EÇEV ile Geleceğe Umut Ol

 

Fırsat eşitsizliğinin olmadığı bilimsel, yaratıcı, sorgulayıcı ve katılımcı bir eğitim sistemi hayal edin. Pek olası gelmediyse, sizi EÇEV (Ege Çağdaş Eğitim Vakfı) ile tanıştıralım. Haksızlıklarla dolu bir dünyada yaşıyoruz ve yaşadığımız bu dünyayı daha güzel yapmak bizim elimizde. Geleceğe, umutlara, eğitime ve hepsine ışık tutan Ege Çağdaş Eğitim Vakfı'ndan Genel Sekreter Şule Keskiner ve Kaynak Geliştirme Koordinatörü Fatih M. Akdan ile sıcak bir sohbet gerçekleştirdik, keyifli okumalar.

 

 

 

Kaynak: EÇEV

 

Eçev nedir?

  • Şule Keskiner: Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) çağdaş eğitime gönül vermiş 96 İzmirli aydın tarafından 1995 yılında yine İzmir'de kuruldu. Eğitimde fırsat eşitliği yaratarak, çağdaş ve evrensel kültür değerleriyle donanmış, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, bilimsel düşünen, sorgulayıcı, katılımcı, üretken ve demokratik yaşamı özümsemiş bireylerin yetişmesine destek veriyor, buna yönelik eğitim programlarını yaşama geçirerek eğitim sistemine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. EÇEV, kamu yararına faaliyet gösteren kurum statüsü taşıyor ve  çalışmalarında kar amacı gütmüyor. Eğitime destek çalışmalarımızın tamamını vakfımızla aynı vizyonu taşıyan, eğitim dostu kişi ve kurumların bağış ve destekleriyle sürdürmekteyiz.

Eğitime verdiğiniz destekler sadece maddi yönlü değil. Maddi manevi her alanda bursiyerlerinizin yanında olmaya çalışıyorsunuz.

Şule Keskiner: Eğitime destek vermenin sadece maddi destek sağlamak olmadığını düşünüyoruz. Biz gelişimi bir bütün olarak düşünüyoruz. Birtakım ihtiyaçların giderilmesinde maddi destek önemli ama daha da önemli olan her yaştaki insanımızın kişisel gelişimini tamamlamasına katkıda bulunmak. Temasımız olan her öğrenciyi ve bireyi (yetişkinler de buna dahil) kültürel sosyal bilimsel bir takım faaliyetlerin içinde bulundurmak için çaba gösteriyoruz.Eğitim merkezlerimizden yararlanan çocukları, eğitim bursu verdiğimiz lise ve üniversite öğrencilerini her ay en az bir kültür, sanat, spor ya da bilim etkinliğiyle buluşturmaya çalışıyoruz. Zaman zaman eğitim malzemesi desteği de sağlayabiliyoruz. Bu biraz aldığımız bağışlara göre de şekillenebiliyor.

 

 

Kaynak: EÇEV

 

EÇEV'in Eğitim Merkezleri'nden bahsedebilir misiniz? 

Şule Keskiner: Eğitim Merkezlerimiz, genellikle çok nüfuslu ve ekonomik olanakları sınırlı ailelerin yaşadığı dezavantajlı bölgelerde bulunuyor. Çevre okullarda  eğitim gören ilk ve ortaokul öğrencilerine, hafta içi ve hafta sonu günlerde eğitim desteği veriyoruz. Özgüven sahibi, kendini doğru ifade edebilen, araştıran, sorgulayan, toplumla barışık, üretken, tüm yaşamı boyunca kendini geliştirebilen bireyler olarak yetişmeleri için gereken temel kazanımları edinmeleri hedefliyoruz. Eğitim merkezlerinden yararlanan çocukların bir yandan temel akademik kazanımlarını pekiştirmeye yönelik destek çalışmalar yapıyor, diğer yandan da kendilerini tanımaları, yeteneklerini keşfetmeleri için uygun öğrenme ortamları hazırlıyoruz. 8-14 yaş grubundaki öğrencilerin hedeflendiği bu eğitime destek çalışmalarında; bölgedeki öğrencilerin kendi ailelerinin olanaklarıyla ulaşmakta zorlanacakları eğitimlere öncelik veriyoruz.  

