11 Kas 2016
Otuzbeşlik

Seda Yaralı - Yaratıcı Fikirler Çemberi

İzmir’in co-working alanlarından Korino Co-working 'in Genel Koordinatörü Seda Yaralı, kendi geliştirdiği, girişimcilikte yaratıcı yeteneklerin kullanılmasını amaçlayan " