13 Nis 2019
Kardelen Uysal

McArt.İst: Yaratıcı İnsanlar İçin Sürdürülebilir Destek Programı

Cem Bülent Ünal, McArt.ist sanatçılarıyla poz veriyor. Hepsi ayakta ve gülümsüyorlar.

 

McArt.ist Art Incubation Center, McBDC Partners bünyesi içinde farklı disiplinlerden genç sanatçıları ve teknolojik girişimcileri yaratıcı endüstriler alanında desteklemek, onlara fırsatlar yaratmak üzere kurgulanmış bir inisiyatif olarak faaliyet gösteriyor. Birbirinden değerli sanatçılara ve girişimcilere fırsatlar veren McArt.İst geçtiğimiz sene ilk sergisini de İzmir’de 19 Eylül’de açmıştı. Hatta McArt.ist bünyesinde bulunan başarılı sanatçılardan Ömer Mirdemir ve Elif Çatlıoğlu ile de söyleşi gerçekleştirmiştik.

Cem Bülent Ünal ile McArt.ist üzerine konuştuk. Kendisi kimdir, bu proje nasıl başladı, McArt.ist’in bir parçası olmak isteyen kişiler ne yapabilir, kişilere nasıl kolaylıklar sağlıyorlar? Hepsinin cevabı söyleşimizin içinde, keyifli okumalar.

 

 Cem Bülent Ünal kimdir? Önce sizi tanıyabilir miyiz? Sanatla ilişkinizi anlatabilir misiniz?

Aslında sıradan bir insanım. Herkes gibi hayaller kurarak yaşama bağlanan bir yapım var ve hayallerimi gerçekleştirmek üzere hayat hikayemi yazıyorum kendi kendime. 1972 doğumluyum, ortağı olduğum bir stratejik danışmanlık şirketinde süren çalışma hayatım var. Mimar Sinan Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktoramı yaptım. Akademik kariyerim boyunca sanatla iç içe olmak, sanatı ve yaratıcı düşünceyi kendi özelime taşıdı ve hali hazırda sürdürebilir şekilde devam etmekte. Resim çalışmalarım var, kişisel resim sergim oldu, buna benzer bireysel aktiviteler ile sürekli sanatın içinde var olmaya çalıştım.

 

 

 Fotoğrafta Cem Bülent Ünal oturmuş bir şeyler izliyor. Suratında bir gülümseme var.

 

Sanatçılar için "sürdürülebilir destek programı" fikrine neden ihtiyaç duydunuz? Bunun hikayesi nedir?

Kimi zaman hayat sizi beklenmedik anlarda ve beklenmedik şekilde bazı zorunlu değişimlere itiyor. Yaklaşık kırk senelik yazdığım bir hayat ve buna bağlı tüm bileşenler, dinamikler bir anda elimden kayıp gitti. Var olmak ve kendime olan güveni tekrar tahsis etmek ve en önemlisi oğlum Bora’nın hayatında anlamlı bir iz bırakabilmek adına bir neden yaratmam gerekti.

Profesyonel yaşamımda sürekli iletişim içinde olduğum teknolojik bazlı girişimcilik ve melek yatırımcılık gibi alanlardaki yapıları örnek alarak, dünyada geçerli olan yaratıcı ekonomilere dayalı Sanat Kuluçka Merkezi (Art Incubation Center) fikrini hayata geçirmek istedim.

2017 yılının başında tüm dünyadaki benzer örnekleriyle iletişim kurarak temel varsayımlardan hareket ile kurguladım ve “McArt.ist Art Incubation Center” girişimini yapılandırarak faaliyetler yapmaya başladık, yaklaşık iki seneden beri genç ve yetenekli sanatçılara ve sanat dünyasına değer katmak üzere hizmet halindeyiz.

 

McArt.ist sanatçıları bir sergideler. 3 sanatçı ve Cem Bülent Ünal'ın oğlu Bora Ünal gülümseyerek poz veriyor. Duvarlarda eserler yer alıyor.

 

Sanatçılara nasıl destek oluyorsunuz? Hangi süreçlerde yer alıyorsunuz?

Yaratıcı ekonomiler bağlamında, ki tanım olarak içerdiği sanat, müzik, reklamcılık, yayıncılık, mimarlık, medya ve yazılım gibi temel ana sektörler söz konusu ekonomiyi oluşturmakta.

Biz de McArt.ist olarak bu sektörlere hitap eden, bu sektörler içinde eserler, ürünler, teknolojiler üreten kişi ve kurumlara temel fonksiyonlarda sergi, eğitim, çalıştay, sunum, yatırımcı eşleştirme, uluslararası pazarlara erişim, kurumsal çözümlerle iş birlikleri yapılandırmak gibi katma değerli hizmetler sunmaktayız.

McArt.ist Koleksiyonu oluşturmaya başladık, son iki seneden beri. Yerli ve yabancı sanatçılarımızın seçki eserlerini bu koleksiyona dahil ediyoruz.

