14 Kas 2019
Kardelen Uysal

Hale Acun Aydın: Asıl olan minimalizmi içselleştirmek

Hale Acun Aydın, 1983 İstanbul doğumlu bir içerik üreticisi. Türk İşi Minimalizm adlı YouTube kanalının ve web sitesinin kurucusu. 2012 yılından beri sadeleşme üzerine yazılar yazıyor, bilgilendirici içerikler üretiyor. Hem yaşadığımız gezegene hem yaşamımıza hem cebimize faydalı olacak minimalleşme tüyoları ile insanlara yol gösteriyor. Sıfır atık, kahvem termosta gibi hareketlerle de yaşadığımız yuvayı korumamıza yardımcı oluyor. Kendisiyle satın almaya yönelik dış uyaranlardan kendimizi nasıl koruyacağımızı, sadeleşmenin hayattaki hangi alanlarda gerekli olduğunu, minimalizm ile özgürlük arasındaki bağlantıyı ve daha fazlasını konuştuk. Keyifli okumalar.

Tüketime bu kadar yönlendirilen bir toplumda insanları minimalizm temelli bir yaşama çekmenin zorlukları nelerdir?

Reklamlar kadar aslında hem sosyal medyada hem de bizzat gerçek dünyada paylaştıklarımız tüketimi tetikliyor. Masaya konan araba anahtarları, en yenisi talep edilen cep telefonları, hafta sonu ne aldım konuşmaları… Her şey alışverişi tetikliyor. Sürekli bir satın alma gerekliliği pompalanıyor. Bunların hepsi birer zorluk.

Satın almaya yönelik çok fazla dış uyaranla yaşıyoruz. Bunlara kendimizi kapamamız gerektiğini söylüyorsunuz. Bu nasıl mümkün olabilir?

Bu tabii ki kontrolü elimizde olan şeyler için mümkün, örneğin reklamlardan sakınmak. Bize düzenli olarak gelen e- ticaret posta bültenlerinden çıkmak, bizi en çok almaya yönlendiren içeriği tamamen alışverişe dönüşmüş sosyal medya figürlerini takipten çıkmak bunlardan bazıları.

İndirim dönemleri var bir de. Bunları kendi çıkarımıza kullandığımızda bireysel ekonomimiz için çok faydalı. Fiyat avantajından da faydalanarak gerçekçi bir gözle eksik var mı değerlendirip bunları direkt almaya yönelebiliriz. Ancak indirimde ne varmış diye gezmeye başlayınca ipin ucu kaçabiliyor.

Ama kafa yapınızı değiştirmezseniz o zaman arkadaşınızın yeni aldığı çanta bile bir tetik unsuru olabilir sizin için. O yüzden asıl olan minimalizm kavramını içselleştirmek bence.

Hale Acun Aydın gülümseyerek poz veriyor.

Minimalizmin arkasında az eşyayla mutlu yaşamak, çevreyi korumak gibi faktörler dışında bir de önemli bir felsefe yatıyor. Bir anlamda hırsları da törpülediğini söyleyebilir miyiz?

Hırsları törpülemek çok fazla olabilir. Çünkü hırsın iyi olduğu yerler de var. Mesela siz en iyi içeriği çıkarmak için hırslı olabilirsiniz.

Sanırım her şeyde olduğu gibi hırsı da yönetebilmek ya da kontrolde tutmak önemli. Ama sizin sorunuzdaki hırsın sanırım benim minimalizmin bir de soyut yanı var dediği kısımla çok ilgisi var. Yani her şeye yetişemeyeceğini kabullenmek, her şeyde en iyi olmak gerekmediğini kabullenmek, ilgilendiğin hobileri, kitapları vs seçerken başkalarında ne var diye düşünmeden gerçekten kalbinin sesiyle ilerlemek gibi.

Minimalist yaşam tarzına geçmeden önce fazla eşyanız varmış. Minimalizmin yaşamınızı kolaylaştıran etkileri dışında karakteriniz üzerinde etkileri oldu mu?

Minimalizm ve yaşın getirdiği olgunlaşma el ele gitti sanırım. Ben sadece eşyası değil hayatındaki insan sayısı da çok fazla olan biriydim. Hayatımda asıl değerli eşyalara ve kişilere odaklanmaya başladım.

Sadece eşya olarak değil yaşam tarzı olarak da sadeleştim. Çalışma tarzımı değiştirdim. Önceliklerimi değiştirdim. Biraz daha yavaşladım ve bana çok iyi geldi.

