Büyük Siyah Kapı - Sözde Belirsiz

¨Var mıydık?
Belki, biraz¨
Edip Cansever

 

Sanata dair sarf ettikleri emeklerini bir atölyede birleştiren Esin İlmen, Merve Güçlütürk ve Hamdi Atay ile Büyük Siyah Kapı'ya dair sıcak bir sohbet gerçekleştirdik. İnisiyatif üyelerinden Esin İlmen Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü'nden mezun. Sohbetimiz esnasında yüksek lisans yapmayı planladığını öğrendim. Merve Güçlütürk  Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü'nde lisans tezi aşamasında. İnisiyatifin bir diğer üyesi Hamdi Atay ise Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü'nde lisans eğitimini tamamlamış ve şu sıralar yüksek lisansını yapıyor. 

 

Kaynak: Büyük Siyah Kapı

 

Konuşmalarımız arasında Merve'nin dilinin İngilizceye kayması dikkatimi çekti ve sordum:

Konuşurken İngilizce kelimeler kullanıyorsun, bunun bir sebebi var mı?

-Bir dönem Litvanya'da Erasmus Öğrenci Değişim Programına dahil oldum. İngilizce'ye mahkum yaşayıp Türkiye'ye dönünce adaptasyon süreci Türkçe-İngilizce arasında gel gitler yaşamama sebep olabiliyor.

-Yurt dışı eğitimin sana ne kattı?

-...

Bu sohbetin detayları yazının devamında gizli. 

Büyük Siyah Kapı'yı var etmeleri ile insan kendisini de sorgulamıyor değil. ¨Ben kendim için korkmadan, bir cesaret ne yaptım, keşke ben de Büyük Siyah Kapı'nın kurucuları kadar cesur olabilseydim¨ diyorsanız durmayın. Bu platformun kapısı sizlere sonuna kadar açık, siz yeter ki bir adım atın!

 

 

Kaynak: Büyük Siyah Kapı

 

Bu üç kişinin bir araya gelmesi nasıl oldu?

Hamdi Atay: Biz aslında uzun zamandır arkadaşız. Kendi atölyemi kurma düşüncemin ağır bastığı dönemlerde Esin ve Merve ile ettiğimiz sohbetler doğrultusunda onların da aynı fikir içerisinde olduklarını öğrendim. Yağmurlu bir pazar günü Üçkuyular'da bir parkta vakit geçirirken atölye fikrimiz hakkında netleştik, ertesi gün yer bakmaya karar verdik. Böylece serüvenimiz başlamış oldu.

 

Ne kadar süredir bu işi yapıyorsunuz?

Esin İlmen: Atölyemiz 5. ayında. Daha çok yeniyiz aslında ama hepimizin fotoğraf geçmişi fazla. Fotoğrafı bir iş olarak görmüyoruz. İlk fotoğraf makinesini elime aldığımda 6 yaşındaydım, oldukça komik fotoğraflarım var. Bu biraz daha duygusal bir bağ benim için.

Merve Güçlütürk: Esin'e katılıyorum. Ben de 8 yıldır fotoğrafla ilgileniyorum. 

 

Kaynak: Büyük Siyah Kapı

 

Tam olarak atölye içeriklerini aktarabilir misiniz?

Hamdi Atay: Büyük Siyah Kapı, kar amacı gütmemektedir. Ticari işleri atölyemizde gerçekleştirmiyoruz, böyle bir planımız da yok. Fakat koridorumuzu galeriye dönüştürdüğümüzden beri gerek insanlar gerekse bizimle alakalı çok fazla fikir gelişmeye başladı. Özellikle fotoğraf konusunda kollektiflik yok maalesef. İzmir'de fotoğraf adına daha çok şey yapılabilir diye düşünüyorum. Şu anki planlarımız aslında eser sergileme yönüne doğru.

Esin İlmen: Birbirimizin çalışma pratiklerini geliştirmek amacıyla kurulan bir atölye burası. 

 

Büyük Siyah Kapı ismi nereden geliyor?

Esin İlmen: Başlangıçta salt bir çalışma odasına sahip olma güdüsüyle harekete geçilen ve Kemeraltı'nın tarihsel izlerinin ortasında, terk edilmeye yüz tutmuş bir handaki depodan dönüştürülen bu alan, Büyük Siyah Kapı isminin temellerini oluşturuyor.

 

Kaynak: Büyük Siyah Kapı

 

Sergi adı Sözde Belirsiz'in hikayesi nedir?

Hamdi Atay: Sözde kelimesi cümle içinde kullanıldığında cümleye olumsuz bir anlam katar. Belirisizlik ise hangi fotoğraflarımızın sergileneceği konusu üzerineydi. Bu iki kavram bir araya gelince sergimize en güzel ismi bulduğumuz konusunda hemfikir olduk.

