Kodeco ile Teknoloji Daha Temiz

Kodeco, tasarım ve mühendisliğin birleştiği bir marka. Ecotour ise elektirik ve güneş enerjisi ile çalışan doğa dostu bir araç. Markanın yaratıcısı Kerem Odabaşı ile teknoloji ve tasarım üzerine sıcak bir sohbet gerçekleştirdik, keyifli okumalar.

  

 Kaynak: Kodeco

 

Kerem Bey, sizin için mucit iş adamı diyorlar. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? 

(Gülüyor) İkisini bir arada taşıyabiliyorsak, hem iş adamlığını becerebiliyorsak hem de icat çıkartabiliyorsak ne mutlu bize. 

  

Eşiniz Selda Hanım söyledi, aile içinde de size mucit damat diyorlarmış. 

Öyle mi diyorlarmış? (Gülüşmeler) Sağ olsunlar. 

 

   

Kaynak: Kodeco

 

Çocukluğumuzdaki ilgi alanlarımız gelecekteki kariyerimizi sizce etkiliyor mu? 

Kesinlikle. Ben çocukken doğayla iç içe büyüdüm. Çocukluğumdan beri hep bir şeyler üretiyorum. Tabii her şey yapmayla değil bozmayla da oluyor. Her yapım yıkımla başlar derler ya o misal. Bir şeyleri öğrenirken evde birçok eşyayı bozduğum doğrudur. Ablamın hala ¨Aman Kerem bunu bozmayacaksın değil mi¨ dediği çok oluyor.  

  

Üniversite zamanınızdan bahsedebilir misiniz biraz? 

Üniversitede yönetici yanımı keşfettiğim. Birçok öğrenci kulübüne üye oldum, yönetici oldum yani anlayacağınız hep aktiftim. Yoğun aktiflik sebebiyle bir sene üniversitemi dondurdum ve üniversite yılım 5 seneye yayılmış oldu. Bu süreçte akıntıdan geriye çekilip ne yapmak istediğime bakma şansım oldu. 

  

Yüksek Lisansınızı Hollanda da değil de Türkiye'de yapmış olsaydınız da bu kadar ilerleyebilir miydiniz ve yurt dışının size neler kattığını düşünüyorsunuz? 

Ben yurt dışına gitmeden önce zaten kendimi farklı bir raya oturtmuştum. Normal bir İTÜ mezunu değildim. O yüzden yurt dışı bende çok iddialı bir değişim yarattı diyemem ama katkı sağladı diyebilirim. 

  

Kaynak: Kodeco

 

Güneş enerjisi ile ilgili bir şeyler yapmak istiyorsunuz ve araba yapmayı seçiyorsunuz. Neden arabayı seçtiniz? 

İzmir'e taşındıktan sonra Ege Üniversitesi'nde doktoraya başladım. Orada Güneş Enerjisi Enstitümüzde bölüm başkanımız daha önceki deneyimlerimden dolayı benden bir takım oluşturmamı istedi. Ben de "Neden olmasın?" diye düşündüm ve kabul ettim. 3 aylık kısa bir sürede yarış arabasını hazırladık. Bu işin ticari bir yanı yoktu. Sonra "Ticari bir yanı neden olmasın?" diye düşündüm ve o ekiple aynı şekilde devam ettik. Bir sene sonra ilk prototipi üretmiş olduk. TÜBİTAK'a başvurdum oradan destek alınca da şirketi kurduk.   

  

Yenilenebilir enerji hakkında bir ödülünüz var, bunun sonucunda temiz teknolojiler global formu üzerine Silikon Vadisi'ne davet edilmişsiniz. Silikon Vadisi'nde olmak nasıl bir deneyimdi? 

Girişimci olarak eşim Selda ilSan Francisco'ya ilk gidişimizdi. Daha önce yüksek lisans için oradaki üniversitelerle iletişim halinde olup çat kapı gitmiştim. Bu sefer ödül sahibi olarak gitmiş oldum. 

  

Çok gurur verici olmalı. 

Öyleydi. Oranın epey güzel bir davet yemeğine katıldık iaynı zamanda Tesla gibi büyük fabrikaları gezme şansımız oldu. Tesla benim de vizyonumla uyuşan bir yapıda olduğundan benim için çok mutluluk verici bir deneyimdi. 

  

Tesla demişken, Elon Musk hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Bence çok iyi bir hikâye anlatıcısı. Her girişim bir hikâye ile başlıyor. O vizyonunu hikayesini paylaşıyor, teknoloji ile destekliyor. Bana göre insanlık tarihinde hikayelerin önemli bir yeri var. O yüzden iyi bir hikâye anlatıcısının, anlattığı hikâyeyi teknoloji ile zenginleştirecek alt yapısı olduğunda iş daha güzel bir hal alıyor. Aynı zamanda azimli, vazgeçmeyen, iyi ekiple çalışan, örnek alınması gereken birisi. 

 

  

 Kaynak: Kodeco

 

Araba kullanmayan birisi Ecotour'u kullanabilir mi? 

Kullanabilir, bisiklet ve motor kullanmak gibi. 

  

Bornova'da bir atölye açtınız. Bornova'yı seçmenizin özel bir nedeni var mıydı? 

9 Eylül Teknopark şirketimizin merkez adresi. Fiziksel olarak bir zaman sonra atölyeye ihtiyaç duyduk çünkü yaptığımız iş sadece bilgisayar başında olabilen bir iş değil. Atölyemiz, deneme yanılma yapabileceğimiz oyun alanımız oldu. Güneş ekibini oluştururken buradaki komşularımız bize sponsor olmuşlardı. Hepsini daha önceden tanıdığımızdan ve bağımız olduğundan da Bornova'yı tercih ettik diyebilirim. 

 

  

Kaynak: Kodeco

 

Ecotour için otellerle anlaşmanız olacakmış, doğru mudur? 

Doğrudur. Bazı otellerle ön görüşmelerimiz oldu. Aracımızı denediler ve Ecotour hakkında daha çok bilgileri oldu. 

  

Ecotour'a ilk binen insanların yüz ifadesi nasıl oluyor?  

Eller öncelikle telefona gidiyor fotoğraf çekmek için. (Gülüşmeler) İnsanlar aracımızın sempatik olduğunu söylüyorlar, bizlere geri dönüş bu yönde oluyor. İlk aracı kullandıkları zaman ise yüzlerindeki tebessümü görmek, harika. 

  

Teknoloji ve tasarımın birleşmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Bu konuda çok şey düşünüyorum. (Gülüşmeler) Bir tarafta teknoloji var bir tarafta tasarım bir tarafta sanat. Teknolojik mühendislik dediğimiz şey, rasyonel düşünceye dayalı. Tasarım ikisinin ortası gibi; rasyonellikten de besleniyor, estetik ve adı konmamış sanatsal yetilerden de besleniyor. Teknoloji esasında sanattan da tasarımdan da besleniyor. 

  

Teknoloji bizleri nasıl etkiliyor? 

Teknoloji avantajlar getirdiği gibi performans beklentisini de yükseltiyor. Az sürede daha çok iş yapılması bekleniyor. 

  

İngilizce bilmenin şart olduğunu düşünüyor musunuz? 

Günümüzde evet olmazsa olmaz ama ileride teknoloji o kadar gelişecek ki bir kulaklık konuştuğumuz esnada birçok dilde çeviri yapabilecek. 

 

 

Kaynak: Kodeco

 

 Ecotour'un tekniksel özelliklerine ulaşabileceğiniz linki şuraya iliştiriyorum.

 

Kaynak: Kodeco

 

Son olarak şunu da eklemek isterim ki TC. Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğü ile 22-23 Mart 2018 tarihinde Özyeğin Üniversitesi'nde düzenlenen 7. Otomotiv Proje Pazarı'nda Ecomod projesiyle Kodeco 3. oldu. Ayrıca, İTÜ Maslak Kampüsü'nde kullanılmak üzere Ecotour aracından satın almaya karar verdi. Yakında İTÜ Maslak kampüsünde aracın kullanıldığını göreceğiz.