Bununla beraber, önümüzdeki yol haritasında, önemli destekleyici ve kurumların yardımlarıyla -ki bizim beklentimiz bu yönde-, yaratacağımız başarı hikayeleri ile bu destekleri yapılandırmayı umut ediyoruz. Sanatçılarımıza ve girişimcilerimize, belirli programlar dahilinde maddi destek ile fiziksel lokasyon desteği yaratacak yerleşke kurarak yardımcı olmak istiyoruz.

 

Görselde McArt.ist koleksiyonunundan altı eser görmekteyiz. 

 

Sizden destek alacak sanatçıları nasıl seçiyorsunuz?

McArt.ist’in web sitesinden sanatçılar veya girişimciler dosyalarını gönderiyorlar. Bu dosyaları McArt.ist ekibindeki değerli seçici kurul hem sanatsal hem iş odaklı olarak değer yaratacak nitelikte olduğunu kanaat getirirse seçimi tamamlayarak, programa dahil ediyoruz.

Başvurular sadece sanatçılar ile sınırlı değil, bahsettiğim üzere, yaratıcı ekonomi dahilinde yer alan tüm kurum kuruluş ve/veya girişimci firmalar başvuruda bulunarak bu değer yaratım sürecinde yer alabilirler.

 

Sanatçılar size nasıl başvurabilir? Kriterleriniz neler?

Web sitesinden portföy sunumları veya özet girişimci iş planlarını göndererek başvurabilirler. Değerlendirme sonrası ilgili başvuru sahibi kişi veya girişimin yetkilileri ile bir araya geliyor ortak vizyon çerçevesinde birbirimizi tanımaya ve anlamaya çalışıyoruz. Birinci kriter; “İnsani Profil” olarak bilgi birikim, entelektüel yapısı ve kolektif çalışabilir, iş birliği içinde olması. İkinci kriter; ürün, eser veya teknolojinin ticaretleştirebilir nitelikte belirli bir ihtiyaca cevap verebilir, farklılığı, özgünlüğü, sürdürebilir ve üretken olması gibi nitelikleri taşımasını belirliyoruz.

 

Sanatçıların hedeflerine ulaşması konusunda onlara nasıl kolaylıklar sağlıyorsunuz?

“Yaratıcı Ekonomi” kurmanın yolu ise sadece ve sadece özgür iradeye sahip yaratıcı zihinler yetiştirmekten geçiyor.” Bir alıntıdan yola çıkarak, tüm sanatçılar kendi özgün düşünce ve yaratıcı yetenekleri ile eser ve ürün üretmektedir. Hiçbir baskı ve yönlendirici bir söylem içinde olmadığımız için her biri kendi dünyalarında kendi özgür iradeleri ve ruhları ile değer yaratıyorlar. Biz de bu değerleri genel ekonomi bileşenleri içine aktarmakta ve kendi ekosistemimiz için de var olmalarına fırsatlar sunuyoruz.

 

İzmir’de ilk serginiz açıldı. Gelecekte nasıl projeler, sergiler bekliyor bizi?

Söylediğim gibi çok geniş bir hayal dünyam var. Sanırım bu benim en güçlü yanım ve bir o kadar da zayıf karakter özelliğim. Şu an sergi sonrası oluşan geri beslemeler neticesinde, öncesinde öngördüğüm hayallerin gerçekleşmesine umut ışığı oldu.

Şu an bünyemizde resim, fotoğrafçılık, heykel, seramik, grafik ve enstalasyon sanatçısı olmak üzere multidisipliner dokuz sanatçımız var; bu rakamı ilk etapta on ikiye çıkarmak düşüncesindeyiz. Çok titiz ve hassas bir şekilde başvuruları değerlendiriyoruz.

Bu yönde, İstanbul’da yeni bir sergi açılışı bir başlangıç olacak. Farklı konularda yetişkinlere ve çocuklara yönelik sürdürebilir ve kavramsal bütünlük için sanat ve teknoloji atölyeleri planlıyoruz. Art Tech sohbet etkinlikleri ile sanatçıları, teknoloji sahiplerini, yatırımcılar ve benzeri partileri bir araya getirecek değer yaratıcı etkinlikler organize edeceğiz. Kurumsal çözümler ile kurumlara sanatsal bakış açısını taşıyacak yapılar entegre etmeyi öngörüyoruz.

Farklı sanat ve teknoloji dallarını bir araya getirecek projemiz var, üzerinde çalışmalar devam etmekte, hedefimiz 2019 ‘un son çeyreğinde çağrıya çıkmak niyetindeyiz.

Özellikle, en önemli projemiz fiziki yerleşkeyi sağlayabilirsek, hali hazırda iş birliği içinde olduğumuz uluslararası diğer merkezler ile değişim programları çerçevesinde, yaratıcı ekonomiye değer katacak ve ülkemize yeni yatırım fırsatları yaratacak projeleri gerçekleştirmeyi istiyoruz.