07 Oca 2018
Gülay Güler

İro Cafe - Bu kafede sanat var!

Ev rahatlığını hissedebileceğiniz işletmelerden biri İro Cafe. 
Küçük, sıcacık bir ortamı olan İro; şiir, müzik dinletileri, kişisel sanat performansları için sanatçılara mekanını tahsis ediyor. Kitabı, müziği, sinemayı kısacası sanatın her türlüsünü destekleyen, teşvik eden bu harika kafeye bir film izlemek, kahvaltı etmek, olmadı kitabınızı alıp kahve içmek için gidebilirsiniz. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Kaynak: İro Cafe


Sizi tanımak isteriz. İro Cafe'nin hikayesini bizimle paylaşabilir misiniz?
Ben Candemir Basan, aslında grafik tasarımcıyım. 12 sene grafiker olarak çeşitli ajanslarda çalıştım. Daha sonra eve yakın sakin bir çalışma ortamım olmasına karar verdim. Ortağım Atlas Çakar'da Bostanlı'da çeşitli yerlerde işletmecilik yapmıştı. Atlas Hanım ile aile dostluğumuz vardır ve İro Cafe'yi 2015 yılında beraber devraldık. İkimizin de işletmecilik adına yeterliliklerimiz vardı.

Sanat kafe açma fikri nasıl oluştu?
İlk başta İro'yu sanat kafe olarak düşünmemiştik. Bizim kendi çevremiz sanatla ilgilen insanlardır, onların geleceğini tahmin ediyorduk ve öyle de oldu. Buranın müdavimleriyle ve arkadaşlarımızla beraber film izlemeye başladık. Daha sonra bunu etkinlik şekline dönüştürebilir miyiz diye düşündük çünkü öneriler o yöndeydi. Projeksiyon cihazı ve perdesi aldık. Haftanın iki günü film izlenen bir kafe olduk. Dekorasyonun konforlu bir şekilde film izlenebilir hale getirdik. Sosyal medyadan reklamını yaptık. Popüler filmler değil tabiri caizse kült filmler izliyorduk.

İnsanların tepkisi nasıl oldu?
İnanılmaz tepkiler aldık. Defalarca izlediğimiz filmleri izledik. Aynı zevklere sahip insanlarla birlikte rahat bir ortamda film izlemek insanların çok hoşuna gitti. Film hakkında konuşabildiler. Belirli bir takipçi yakaladık. "Geleceğe Dönüş" filmiyle başladık daha sonra "Star Wars" maratonu yaptık çok beğenilince "Kahverengi Film Geceleri" diye bir konsept oluşturduk. 

Tiyatro Nior'un kurucusu Ebru Atilla Sagay müdavimlerimizdendir. O da ben burada bir şeyler yapabilir miyim diye düşündü. Bir okuma tiyatrosu geliştirdi ve çok ilgi gördü.  
Kafenin daha az kullanılan bölümüne küçük bir sahne tasarladık. Ses sistemi aldık. Etkinlikler çoğaldıkça etkinliklerin çeşitleri de arttı.

Etkinliklerden bahsedebilir misiniz?

Pazartesi geceleri belgesel veya kısa film izliyoruz. Bu gecelere yönetmenler de katılıyor. Film öncesi ve sonrası yönetmenle konuşma şansınız oluyor. Sohbetler forum çerçevesinde soru cevap şeklinde gerçekleşiyor. Gece 1'e 2'ye kadar sürebiliyor. Kültür Platformu'nun direktörü Sarp Keskiner bize bu konularda çok yardımcı oluyor. Kendisi yönetmenlere bağlantıya giriyor ve yönetmenleri bize yönlendiriyor. Daha sonra ise yönetmenler kendileri bizi bulmaya başladılar. Onlara perde imkanı sağlıyoruz ve İzmirli sanat severlerle bir araya getiriyoruz. Çarşambaları performans günü, müzik, şiir dinletesi, tiyatro performansları düzenliyoruz. Amatör sanatçılara, belirli bir projesi olanlara özgün sanatçılara 2 saatlik sahne imkanı veriyoruz. Perşembeleri yine sinema gecesi. Bu geceleri belirli konsept çerçevesinde düzenlemeye çalışıyoruz. Aylık bir konu ya da yönetmen belirliyoruz. Mesela bir yönetmenin dört filmini izliyoruz. Cumartesileri atölye günü seminerler konuşmalar yapılıyor. Kalan günler için etkinlik talep edenleri değerlendiriyoruz. Hergün bir etkinliğimiz var.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Kaynak: İro Cafe
 
Burasının kaç kişilik bir kapasitesi var?

25-30 kişi burada rahat rahat film izleyebiliyor. Müzik performanslarında ayakta izlenecek şekilde 40 kişiye ulaşabiliyoruz. Konsantrasyon isteyen performanslarda tiyatro gibi 20 kişiyi geçmemeye özen gösteriyoruz.

Etkinliklerinizi nereden paylaşıyorsunuz?

Facebook, İnstagram'dan takip edebilirler. Burada yapılan bütün performansların ses ve video kaydını alıyoruz. Müzikle ilgili olarak, sanatçıdan izin alarak iki üç parçasını Soundcloud'da yayınlamayı ve video klipleri oluşturmayı planlıyoruz.

Fabrika gibi sanat üretiyorsunuz.

Burada kayıt altına alınması gereken enteresan şeyler oluyor. Belgesel gecelerinde o kadar hoş sohbetler oluyor ki hepsinin ses kaydı var. Burada bir şeyler oluyorun farkındalığını yaratmak istiyoruz.

İro Cafe'ye kimler geliyor?
Ana caddeden uzakta nezih sesiz sakin bir yer olduğu için gün içinde ders çalışmaya gelen arkadaşlarımız oluyor. Freelance çalışanlar geliyor. Onlar için toplantı alanı olarak kullanabilecekleri bir bankomuz var. Kitap okumaya gelen çok oluyor. Kitaplığımız var ve bağışları kabul ediyoruz. Saat 11 ile 16 arası bir kitapla gelene bir fitre kahve ikram ediyoruz.

İro Cafe'nin menüsünden biraz bahseder misiniz?
Sabah böreğimiz, Gün içinde atıştırmalıklarımız ve pizzamız var.

İro'nun anlamı nedir?
İro Japonca'da renk demek. Biz de renklere açık bir kafe olmak istedik.

En büyük aşırılığınız nedir?

En büyük aşırılığım galiba İro Cafe. Biz İro Cafe'ye hep macera gözüyle baktık. Arkadaşlarımız da bu maceraya katıldı. Türkiye'de sanat yapmak çok zordur. Muhalif yanda sanat yapmak daha da zor. Biz onu da yapmaya çalışıyoruz. Biz her türlü siyasi görüşe, her türlü cinsel tercihe açığız. Açık bir yer burası ve bu maceraya devam ediyoruz.

Son olarak neler söylemek istersin?

Röportaj için teşekkürler.
 
Gelenekselleşmiş bir etkinlik tarzımız olsun ve insanlar bunu takip etsin istiyoruz. İnsanlar buna alışmaya başladı.

Çok fazla etkinlik düzenliyorsunuz daha büyük bir yere geçmeyi düşünmüyor musunuz? 
Kafede fiziksel olarak bir darlık söz konusu ama bu insanların ve sanatçıların terci ettiği bir şey. Burada 30 kişinin gözünün içine bakarak sanatını icra ettiğinde sanatçı da tatmin oluyor.