Nobel Edebiyat Ödüllü Yazarlardan 9 Kitap

Nobel Edebiyat Ödülü almış kitaplar ile karşınızdayız. Bakalım, listelediğimiz kitaplarda seni hangi maceralar bekliyor.

Yazıda bulunan kitapları o ay içinde Instagram hesabımız üzerinden çekiliş yapıp sevenleriyle buluşturmaya devam ediyoruz. Bu listeyi Kabuk Kitabevi ile ortak hazırladığımız için çekiliş sonucu kazanan kişi, kitabını Kabuk Kitabevi'nden alacak. Kitap çekilişine katılmak için Instagram hesabımızı ziyaret etmeyi unutmayın.

  

Bulantı - Jean Paul Sartre

Kaynak: Can Yayınları

 

Entelletüel kişiliği ile Marksizm şekillendirmesini sağlayan, 20. yüzyıla damgasını vuran düşünürlerden biri olan Sartre'nin ilk kitabı; "Bulantı" dır. Bireyin kökten özgürlüğünü vurgulayan varoluşçu akımın sözcülüğünü üstlenen Sartre, adını 1938'de yayımlanan bu romanıyla duyurmuştu. Roman günlük bir dilde yazıldığı için akıcı bir şekilde okuyabileceksiniz. Şimdiden keyifli okumalar. 

 

Yüzyıllık Yalnızlık - Gabriel Garcia Marquez

Kaynak: Can Yayınları

 

 


"Yüzyıllık Yalnızlık'ı yazmaya başladığımda, çocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum. Çok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları bir örnek bir yığın hısım akraba arasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım. Yüzyıllık Yalnızlık'ı iki yıldan daha kısa bir sürede yazdım, ama yazı makinemin başına oturmadan önce bu kitap hakkında düşünmek on beş, on altı yılımı aldı. Büyükannem, en acımasız şeyleri, kılını bile kıpırdatmadan, sanki yalnızca gördüğü olağan şeylermiş gibi anlatırdı bana. Anlattığı öyküleri bu kadar değerli kılan şeyin, onun duygusuz tavrı ve imgelerindeki zenginlik olduğunu kavradım. Yüzyıllık Yalnızlık'ı büyükannemin işte bu yöntemini kullanarak yazdım. Bu romanı dikkat ve keyifle okuyan, hiç şaşırmayan sıradan insanlar tanıdım. Şaşırmadılar, çünkü ben onlara hayatlarında yeni olan bir şey anlatmamıştım, kitabımda gerçekliğe dayanmayan tek cümle bulamazsınız."
(Tanıtım Bülteninden)

 

Mutlu Ölüm - Albert Camus

Kaynak: Kitapyurdu

 

"Mutlu Ölüm"; 1930'ların sonuna doğru yazılan ancak 1971 yılında yayımlanan bir roman. Albert Camus'nün ölümünden on bir yıl sonra günışığına çıkan bu romanını günümüzde öne çıkaran en önemli özellik, onun "romansı" oluşudur. " Bu roman, hem çağdaş bir yapıt hem yazar-yapıt-okur ilişkisinin göz kamaştırıcı bir tanığıdır.

 

Sözcükler - Jean Paul Sartre

Kaynak: Can Yayınları

 

Yazar, "Sözcükler" adını verdiği yaşam öyküsünü 1953 yılında yazmaya başladı. Yazar, gereksiz ayrıntılardan kaçınır. Marksçı düşünceden, belirli ölçüde de ruh çözümlemesinden yararlanarak bize, öznelliğin ağır bastığı çocukluk çağında, kendini nasıl edebiyata verdiğini, edebiyatta mutlağı bulduğunu anlatır. 

 

Romancının Romanı - John Maxwell Coetzee

Kaynak: D&R

 

Avustralyalı Elizabeth Costello yaşlanmakta olan seçkin bir romancıdır. Dünyanın çeşitli üniversitelerini dolaşarak konferanslar verir. Ancak bu konferanslar, yazarın ahlaki, estetik ve felsefi sorunlarla ilgili düşüncelerinin yanı sıra kendi yaşamöyküsünden kesitler de içermektedir. J.M. Coetzee, Romancının Romanı’nda kurgusal yöntemlerle kurgu dışı yöntemleri ustaca birleştirerek son derece özgün bir yapıt sunuyor okuyucuya. Roman; bir kadının anne, kız kardeş, sevgili ve yazar olarak yaşamının öyküsü. Ama Coetzee, asıl ustalığını, öykü anlatma sanatının derinliğinde gösteriyor. Romanın şaşırtıcı sonu ise Coetzee çapında bir yaratıcı yazarın hayal gücüne yaraşır düzeyde.

 

Cennet Başka Yerde - Mario Vargas Llosa

Kaynak: D&R

 

Flora Tristán, sosyalist feminizmin kurucularından biridir. Yazar, yaşamını kadınlar ve işçilerin temel haklarının kazanılmasına adamıştır. Flora'nın gözünde cinsellik, erkeklerin kadınlardan intikam almak için kullandıkları bir şiddet türüdür. Llosa, cenneti arayanların cehennemini anlatıyor okurlarına.

 

Babasız Evler - Heinrich Böll

Kaynak: Kitapyurdu

 

Eseri okuduğunuzda insan hayatında baba faktörünün önemini bir kez daha kavrıyorsunuz. Çocukların genellikle gerçek olamayacak kadar olgun davranmaları dikkatinizi çekecektir. 

  

Benim Hüzünlü Orospularım - Gabriel Garcia Marquez 

Kaynak: Markafoni

 

Muhtemelen adını birçok kez duyduğunuz bu roman 1982 Nobel Edebiyat Ödülü'nü de almıştır. Yazar, doksanını bulmuş çok yaşlı bir gazete köşe yazarının ağzından müthiş bir aşk serüvenini dile getiriyor.

 

Büyülü Dağ - Thomas Mann

Kaynak: Can Yayınları

 

Dünya edebiyatının çağdaş klasikleri arasında anılan Büyülü Dağ, tam bir çağ romanıdır. Hans Castorp hasta olduğunun farkında olmayan ve çıktığı yolculuğun hayatını değiştireceğini hiç bilmeden bir sanatoryumu ziyarete gider...