 

 

Kaç tane eğitim merkeziniz bulunmakta?

Fatih M. Akdan: İzmir’de iki eğitim merkezimiz var. Yamanlar Eğitim Merkezi ve Altındağ Rasih Somer Eğitim Merkezi.Yamanlar Eğitim Merkezimiz 2003, Altındağ Rasih Somer Eğitim Merkezimiz 2005 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Küçük bir eğitim birimimiz de Salihli’de var. Eğitim Merkezlerinin yakın  çevresindeki okullardan gelen genellikle 3. ila 8. sınıflar arasındaki öğrenciler hafta içi ve hafta sonu günlerde merkezlerimizden yararlanıyorlar. Merkezimizdeki tüm akademik destek ve atölye çalışmalarından çocuklar tamamen ücretsiz olarak yararlanıyorlar. Ulaşımı ücretsiz servislerimizle yine biz sağlıyoruz. Okul öncesi çocuklar için de oyun gruplarımız var. Merkezlerimizdeki çocukların aileleri için de anne-baba destek programları, kadınlara yönelik kadını güçlendirme programları yürütüyoruz.

 

 

Eğitim merkezlerinde gönüllülük sistemi geçerli mi?

Fatih M. Akdan: Tabii ki. Merkezimizdeki eğitim faaliyetlerine üniversite öğrencisi veya yetişkin gönüllüler destek veriyor.

 

EÇEV'de gönüllülük nasıl oluyor?

Fatih M. Akdan: EÇEV’in vizyonunu ve EÇEV ruhunu paylaşan her birey ve kurum EÇEV gönüllüsü olabilir. Vakıf faaliyetlerine gönüllü olarak destek vermek isteyen gençler ve yetişkinler, kendi birikimlerine uygun bir çalışma alanı bulabilirler. Vakfımızda gönüllü çalışmalar yapmak isteyenler Adım Adım Gönüllük Programına dahil oluyorlar. Bu kapsamda önce bir vakıf tanıtımına katılıyorlar. Mevcut gönüllülük alanlarından hangisi ilgilerini çekiyorsa ve gönüllü faaliyetlere ayırabileceği zaman ne kadarsa, ona göre EÇEV Gönüllü Komisyonlarında yer alabilir, Eğitim Birimlerimizde çocuklarla yaptığımız etkinliklerde gönüllü olabilir, veya birimlerimizdeki ofis çalışmalarına destek verebilirler. Her gönüllümüz Temel Gönüllü Eğitimi programına katılıyor. Eğtiim merkezlerinde gönüllülük yapanlar ayrıca Çocukla Çalışma Eğitimine katılıyorlar. Bireysel gönüllülük dışında, EÇEV’e kurumsal olarak gönüllü destek vermek de mümkündür.

 

 

Kaynak: EÇEV

 

Küçük Prens eğitim Setleri'nden bahsedebilir misiniz?

Şule Keskiner: EÇEV-Küçük Prens ve Küçük Prenses Bez Bebek Yapım Setleri aslında bir eğitim projesi. Çocuğun dünyasında, olumlu duygu ve düşünceleri ortaya çıkaracak, özgüvenini, işbirliği ve iletişim becerilerini, yaratıcılığını geliştirecek, üretici zihinsel becerisini harekete geçirerek ifade edebilmesini sağlayacak oyunlar ve oyuncaklar paha biçilmez bir anlam taşır. Bebek Yapım Setlerimiz bu öncelikler gözetilerek hazırlandı. Çocuklar, setlerinin içindeki bez bebeği oluşturan malzemeleri ister bir yetişkin veya yaşıtı ile birlikte, ister kendi başlarına birleştirerek kendi Küçük Prens ve Küçük Prenseslerine hayat verebiliyorlar. EÇEV’in Eğitim Projeleri arasında yer alan Küçük Prens-Küçük Prenses Bez Bebek Yapım Setleri hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. Küçük Prens Eğitim Setlerini, vakıf merkezimizden ya da D&R Alsancak mağazasından temin edebilirsiniz. Setlerimiz için İzmir içinde adrese teslim ve İzmir dışına kargo seçenekleri de mevcut.

 

EÇEV  ¨Çiçek-Çikolata¨ siparişleri ne güzel bir fikir. Biraz da ondan bahsedelim.

