01 Ara 2019
Gülay Güler

Girişimcilerin Buluşma Noktası: Urla Coworking

2019 yılında Urla Merkez’de hizmete giren Urla Coworking birlikte üretelim felsefesiyle girişimcilik, sanat ve kültürel faaliyetleri bir araya getiren, yerel ve uluslararası network’ü buluşturan bir çekim alanı olmayı hedefliyor. Urla Coworking alanında sunduğu paylaşımlı ve sanal ofis hizmetleriyle, Stage-Co tarafından düzenlenen girişimcilik atölyeleriyle, startup-yatırımcı-mentor buluşmalarıyla, yerel ve uluslararası etkinliklerle Urla'daki girişimcilerin buluşma noktası. Yine kendi bünyelerinde yer alan Urla Alternatif Sahne ile de kültürel etkinlikler ve geniş katılımlı atölye, konferans ve toplantılara ev sahipliği yapıyorlar. 

 

Urla Coworking'in işletmecisi Pelin Yıldız ile Urla Coworking'in kuruluş hikayesini, paylaşımlı ofis ve ortak yaratım alanlarının avantajlarını, düzenledikleri atölyeleri, yarışmaları, etkinlikleri, Herkes İçin Girişimcilik ve İnovasyon Derneği’ni ve gelecek yıllardaki hedeflerini konuştuk.

Öncelikle sizin daha sonra da buranın hikayesini dinleyebilir miyiz?

Ben Pelin Yıldız, Urla Coworking’in işletmecisiyim. Ana çatı markamız Türkiye’nin önde gelen girişimcilik platformlarından olan Stage-Co, 2013 yılında Neşen Yücel ve Patrick Bosteels tarafından kuruldu. Türkiye’nin her yerinde ve yurt dışında girişimcilik, startup ve inovasyona dönük eğitimler veriyor, etkinlikler düzenliyorlar. Neşen benim Bornova Anadolu Lisesi’nden arkadaşımdır, Patrick de Neşen’in eşi ve iş ortağıdır.

 

Ben eski bankacıyım, orada hem dış ticaret uzmanlığı hem de satış koçluğu yapma şansım oldu. En son şube müdürlüğü yaptım. Hayat ve yarattığı sancılar sebebiyle ayrıldım. İstifa edeli dört yıl oldu. Neşen ile İzmir’de girişim ve inovasyon merkezi kurmak başlığı altında başlayan görüşmelerimiz sürecinde bu içinde bulunduğumuz mekanı buldum. Bu binanın potansiyelini görünce buraya aşık oldum. Stage-Co'nun inovasyon ve girişim merkezi olarak ilk yerleşik işletmesini kurarken buranın girişimcileri de buluşturabileceğimiz bir çatı olmasını istedik. Bunun için de tüm dünyada geçerli olan "Coworking Space" (Ortak paylaşımlı çalışma alanları) konseptini seçtik. 2019 kış aylarında prototip bir ofis, sanal ofis hizmeti ve atölye çalışmaları ile başladık, yaz aylarında ise 800 metrekareye genişledik. Yaz dönemini hem içerik hem de mekan üzerinde çalışarak geçirdik ve eylül ayı itibariyle zengin bir içerikle etkiniklerimize hız verdik.

Pelin Yıldız gülümseyerek poz veriyor.

Urla'yı lokasyon olarak seçmenizin nedeni nedir?

Biz Urla Coworking ve Stage-Co olarak, hayatlarımızı da inovasyonu da kültür, sanat ve sürdürülebilirlikle harmanlamayı ve çok disiplinli bir yapıda çalışmayı hedefliyoruz. Bu anlamda Urla çok doğru bir adres. Türkiye'de girişimciliğin yaratıcılık ve sürdürülebilirlik tarafında gelişime açık çok nokta var. Tarım ve zanaatkarlar da odak noktalarımız içinde. 

 

Urla’da yer alan İYTE, çok değerli bir eğitim kurumu, yıllardır zaman zaman girişimcilik etkinliklerinde paydaş olduğumuz, Techn’roll Hızlandırma Programı'nı yürüttüğümüz bir üniversite, seçilmiş çok özel öğrencileri ve mezunları var. Keza İzmir Ekonomi Üniversitesi de ekosistemimiz içinde. 

 

Öte yandan Urla’ya hareketli bir göç var, gelenlerin çoğu da iş ve hayat deneyimine sahip kişiler. Hem iş hayatı hem eğitim hem yaşam kalitesi anlamında bir şeyleri fark ederek ve seçerek buraya geliyorlar. Bu insanlar üretmeye devam ediyor, sanat, zanaat ya da tarım alanında oluşan minik minik markalar var, yeni girişimciler ve ikinci kariyerine adım atmış kişiler şimdiden Urla Coworking’de yerlerini almaya başladılar bile. İşin güzel tarafı bu insanlar Urla’yı daha iyi bir yer yapmayı da hedefliyor. Ama bu insanlar burada yatay yerleşim olması sebebiyle biraz dağınıklar. Dolayısıyla bir merkezde toplanmaya ihtiyaç olduğunu, genç, parlak ve önünün açılmasına ihtiyacı olan beyinleri bu deneyim ve network sahibi kişilerle de bir araya getireceğimiz bir çatı kurmayı hedefliyoruz. 

 

“Hedefimiz Urla’yi dijital göçebeler için çekim merkezi haline getirmek”

 

Dünyadaki yeni trend herhangi bir fiziki mekana bağlı kalmaksızın, internet üzerinden iş yaparak dünyayı gezmek, farklı ülkelerde yaşamak. Laptop ve akıllı telefonu yanında olduğu sürece mekandan, saatlerden ve kira kontratlarından bağımsız yaşayan bu insanlar genellikle yazılımcı, tasarımcı, çevirmen, proje yöneticisi gibi farklı rollerde oluyorlar. Yeni deneyimler edinmek, network’ünü genişletmekten hoşlanan ve göçebe bir yaşam tarzını benimseyen bu kişilere dijital göçebe (Digital nomads) deniyor. 2030 yılında bir milyar kişinin bu yaşam tarzında olacağı öngörülüyor. Bu insanlar maceracı ruhlulardır ve uzaktan çalışırken kazandıkları parayı seyahat ederek harcarlar. İşlerini yapmak için tek ihtiyaçları internet olduğu için bunu her yerde yapabiliyorlar. Kazandıkları parayı en uzun sürede en kaliteli şekilde geçirmek isterler, coworking alanlarını kullanırken, kültürel ve mesleki pek çok zenginliği de geldikleri yerle paylaşırlar. Kite, sörf, kayak, arkeoloji, gusto, doğa, kültür gibi zenginliklerin peşinden giderler. Urla’da aradıkları her şeyin fazlasıyla olduğunu görüyoruz. Bizim de 2020 yılında hedefimiz, Urla’nın dünyanın önde gelen dijital göçebe yuvalarından biri olmasını sağlamak.

Coworking space'lerin ne gibi avantajları var?

Öncelikle verdiğimiz hizmetin temeli paylaşım ekonomisi yani maliyetleri kısmak. Coworking’lerde kullandığın kadar öde sistemi vardır. İhtiyacınız kadar kullanır, kullandığınız kadar ödersiniz. Bu sizin için sabit bir gider haline gelmez. Yeni girişimciler veya işini geliştirmek isteyen kişiler için tek başına var olma mücadelesine gerek kalmadan çok düşük ücretlerle, üstelik size çok avantaj kazandıracak network ortamıyla yasal olarak var olma fırsatı sunuyoruz. Çok cüzi fiyatlara, ofis idare etme sıkıntısını yaşamadan, resmi adres hizmeti almak (Sanal adres) ayrıca "İstediğim zaman gelip laptopumu alıp, kahvemi içerek çalışmak istiyorum" diyenler için günlük sandalye kiralama seçeneğimiz veya "Toplantımı/atölyemi sizin mekanlarınızdan birinde yapmak istiyorum. Mekanı siz düzenleyin ben saat ücretimi ödeyeyim" diyenler için de farklı seçeneklerimiz var. 

 

Coworking, yani paylaşımlı ofis de temel de bu demek. Urla’daki freelancer’lar bizi keşfetmeye başladı. Hem disiplinli bir çalışma ortamında bulunuyorlar hem de etkileşime girebiliyorlar. Düzenli gelen coworker’larımız var. Buraya geldikçe düzenlediğimiz etkinliklere de katılmaya başlıyorlar, birbirleriyle tanışıp iş yapmaya başlayanlar var. Biz de bu etkileşime dönük etkinlikler düzenliyoruz. Ayrıca bu kişiler, uzman oldukları bir konuda içerik yaratarak atölye uygulayıcısı haline gelebiliyorlar.

Fotoğrafta Urla Coworking'in ortak çalışma alanda bulunan bir masa ve salıncak bulunuyor.

Herkes burada workshop verebilir mi?

Biz mekan sağlayıcısı olarak içerik konusunda bir kısıtlama yapmıyoruz, isterlerse tavsiye ve deneyim paylaşımlarımız ve yönlendirmelerimiz olabiliyor. Ayrıca markalarını oluşturmak ve tutundurmak için bizden mentörlük ve danışmanlık desteği de alabiliyorlar.

Burada nasıl bir ortam sunuluyor?

Urla Coworking bünyesinde hem çalışma ortamımız, farklı büyüklükte workshop alanlarımız hem de 125 kişilik Urla Alternatif Sahne’miz var. Minik bir kantinimiz, bir de Avlu dediğimiz açık ortak alanımız var. Bazı insanlar kapalı ortam sevmez bu ortak alanlar onlar için tasarlandı. Daha konsantre çalışmak isteyenler için küçük ofisimiz var, grup halinde çalışmak isteyenler için de bir ofisimiz var. Burada Urla’daki en hızlı internet, bu bölgenin en güzel kahvesi, müthiş bir network bulunuyor. Gündüz çalışıp akşamı Urla Alternatif Sahne’de güzel bir film atölyesi veya tiyatro veya müzik dinletisinde geçirmek mümkün.

Gelecek yıllardaki hedefler neler?

Urla’yı hem yerelde hem uluslararası alanda girişimcilik ve inovasyon anlamında bir cazibe merkezi haline getirmeyi hayal ediyoruz. Girişimcilik ve yaratıcılığa dönük kısa ve uzun süreli kamplar yapmak istiyoruz. Özellikle yurt dışından insanları da buraya getirmek ve onları burada konaklatacağımız, birlikte üreteceğimiz bir yöne gideceğimi düşünüyoruz. Bu coworking alanımız dışında kendi ofislerine geçmek isteyen girişimcilere ofis imkanı sunmak istiyoruz. Daha konsept toplantı odalarımız, eğitim sınıflarımız olacak. Büyük kurumların şirket dışı eğitimlerini burada vermelerini istiyoruz çünkü biz kurumiçi girişimcilik ve inovasyon eğitimleri tarafında çok güçlüyüz, yıllardır hem İstanbul’da hem de Türkiye’nin farklı yerlerinde bu eğitimleri veriyoruz.

Herkes İçin Girişimcilik ve İnovasyon Derneği de kurdunuz. Dernek olarak amaçlarınız neler?

Bu yaptıklarımız dışında gönüllülük alanımız derneğimizin adından da anlaşıldığı gibi herkes için inovasyon ve girişimcilik. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda dünya üzerinde olumlu bir etki yaratmak istiyoruz. Yakın çevremizden başlayıp bunu ne kadar uzağa yayabilirsek yayabilmeyi amaçlıyoruz. Çok kıymetli kurucu ortaklarımız ve bize katılmayı kabul etmiş değerli üyelerimizle Urla ve İzmir’de projeler üretmeye başladık. Önceliklerimizi de yine Urla’nın yararına olacak şekilde belirledik. Akıllı şehir ve mobilite dikeylerinde faaliyet gösteren projeler üretmek hedeflerimiz arasında. Tarım dikeyinde projeler üretmek istiyoruz. Herkez İçin Girişimcilik ve İnovasyon Derneği ilk hibe programını aldı Erasmus Plus Programı kapsamında Gençler için Tarım projesi için onayımızı aldık. Bahar başında dört ülkeden gelecek katılımcılarla burada bir kamp yapacağız.

Fotoğrafta Urla Alternatif Sahne'nin kapısı ve ortak çalışma alanında bulunan bir masa, masanın üzerinde "hello" yazan bir kutu bulunuyor.

Düzenlediğiniz CoderDojo nasıl bir etkinlik?

CoderDojo dünyadaki en bilinen gönüllülük programlarından biri. Neşen ve Patrick, İrlanda merkezli CoderDojo’un Türkiye temsilcileri. CoderDojo Türkiye’nin amacı 6 - 17 yaş arasında, özellikle erişimi kısıtlı çocuklara gönüllü mentorlar aracılığıyla kodlama ve robotik algoritma eğitimi verebilmek. Neşen ve Patrick altı yıldır Türkiye'de bu programı uyguluyorlar, Türkiye’nin farklı şehirlerinde binlerce çocuk CoderDojo ile kodlama ile tanıştı. Geçtiğimiz yaz Urla Coworking’de CoderDojo'nun bir buçuk ay süren küçük bir alıştırmasını yaptık. Bahçeşehir Koleji 4th Dimension Robotik Takımı bize mentor olarak destek verdi. Türkiye’de bu işin öncüleri artık Urla’da. Önümüzdeki günlerde bize katılıp, çocuklarla gönüllü olarak kodlama yapmak isteyen kişiler mentor olmak için bizimle iletişime geçebilirler.

Girişimcilik dışında başka etkinlikler düzenlemeyi düşünüyor musunuz?

Elbette. 20-22 Aralık 2019’da ise Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali seçkisiyle, Yarımada İyi Yaşam Film Festivali’ni düzenliyoruz. Nefis belgesel filmleri ücretsiz olarak gösterecek, değerli konuşmacılarımızla panel ve söyleşiler düzenleyeceğiz. Önümüzdeki yıl da kısa film festivali düzenleyeceğiz. Ayrıca Urla’ya özgü mutfaktan müziğe, sanatın her dalına uzanan festival ve etkinlikler için güzel bir mekanımız var, yerel ve uluslararası iş birlikleriyle bunları başaracağımıza inanıyoruz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Otuzbeslik.com’a çok teşekkür ederiz en başından beri verdikleri destek için. Umarım ileride birlikte bir şeyler üretiriz. Bu sizin aracılığınızla açık bir davet olsun. Urla Coworking ve Urla Alternatif Sahne olarak birlikte üretelim felsefesine inanıyoruz ve birlikte çok iş başarabileceğimize inanıyoruz. Bizi sosyal medyada Urla Coworking ve Urla Alternatif Sahne olarak takip edebilir ve bir kahve içmeye uğrarsanız da yüzyüze tanışmaktan memnuniyet duyarız.

Fotoğraflar görme engelliler için betimlenmiştir.