21 Ağu 2018
Seçil Şeker

Dalgaların Prensi Bora Kozanoğlu

Küçük yaşlarda, denizi hiç sevmeyen ve denize girmeyen bir çocukken Bora Kozanoğlu sörfle tanışıyor ve hayatını sörfe adıyor... Kendisi dalgaların Prensi, milli gururumuz; yüzlerce kupa, yüzlerce başarının sahibi. O tutkusunu 19 yıldır öğrenmek isteyenlere öğretip çocuklara aşılıyor. Çok çalışmanın, azmin meyvelerini toplayan Bora Kozanoğlu'nun başarı hikayesi gerçekten çok dikkat çekici... 
 
Kaynak: borakozanoglu.com
 

Sörf sporu ile tanışma hikayenizi anlatabilir misiniz?

36 yaşımdayım. Çocukken iskeletor gibiydim. 500 metre ileriden kemiklerimi sayabilirdiniz! (Gülüşmeler) Çeşme'deydi yazlığımız ama hiç sevmezdim yüzmeyi. Annem ve babam da endişeleniyorlarmış neden bu çocuk hiç yüzmüyor diye. Alman bir arkadaşı, sörf takımı getirmiş babama. O da eski sporcudur ve 1-1,5 ayda öğrenmişti sörfü.  Ben 11-12 yaşlarımdayım heves ettim ama kaldıramadım bile yelkeni çok ağır gelmişti. Babam sörfün üzerindeyken ben de sörf tahtasının arkasına tutunarak kalkıyordum. Orada tattım özgürlük hissini sonra sörf yapmaya karar verdim.

 
Kaynak: borakozanoglu.com
 
Ne zaman profesyonel olma adına adım attınız? 
 

O da çok ilginçtir. 1-1,5 ay ben babamla çalışmıştım. O zamanlar Alaçatı yoktu tabi, Altınyunus'ta Alman bir hocanın sörf okuluna gitmeye başlamıştım. "Çok zayıfsın, sana ayıracak vaktim yok!" dedi. Hırs yaptım, 3 sene çalıştım. Her gün babamla 6-7 saat antrenman yapıyorduk. 3 sene sonra bir şampiyona oldu ve ben 3. oldum, Alman hoca 4. oldu. Profesyonelliğe bu şekilde başladım ve başarıların da devamı geldi. Önemli olan disiplinli çalışmak.

Sörf okulu açma projesi ne zaman gelişti? Sörfe başladığınızda böyle bir hayaliniz var mıydı?

Tabi...Profesyonel şekilde sörfe başladıktan yaklaşık 4 yıl sonra madem bu kadar seviyorum herkese öğretmeliyim dedim. 18-19 yıl oldu burayı açalı. On binlerce insana sörf sporunu sevdirdim. Büyük mutluluk!


Sörf sporunu yapabilmek için uygun yaş aralığı nedir?

Sörf, diğer sporlara -futbol, tenis gibi- sert bir spor olmadığından dünyada 43 yaşında ilk 4'e giren sporcular var. 45'e kadar profesyonelce yapılabilir.


 
Kaynak: borakozanoglu.com


Burada en çok neler yapılıyor?

Bu koy slalom yapmaya çok müsait ve çok seviliyor. İnsanlar eğitim alıp çalışabiliyorlar.


Kaç eğitmenle çalışıyorsunuz ve siz ders veriyor musunuz?

Sezona göre değişiyor. Yazın yaklaşık 20 hocamız oluyor. Her eğitmen 2-3 kişiyle ilgileniyor. İlk kursumuz 5 gün sürüyor, isteyenler 2. eğitimi de alıyorlar. Onda da trapez kemeriyle sürat yapma öğretiliyor. 10 gün sonunda kendi kendilerini geliştirebilecekleri kadar eğitim almış oluyorlar.


Verdiğiniz emeklerin karşılığında kaç kupa kazandınız ve en aklınızda kalan yarışmanız hangisi oldu?

180 kupa, çoğu birincilik... 2007'de dünya ikincisi olduğum yarışmayı unutamam. Puantaj olarak aynıydık 1. ile. Bu gibi durumlarda yarışın içindeki tekli yarışlara bakılıyor ve onun sonucunda 1 puanlık farkla ben ikinci oldum.


En sevdiğin sörf alanı ve sporcu hangisi?

Gittiğim her yeri çok seviyorum. İspanya'da Costa Del Sol'u çok seviyorum, çok süratli bir yer ama kendimi en mutlu ve huzurlu hissettiğim yer Çeşme - Ilıca Koyu tabii ki. En beğendiğim sörfçü Danimarkalı Björn Dunkerbeck.

Bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?
 45 olmaya daha çok var (Gülüşmeler) Bu zaman dilimi içerisinde başka yerlere sörf okulu açmak istiyorum. Daha fazla kişiye bu sporu sevdirmeyi hedefliyorum.