Şule Keskiner: Özel kutlamalarda dostlarınızın sevincini EÇEV çiçekleri ve çikolataları ile paylaşabilirsiniz. EÇEV çiçeklerini adınıza hazırlıyor, istediğiniz adrese, istediğiniz saatte teslim ediyoruz. EÇEV için özel tasarlanan kutulardaki çikolatalarımız ile de ilginizi, sevginizi ifade etmeniz için lezzetli bir seçenek sunuyoruz. Butik çikolatada İzmir’in beğenilen markası MILD çikolata kalitesi ve güvencesiyle hazırlanan çikolatalarımızı sevdiklerinize hediye ederken, yapacağınız bağışla bir çocuğun eğitimine destek, geleceğine umut olabilirsiniz!

 

Kaynak: EÇEV

 

Burs başvuruları için sizi nereden takip edebilirler?

Şule Keskiner: EÇEV’e burs için başvurmak isteyenler her yıl eğitim dönemi başlamadan önce Ağustos ayından itibaren web sitemizdeki duyuruları takip ederek, başvuru yapabilirler.

 

Bursları hangi kriterlere göre veriyorsunuz?

Şule Keskiner: Burslu öğrencilerimizin okul başarısını belirli bir düzeyin altına düşürmemelerini istiyoruz. Eğitimin farklı kademesindeki burslu öğrencilerimiz için yaş programlarına uygun bir kişisel gelişim programı yürütüyoruz. Öğrencilerin bu program içindeki sosyal ve kültürel etkinliklere devam etmelerini, katılım göstermelerini istiyoruz. Bireysel ve kurumsal bağışlarla çalışan bir kuruluş olduğumuzdan, elimizdeki bu sınırlı kaynağı gelişim süreçlerine katılmaya hevesli olan öğrencilere sunmayı tercih ediyoruz. Özetle; vakfımızdan burs desteği alan öğrencilerin ihtiyaç sahibi olması, kendini geliştirmeye hevesli olması, iletişime açık olması ve bu faaliyetlerin içinde yer olmaktan mutlu olmasını umuyoruz.

 

Burs süreci ne kadar oluyor?

Fatih M. Akdan: Öğrencilerimiz bir eğitim dönemi boyunca Eylül’den Haziran’a kadar 10 ay süreyle burs alıyorlar. 

 

Genellikle bir yıl içinde kaç kişiye burs veriliyor?

Fatih M. Akdan: 2017-2018 eğitim öğretim döneminde ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite kademelerinde toplam 550’nin üzerinde öğrenciye burs verdik.

 

Bursların kesilmesi mümkün mü?

Fatih M. Akdan: Az önce de belirttiğimiz gibi, okul başarısını belli bir düzeyin üstünde tutan ve kişisel gelişim programlarımıza aktif katılım gösteren bir öğrenci, ilkokuldan başlayarak üniversite öğreniminin sonuna kadar burs alabilir.  

 

Burs dışında konaklama imkanı da sağlıyorsunuz. Biraz konaklama imkanlarından bahsedebilir misiniz?

Fatih M. Akdan: Güvenli ve çağdaş koşullarda, uygun fiyatla konaklama olanağı sunan yurt ve pansiyonumuz, kız öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmelerini mümkün kılarak, eğitimde fırsat eşitliği açısından kritik bir işlevi yerine getiriyor. Halen Manisa’da ve Soma’dan olmak üzere iki kız öğrenci yurdumuz var.

 

Kaynak: EÇEV

 

EÇEV gönüllüsü olmak için ne yapmak gerekiyor?

Fatih M. Akdan: Dilerseniz web sitemizde olan formu da doldurabilirsiniz ya da vakfımıza gelip birebir görüşme de sağlayabilirsiniz. 

 

Etkinlik bazlı gönüllülük mümkün mü?

Fatih M. Akdan: Tabii ki mümkün.

 

DİP NOT! 

Bir SMS ile eğitime destek olmak ister misin?
Telefonunun SMS bölümüne girip BAGİS yazıyorsun ve mesajı 5444’e gönderiyorsun. Gönderdiğin SMS ile 10 TL bağış yaparak eğitime destek, geleceğe umut oluyorsun.

 

 Kaynak: EÇEV