İzmir Milli Kütüphanesi

Romanların o cesur kahramanları, şiirlerin o hasreti, öykülerin o masumluğu... Kitapların gönlümüzdeki yeri bir başka.

Lise zamanlarında bizlere ders içeriği olarak verilen edebiyatımızdaki kültleri, ezbere bilmek yerine sayfaların büyüsünde kaybolmaya ne dersiniz? İzmir Milli Kütüphane kapılarını sizlere sonuna kadar açıyor. Yeter ki siz okumak isteyin, hazineler tüm büyüsüyle sizleri bekliyor. Keyifli okumalar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: İzmir Milli Kütüphane

 

 
İzmir Milli Kütüphane'nin kuruluşu II. Meşrutiyet Dönemi'ne dayanıyor. 1912 yılında kurulan kütüphanemizin hikayesine gelin birlikte göz atalım.

“Milli Kütüphane” kurma yolundaki çalışmalar 1911 yılında başlar ve o yılda ilk olarak toplanan heyetle kütüphane için destek sağlayacak gelirler toplanması amaçlanır ama sonuç başarısız olur. İkinci heyetin kurulması için çok zaman geçmez ve 1912'de yeniden heyet kurulur. Kütüphanenin kendi kendini finanse etmesinin yollarını aranır ve konağın bir kısmı kiraya verilir bir kısmı kütüphane olarak kullanılır. Bir yandan kütüphane binası inşaatı süregelmektedir. Daha sonradan kitap bağışlarının artması ile 1912 yılının temmuz ayında okuyucunun hizmetine açılır ama kütüphanenin inşaası hala bitmemiştir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: pinterest
 
Kütüphaneyi yaşatmak ve geliştirmek hatta kendisine mahsus daha geniş bir bina yaptırmak konusunda başka bir yol olarak konağın bahçesine tiyatro oyunlarının da sahnelenebileceği bir sinema binası yaptırılmasına karar verilir. O dönem sinema gelirinin %50’sini kütüphaneye, geri kalanını da fakir çocukların eğitim masraflarına harcanır. 

Cumhuriyet Dönemi'nde ise İzmir Millî Kütüphane Cemiyeti adıyla bir dernek kurulur ve çalışmalar sonucunda sinema binasının inşaatı 1926 yılında tamamlanır ve İpekçi Kardeşler işletme hakkını aldıktan sonra sinemayı İzmirliler arasında yaygınlaştıracak olan “Elhamra Sineması” hizmete açılır.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: kanalben
 
Bununla birlikte devrin gazetelerinde sinema, “Millî Kütüphane Sineması” veya “Millî Kütüphane Tiyatrosu” gibi isimlerle de anılır. 1978 yılına kadar yerli ve yabancı en kaliteli filmlerin oynatıldığı Elhamra Sineması adıyla Millî Kütüphane Sineması, tiyatro oyunlarının sahnelendiği ve tanınmış birçok yerli ve yabancı müzisyenin konserini verdiği bir bina olarak kullanılır. Millî Kütüphane 1933’te yani sinemadan yedi sene sonra tamamlanır.
 
Bu güzel yapıların son şekillerini ise Mimar Tahsin Sermet Bey verir. Pazar günleri hariç her gün 08:30 - 17:30 arası hizmet veren İzmir Milli Kütüphane'nin 2014 yılından itibaren kütüphane başkanlığını Av. Ulvi Puğ yapmaktadır.

Modernize edilmiş tarih kokan bu yapılar bizlere bırakılan birer hediye. Günümüz kütüphanecilik kültürü yok olmaya yüz tutsa da siz bir kere gidin. Kütüphanenin havasını bir soluyan bir daha gitmemezlik yapamıyor. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: İzmir Milli Kütüphane