30 Ara 2016
Otuzbeşlik

Burcu Olguner - Bale için doğmuş

1985 yılında İzmir'de doğan Burcu Olguner, baleye uygun fiziği ve kas yapısı ile daha anaokulu yıllarında keşfedildi. Burcu, 11 yaşında Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü'nü kazanan 14 kişiden biri oldu. Burcu, ilköğretim 7. sınıfta İzmir Rotary Kulübü'nün düzenlediği "Genç yetenekler" adlı bale yarışmasında ve 2004 yılında Devlet Konservatuarı'nın Seride-Orhan Barlas Çifti adına gerçekleştirdiği yarışmada birincilik kazandı. Ayrıca 2004 yılında Rusya'nın Perm Şehri'nde düzenlenen Uluslararası Bale Yarışması'na katılan genç Burcu, burada da yarı finale kadar yükselme başarısı gösterdi. 2005'te İZDOB sanatçısı olan Burcu ile bale hakkında tatlı bir söyleşi gerçekleştirdik. Buyurun başlayalım.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Facebook
Baleye kaç yaşında başladınız?
 
1996 yılında konservatuvara giriş sınavını kazanarak başladı bale hayatim...
 
Bu kadar başarılı olacağınızı kim öngördü? Sizi bu yolda motive eden kim oldu?
 
Anaokulu zamanında yüzme antrenörüm ailemle konuşup konservatuvar sınavlarına yönlendirdi, geleceğimi belirleyen anaokul öğretmenlerim ve antrenörümdür. Başar ise, zamanla çalışarak geldi tabii ki... Bir de fiziksel şansım diyelim.( Gülüyor.)
 
Kaynak: Facebook
 
Bale yapmak bir çok şeyden fedakarlık etmek demek... Bu disiplin içinde yaşarken özlediğiniz heyecanlar var mı?
Disiplin tabii ki olmadan iyi bir dansçı olamazsınız, bazen yemekten, bazen uykudan, bazen tatillerden, bazen dışarıdaki hayatınızdan fedakarlık etmeniz gerekiyor. Özlediğim heyecan yok diyebilirim, çünkü yıllarca bu disiplinle eğitildim.
 
Sizi en çok etkileyen yarışma hangisi oldu?
İlk katıldığım yarışma tabii ki, ilk aldığım birincilik ödülü.( Gülüyor.) 
 
Baleye başlamak için uygun yaş aralığı nedir? 
 
Ülkemizde maalesef çok geç yöneliyoruz ilkokuldan sonra, fakat bence ağaç yaşken eğilir, vücut ne kadar erken şekillenirse o kadar profesyonelleşir. 5-6 yaş uygundur diye düşünüyorum.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Facebook
 
Ailelere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Kesinlikle zorlamasınlar çocuklarını balerin ya da balet olsunlar diye. Eğer yeteneği ve isteği var ise profesyonel olarak eğitilsinler. Yoksa zaten her yaşta keyif için dans edilebilir,
hobi için bale yapılabilir. (Gülüyor.) 
 
 
Balede gelecekle ilgili planlarınız neler?
 
Çok güzel yetenekli dansçılar yetiştirmek, yeni nesile baleyi sevdirmek ve "Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir." bilincini, ATATÜRK'ün bu sözüyle hatırlatmak isterim...