Yalnızca eşyalarda değil dijitalde, çevremizdeki insanlarda, konuşmamızda, dilde, düşüncelerde, hedeflerde de sadeleşmek söz konusu. Minimalizm, başlı başına bir yaşam felsefesi. Bir yerde sadeleşmeye başlamak hayatın diğer alanlarını da etkiliyor mu? Mesela gereksiz eşyalardan kurtulduk, bir noktada enerji sömüren insanlardan ya da dijitalde biriktirdiğimiz gereksiz e-postalardan vs. kurtulmak da insanın aklına geliyor mu?

Kesinlikle olmazsa olmaz bir yere değindiniz. Eşyaları elemek çok önemli ve işin başlangıç noktası ancak ilerisi olmadan çok kısıtlı kalıyor bence. Sosyal medyanın hayatımızdaki geldiği noktada artık dijital minimalizm oldukça önemli bir tartışma konusu. Bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sadece e-postalar da değil sosyal medyada takip ettiğimiz onca hesap hatta artık orada kaydettiklerimiz (Bazen tarifleri, gidilecek yerleri vs kaydediyoruz sonra dönüp bakmıyoruz bile) de sadeleşmeden payını almalı.

Enerjimizi sömüren insanlar ise bambaşka bir boyutu. Mutlaka bu şekilde ilişkiler de gözden geçirilmeli. Aman yanlış anlaşılmasın, bir arkadaşınız dönemsel bir kötü durumdan geçebilir, enerjisi düşük olabilir. Burada kastedilen sizin yaptıklarınızı anlamayan, anlamak istemeyen, bazen küçük gören ya da sürekli her şeyden şikayet eden kişiler. Sizi etkilemiyorlarsa ne ala ama her görüşme sonrası böyle hissediyorsanız öncelikle onlarla bir konuşma yaparak durumu anlatmakta fayda var.

Kahvemtermosta hareketi ile yanında termosunu götüren müşterilere indirim uygulayan kafeler mevcut. Her kentte uygulanabilir olan bu hareket ise gün geçtikte büyüyor. Kahve dışında nerelerde bu tip iş birlikleri ile hareket edilebilir?

#kahvemtermosta şu anda 20 ilde 150’yi aşkın mekan tarafından destekleniyor. Şimdi bir amacım da suyumuzu dışarıda doldurabilmek, sabahları yanlarına suyunu alarak sokağa çıkanlar bir noktada suları bittiklerinde zor durumda kalabiliyor. Bu yüzden #istanbulmatarahareketi başladı. Change.org’daki kampanya 7500 imzaya yaklaştı.

Görselde Hale Acun Aydın'ı bir kafede görüyoruz. Kafede bir adam gülümseyerek kendisine termos uzatıyor. Kahvem termosta hareketinden biz kare.

Minimalizm ve özgürlük arasındaki bağlantıyı açıklayabilir misiniz?

Minimalizm ile bazı şeylerden vazgeçiyoruz evet ama bu vazgeçtiklerimiz aslında bizi daha özgürleştiriyor diye düşünüyorum. Minimalizm sayesinde elimize daha çok zaman, hareket edebileceğimiz daha çok alan ve boşa harcamadığımız daha çok para geliyor. Bence bunlar bize özgürlük sağlıyor.

Türk işi sadeleşmenin diğer kültürlere göre kolaylıkları ve zorlukları nelerdir?

Bizim kültürümüzde paylaşma ve yardımlaşma olduğu için bence daha bile kolay. Bir şeye ihtiyacın olduğunda komşundan isteyebilmek, sadece bir kere kullanacağın bir merdiveni, testereyi, misafir için bir akşamlık gerekecek ekstra 10 tane fincan vs satın almamanı sağlıyor. Ama diğer yandan ise misafir ve akrabalık ilişkilerimiz çok bu yüzden 6 tabak, 2 havlu 1 nevresim kadar aşırı bir sadelik yaşanmıyor. Bir şeyleri azaltırken her zaman bu faktörü de göz önünde bulunduruyoruz o zaman da gerçekçi olamayabiliyoruz.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Sorularınız için çok teşekkür ederim, sayenizde kendimi takipçilerinize anlatma şansı buldum. Başarılar diliyorum ve sadeleşmek isteyenlere bir günde eşyalarının bu hale gelmediğini o yüzden 1 günde de mucize bir çözüm olmayacağını hatırlatmak istiyorum. En basitinden başlayarak başarı kazandıkça ilerleyin.

Hale Acun Aydın'ı web sitesi ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

https://www.turkisiminimalizm.com/

YouTube

Instagram