakkında da konuşuyoruz.
 
"Birikim Atölyesi" grubu nasıl oluştu?
Bir sene yüksek lisansım sebebiyle ara vermiştim ama yine de bir şeyler paylaşıyordum. İzmir'deki tek birikimli insan ben değilim tabii... Bu işi yapan filmler çeken insanlar var. Film okumalarına yeniden başlamak istedim ve tek kişi değil, birikimli insanlarla birleşip bir şeyler yapmak istedim. "Birikim Atölyesi" dememin de sebebi buydu. Sinema hakkında birikimi olan ve bunu paylaşmak isteyenlerin yeri olsun istedim. Bir şeyler çekmek isteyen insanların çektikleri filmleri daha kaliteli sunmaları adına, isteyen herkese bu işi öğretmek amacımız. Sinema çok başka bir kulvar çünkü. 
 
Öncelikli amaçlarınız arasında neler var?
Aslında amacım film okumalarında belli bir çoğunluğu yakalamak ve İzmir'den, denk gelirse İstanbul'dan insanların gelip film okumalarını yapabilecekleri bir ortam yaratmak. Hatta ileride film okumalarına düzenli gelip, birikim sahibi olanların da kendi film okumalarını yapabilmelerini istiyorum. 
 
Kaynak: Birikim Atölyesi
 
İzmir'de bu konuda çalışmalar yapan yerler var mı? Katılımları nasıl buluyorsunuz?
Film izlemeleri yapan yerler var. Film okuması yapan dernekler de var. İzmir'deki belediyeler de kültür sanat etkinliklerine yatırım yaptıklarından şanslı olduğumuzu hissediyorum. 
 
"Birikim Atölyesi"yle ileriye dönük yapmayı planladığınız şeyler neler?
Filmleri okumalarıyla seminerlerde mesela filmlerdeki kadın olgusunu tartışmak istiyorum. Film çekmek isteyenlere gereken bilgi birikimini sağlamak... Bunlar hep zamanını bekleyen planlarımız. İzmir'de sinema sektörüne bir ivme kazandırmak istiyoruz. Yönetmenler kendi filmlerinin okumalarını yapıp filmlerini insanlara tanıtabilecek ve film hakkında sohbet etme imkanı bulabilecekler. 
 
O zaman biraz da Alternatif Kısa'dan bahsedelim...
Otuzbeşlik ile beraber başlattığımız, hatta her ay devam edecek olan etkinliğimiz. İlkini İzmir Ticaret Borsası'nda, ikincisini Fransız Kültür Merkezi'nde yapmıştık. Çok güzel bir kitleye ulaştık, katılımın bu kadar iyi olması bizi daha da heveslendiriyor ve heyecanla filmlerimizi seçmeye devam ediyoruz. Bir sonraki Alternatif Kısa nerede ve ne zaman olacak öğrenebilmek için facebook sayfamızı ve Otuzbeşlik'i takip etmeyi unutmayın...
 
 
Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Birikim Atölyesi olarak; insanları gerçekten aç oldukları sinema konusuda, birikimlerimizle doyurmak istiyoruz. Herkes film izlemekten, filmin içine saklanmış mesajları bulmaktan zevk alacak. 
 

Kaynak: Birikim Atölyesi