Hangar Sanat Atölyesi - Romeo ve Juliet Yaşaydı Nasıl Olurdu?

¨Ah! Bu kadar okudum, bu kadar öykü ya da destan duydum, aşkın yolu asla düz gitmiyor¨

William Shakespeare

 

İzmir'de sanat alanında gündeme gelen yeni oluşumlardan bir tanesi, Hangar Sanat Atölyesi. 9 Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencilerinin 1983 yılında kurdukları tiyatro topluluğu, günümüzde sahnesi olan ve öğrenciler yetiştirebilecek eğitim seviyesine gelmiş profesyonel ama samimi, içimizden taze bir oluşum. Hangar Sanat Atölyesi hakkında ve yeni oyunları Tarla Kuşuydu Juliet üzerine Gözde Koç ile sohbet gerçekleştirdik, keyifli okumalar...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Hangar Sanat Atölyesi 

 

Tiyatro Hangar'ın macerası nasıl başladı?

9 Eylül Üniversitesi İktisat öğrencileri 1983'de bir tiyatro topluluğu kurdu. Eklenerek yıllar içinde çoğaldık. Büyüdükçe büyüdük aile olduk. Tiyatro Hangar'ın macerası ise 2005 yılında başladı. Uzun yıllar boyu 9 Eylül Üniversitesi'nde tiyatro yaptık, yani anlayacağınız yaklaşık 20 yıllık emek var. Mezun olduktan sonra farklı farklı iş kollarına dağıldık. Dolayısıyla yaptığımız tiyatroyu aradık. Bu kadar insanın tiyatro yapma isteği, bir arada olma isteği çok büyüktü. Gel zaman git zaman 2005 yılında bunun adımlarını ufak ufak attık ve artık kendimize ait bir sahnemiz var.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Hangar Sanat Atölyesi 

 

Yeni İktisat Bölümü mezunlarını da aranıza dahil ediyor musunuz?

Tabii ki. Fakat belli başlı kriterlerimiz var.

 

Ne gibi kriterlerden bahsediyoruz?

Oyunculuk kriteri var. (Gülüşmeler.) Eğitim çalışmaları oluyor, eğitimlerden geçiliyor.

 
Yani, oyunculuk eğitimi olmayan topluluğunuza dahil olamıyor mu?

Hayır, tabii ki olabilir lakin tam olarak önümüzdeki sene yeni üye alımlarına başlayacağız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Hangar Sanat Atölyesi  

 

Gözde, sen Hangar kurulduğundan beri oluşumun içindesin. Hangar'ın oluşumunu nasıl gözlemliyorsun? 

İlk etapta Arduç Kuşu'yla başlayan serüvende belirgin bir yerimizin olmaması bizi yormaya başladı. Dolayısıyla bu durum oyunlara da belirli noktalarda yansıyordu. 2009 yılından itibaren profesyonelliğe adım atmaya başladık: dekorlar olsun, içerik olsun, ışık olsun... Birçok alanda bu hissedilir olmuştu. Böyle olunca daha çok tiyatroya konsantre olabildik. Ayrıca verdiğimiz emeğe karşılık artık bir sahnemizin oluşu bizi çok mutlu ve motive ediyor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Hangar Sanat Atölyesi 

 

Sanat Atölyesi dediniz, tiyatro dışında diğer sanat dalları mevcut mu?

Düşünüyoruz, Doktor Alper Zobarlar tarafından dans terapisi dersi alındı. Bu süregelen bir eğitim. Burada her şey olsun istiyoruz. Resimden müziğe konserlere tiyatroya eğitim çalışmalarına kadar sanatın her dalına ulaşmak istiyoruz. Bunun için zaman gerekiyor.

 

İzmirlilerin sanata olan yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İzmirliler sanata karşı alıştıkları davranışı gösteriyorlar. Yani alıştığı insanlar olunca tiyatroya gidiyorlar ya da medyada gördükleri insanları takibe alıyorlar. Bir İzmirlinin kafasında yer ettiyseniz oradan çıkmazsınız, sizi sürekli takip eder; çünkü alışmıştır size ve koparmaz bağını. 

 Kaynak: Hangar Sanat Atölyesi 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hedef kitleniz var mı?

Herkesin anlayabileceği ve herkesin zevk alabileceği oyunlar çıkartmayı hedefliyoruz.

 

Sosyal medyayı nasıl kullanıyorsunuz?

Sosyal medya, sosyal medya... (Gülüşmeler.) Sosyal medyayla çok barışık değiliz. Günümüzde iyi olunması gereken bir platform, o yüzden grubumuzdaki genç beyinlerden yardım alıyoruz.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarla Kuşuydu Juliet'ten bahsedelim biraz... İzleyenleri neler bekliyor?  

Ephraim Kıshon'un yazdığı bir oyun olan Tarla Kuşuydu Juliet, alışılagelmiş karı-koca ilişkilerini işin içine Shakespeare'i katarak anlatıyor. Bildiğimiz, tanıdığımız, hayran olduğumuz Romeo ve Juliet aşkını biraz eleştiriyor. Siz, Romeo ve Juliet bile olsanız bazen evliliklerde ya da aşklarda, çoğu noktada kısır döngüye düşebilirsiniz. Yaşanılan çok güzel, çok büyük aşklar olabiliyor ama çoğu noktada evlilikle sonuçlandığında belirli zamanlarda kendinizi trajik komik bir halde bulabiliyorsunuz. Oyun çıkartırken biz çok eğleniyoruz. Seyircinin de çok eğleneceğini, doğallığımızı yakalayacaklarını düşünüyorum. 

 

Oyunun süresi ve ücreti ne kadar?

Oyunun süresi 1 saat 40 dakika civarında, ücreti ise tam bilet 20 TL, öğrenci 15 TL.

 

Ekipte kaç kişi var?

30 kişiye yakın bir ekibiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Hangar Sanat Atölyesi 

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Hangar Sanat Atölyesi olarak yeni bir oluşumun içindeyiz. Hiçbir ticari beklenti olmadan, özgürce tiyatro yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bu noktada samimiyetimizin İzmir'e çok farklı şeyler katacağını düşünüyorum.