28 Kas 2018
Otuzbeşlik

“Hoş Geldin Çocuk!” Resim Sergisi İzmir’de

“Hoş Geldin Çocuk!” Resim Sergisi İzmir’de

 

Mülteci çocukların kendi dünyalarını resmettikleri sergiye; İstanbul’dan sonra ilk defa İzmir, 30 Kasım – 07 Aralık tarihlerinde, MaviBahçe Alışveriş Merkezi’nde ev sahipliği yapacak.

 

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nün iki yıldır yürüttüğü Çocuk Gibi Bak projesi, Maya Vakfı iş birliği ile “Hoş Geldin Çocuk!” resim sergisini 30 Kasım – 07 Aralık 2018 tarihlerinde MaviBahçe Alışveriş Merkezi’nde İzmir ile buluşturacak. Brüksel ve İstanbul’dan sonra İzmir’e gelecek olan sergide mülteci çocukların iç dünyalarını yansıtan resimleri yer alıyor.

 

 

 

Araştırmalara göre günümüzün en büyük gündem maddelerinden biri göç sorunu. Kasım 2018 verilerine göre sadece Türkiye’de 3 milyonu aşkın Suriyeli göçmen yaşıyor. Göç nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan topluluklarda çocuklar en çok etkilenen grupların başında geliyor. Çocuk Gibi Bak projesi, mülteci çocuklara karşı yapılan olumsuz söyleme “Dur” demeyi ve bu çocukların yaşadığı sorunlara dikkat çekmeyi hedefliyor. Bu çerçevede, Maya Vakfı bünyesinde hayat bulan “Hoş Geldin Çocuk!”resim sergisini İzmir’e getiriyor.

 

 

Maya Vakfı Genel Müdürü Dr. Jülide Ergin konu ile ilgili şunları söyledi:

“4 yıldır sahada psikososyalm destek alanında çalışmalar yürütüyoruz. Biz de zaten en başında bu konudaki boşluğu ve ihtiyacı görüp harekete geçtik. Klinik psikologlardan bir ekip oluşturduk ve yine alanında pek benzeri olmayan bir modelle çalışıyoruz. Yaratıcı sanat terapisi; kişilerin düşünce, duygu, fikir ve deneyimlerini, kendilerine has ve öznel bir şekilde sanat yoluyla keşfedip ifade etmelerini destekleyen ve yıkıcı duygulardan arınmalarını sağlayan bir tedavi yöntemi. Sanat evrensel olduğu için, dil engelini ortadan kaldırıyor, yeni ve onarıcı hatıralar yaratıyor, hayal gücünü besliyor. Bu yöntem, özellikle iletişim ve kendini sözel ifade becerileri henüz yetişkinler kadar gelişmemiş çocuklarla yapılan çalışmalarda etkili oluyor ve yine sanatın iyileştirici gücü ev sahibi toplulukla göç yaşamış çocuklar arasındaki bağı kuvvetlendiriyor, sosyal uyumu güçlendiriyor.”

 

Geçici koruma altındaki çocuk ve gençler ile ilgili konuşmalarda sıkça “kayıp nesil” vurgusunun yapıldığına dikkat çeken Ergin “Biz yaptığımız çalışmalarda bu çocukların ‘kayıp nesil’olmamak için ellerinden ne geliyorsa yaptıklarını görüyoruz. İmkan verilirse potansiyellerini en üst seviyede kullanıyorlar. Bu sebeple biz de travmalarıyla baş edebilmeleri için onları destekliyoruz. İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin bu önemli toplumsal konuya sahip çıkmaları bizi çok sevindirdi. Çünkü bir çocuğun umudu hepimiz için umut!”

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Uzunoğlu da “Çocuk dünyanın her yerinde çocuktur, masumdur.Amacımız bu çocukları topluma kazandırmak. Maya Vakfı’nın bu sergisiniİzmir’e getirmekten mutluluk duyuyoruz.”

 

 

Ek Bilgiler:

 

‘P2P Facebook Global Digital Challenge’ bu yıl da önyargılar ile mücadeleyi hedefliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencileri Çocuk Gibi Bakprojesi ile katılıyor. Var olmaya çalışan mülteci çocuklar, çocuk oldukları göz ardı edilerek olumsuz söyleme maruz kalıyorlar ve Çocuk Gibi Bak, bu söyleme karşı geliştirilen bir proje.

 

Proje Danışmanları:

İEÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selin Türkel

İEÜ Öğretim Görevlisi ve Reklamcılar Derneği 12. Dönem Başkanı Aytül Özkan

 

Proje Öğrencileri: Aslı Dinmez, Burcu Durmaz, Bülent Kalaycı, Cem İpek, Ceren Çağıral, Ece Lara Alanyalı, Elif Tanınmış, Elif Altıntaş, Erdem Ünal, Ezgi Keskin, Furkan Güneri, Süleyman Görkem Güllü, Gözde Şenol, Melis Nur Demirkol, Serra Evci, Sinem Güdücü, Umutcan Öztürk, Volga Ayasku