24 May 2019
Seçil Şeker

Korkut Öztekin ile Çizgi Roman Dünyasında Yolculuk

Akılları baştan alan muhteşem çizimleriyle hayranı olduğumuz Korkut Öztekin ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Çizimlerini gerçekleştirdiği Frank Miller’ın "Robocop"undan, Brent Williams’ın "Ormandan Çıkış"dan bahsettik. Bu konuşmalar sırasında da kendi çizgi romanını çıkarmak üzere olduğunun haberini aldık.

 

Görselde Korkut Öztekin çizdiği çizgi roman kitaplarının da içinde bulunduğu bir kitaplık önünde poz veriyor.

 

Korkut Öztekin’i biraz yakından tanıyabilir miyiz? 

Korkut Öztekin, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde çalışmalarını sürdüren bir akademisyendir. Bir de geceleri devam ettirdiği bir hayatı vardır. Kendisi bir çizgi roman çizeridir, yazardır, araştırmacıdır.  

Hayatım boyunca çizdim. Kalemi elime aldığımdan beridir çiziyorum. Çizmek benim için bir ifade, bir yaşam biçimi, bir oyun haline geldi ve bundan kopamadım. 1989’da İzmir Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi’ni kazanmamla birlikte kendimi ifade şeklim işim oldu. Bilkent’te lisans eğitimimi tamamladıktan sonra memleketime İzmir’e dönüp Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptım.  

 

Ailelerin sanata karşı tepkisi olabiliyor çoğunlukla. Siz bunu nasıl kırdınız? 

Annem edebiyatçı, babam tarihçiydi. İyi bir hukukçu, iyi bir dış ilişkiler kariyerimin olacağını düşünmüşlerdi ama ben sadece resim çiziyordum. Alternatifleri hiç düşünmedim. Akademisyen olunca çok fazla kendini bulma hikayesine şahit oluyorsunuz. Bambaşka bölümlerde 2-3 yıl okuyup yapamayacağını anlayınca yeniden sınava girip grafiker olan öğrencilerim var. Sınava girip grafik bölümünü kazanıp ailesine bambaşka bir bölüm söylemek zorunda olan ve gizlice okuyan çocuklar var. Ben çok şanslıydım ki ailem ne olmak istersem isteyeyim bana destek oldu.  

 

Çizdiğiniz karakterler içinde en sevdiğiniz hangisi? 

Çok fazla karakter çizmedim şimdiye kadar. 10 yıl kadar önce Deli Gücük ile başladım. 3. albümden sonra o çizim internette bir yolunu bulmuş ve Clive Barker’ın önüne kadar gitmiş. Ondan sonra çeşitli sınavlara katıldım. Frank Miller’ın Robocop filminden uyarlanan çizgi romanı resimleme hakkını kazandım. Daha sonra Brent Williams'ın yazdığı Out Of The Woods adlı çizgi romanının çizimlerini yaptım. Size böyle bir iş sunulduğunda o karakter bir süreliğine sizin oluyor. Çok değerli bir şey emanet ediyorlar. Tarif edilmesi mümkün olmayan bir heyecan. Sanırım en sevdiğim işim yakında bitireceğim kendi çizgi romanım olacak.  

 

 

Görselde Korkut Öztekin Robocop çizimi üzerinde çalışıyor. 

 

Ben çocukken çizgi roman okurdum, ergenliğimde okurdum ve hala okuyorum. Çizgi roman sevgisi ve gündemi hiç eskimiyor mu? 

Açıkçası bu her zaman böyle değildi tabii. Ben 76 doğumluyum. Ben çocukken de çizgi romanlar vardı ama çok hoş karşılanmazdı çünkü şiddet vardı, kan ve yarı çıplak kadınlar vardı. Onun yerine resimli çocuk yayınları vardı. Kitapçılarda değil de gazetecilerde satılırdı. Abimle paramızı biriktirip çizgi roman alırdık. Gizlice eve sokardık. Aslında baktığınızda çizgi roman 95’ten sonra kitapçılarda çok sık karşımıza çıkmaya başladı. Bu sayede de yayıldı artık daha kolay ulaşılabilir oldu.  

 

Out Of The Wood yani Ormandan Çıkış. Sizin için nasıl bir deneyim oldu? 

Ormandan Çıkış çok güzel bir çalışma oldu. Brent Williams yazdı, ben çizdim. Birçok dile çevrildi. Aslında Yeni Zellanda’da yayınlanmış olan bağımsız çizgi roman ve kişisel gelişim kitabı. Yolunu kaybeden ve depresyon teşhisi koyulan Brent Williams’ın yaklaşık 10 yılını anlatan bir çizgi roman. Herkesin okumasını çok isterim. Mutlaka kendilerinden bir şeyler bulacakları bir eser. Psikoloji camiasında da çok ilgi gören ve alanında uzman kişilerin geçer not verdiği bir kitap oldu. Üç yıllık bir süreçti yazılması, o dönem benim de ailevi bazı problemlerim vardı ve Brent’in hayat hikayesi ve iyileşme süreci bana da kılavuz oldu. Bu kitap sizi iyileştirir diyemem ama yalnız olmadığınızı hissettirir. 

 

 

Ormandan Çıkış çizgi romanından bir çizim yer almakta. 

 

Kendi çizgi romanınız hakkında biraz ipuçu alabilir miyiz? 

Açıkcası benim için Ormandan Çıkış'ta depresyonu çizmek çok zorlu bir süreçti. Brent’in hayatını ve sorunlarını çizerken çok fazla içselleştirdim o yüzden hareketli bir şeyler çizmek istedim. Sihirli bir aksiyon hikayesi aslında. En çok çizmeyi sevdiğim şey tarihi konular oluyor. 16. yy.’da Doğu Avrupa’da geçen bir hikaye diyeyim.