Merve Güçlütürk: Belirsiz kavramı atölyeye girdiğimiz andan itibaren içinde olduğumuz bir kavramdı. Bu kavram dahilinde sergimiz şekillenmeye başladı. 

 

Serginizdeki fotoğrafların hepsi size mi ait yoksa dışarıdan herhangi bir fotoğrafçının fotoğrafı da sergileniyor mu?

Merve Güçlütürk: Sergimiz üçümüzün fotoğraflarından oluşuyor. İlerleyen sergilerde kesinlikle başka sanatçılarla çalışmak ve onların eserlerine koridorumuzda yer vermek istiyoruz.

 

Bu sergide gördüklerimiz bugüne kadar çektiğiniz fotoğraflar mı yoksa atölye açıldığından beri çektiğiniz fotoğraflar mı?

Esin İlmen: Aslında her ikisi de.

 

Kaynak: Büyük Siyah Kapı

 

Bizleri konseptli sergiler bekliyor mu?

Hamdi Atay: Geleneksel fotoğraf anlayışından uzağız aynı zamanda geleneksellikten de uzağız. Açıkçası bu zaten konsept bir sergi çünkü bu serginin açılışında bir müzik performansına da ev sahipliği yaptık ve sergi heyecanımızı sergimize katılan insanlarla birlikte kutladık. Kapımız üreten her sanatçıya açık. Dışarıdan gelecek olan projelere sıcak bakıyoruz.

 

Sergiler belirli aralıklarda mı olacak?

Esin İlmen: Yeni projelerimiz tabii ki var. Ama belirli aralıklarla değil, gerçekten gerekli gördüğümüzde sergiler olacak.

 

Kaynak: Büyük Siyah Kapı

 

Yurt dışı deneyiminiz oldu mu?

Merve Güçlütürk: Litvanya'da 6 ay Erasmus eğitimi aldım.

 

Yurt dışı eğitimin sana ne kattı? 

Merve Güçlütürk: Kesinlikle çok fazla katkısı oldu. Sanat işlerinin nasıl ilerlediğini görme şansım oldu. Sanat anlamında daha çağdaşlar diyebilirim.

 

Sizin yurt dışı deneyiminiz oldu mu?

Hamdi Atay: Seyahatlarım dışında eğitim için yurt dışında bulunmadım.

Esin İlmen: Budapeşte'de hedeflediğim bir okul var. Şu ana kadar yurt dışı deneyimim olmadı ama olursa kısa vadeliden ziyade uzun vadeli olması için planlarım var.

 

Kaynak: Büyük Siyah Kapı

 

Sanatta markalaşma söz konusu diyebilir miyiz?

Esin İlmen: Genç nesil için bu durumun geçerli olduğunu düşünmüyorum. Sanat İzmir'de yeterli değil ama daha iyi olacak, inanıyorum. 

Hamdi Atay: Zaten yıllardır tartışılan bir soru ¨İzmir'de sanat ne durumda¨. Markalaşmaktan ziyade İzmir'de bir şey yapmak istiyorsanız bir tanıdığınız olmak zorunda. İzmir'de klasik sanat bir yana sanat adına genç oluşumları destekleyecek bir platform göremiyorum. Bu İzmir'in genel bir sorunu.

 

İzmir'de sanata verilen değer hakkında ne düşünüyorsunuz?

Esin İlmen: İzmir değerli sanatçılar yetiştiren bir şehir. Fakat buradaki iş imkansızlıkları sebebiyle İstanbul'a çok fazla sanatçı göçü veriyoruz. Bu zamana kadar İzmir sanat konusunda biraz kısır kaldı. Ancak son dönemlerde toplulukların gerçekleştirdiği etkinlik ve faaliyetler doğrultusunda aktifleşmeye gidildiğinden bahsedebiliriz. Toplum hakkında yorumsuz kalacağım. 

Merve Güçlütürk:  Yani Türkiye'de yaşıyoruz ve Türkiye'nin içinde bulunduğu durum sanata verilen değerin önceliğinden çok insana verilen değerin niteliğini sorgulatıyor.

 

Kişisel olarak örnek aldığınız kişiler var mı?

Hamdi Atay: Çok derin bir soru. Tabii hepimizin vardır. Ben yaptığı şeye inanan herkesi idol alabilirim.

Merve Güçlütürk: İllaki isim vermem gerekirse ben Patti Smith'i duruşuyla yaşayış tarzıyla, işleriyle örnek alıyorum.

Esin İlmen: Ben tek bir insanı örnek alıyorum diyemem. Tarzlarını beğendiğim birçok fotoğrafçı var. Stephen Shore, Martin Parr bu isimlerden bazıları.

 

 

Kaynak: Büyük Siyah Kapı

  

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Esin İlmen: Hayır, sizin var mı? (Gülüşmeler) Bu tatlı sohbet için teşekkür ederiz.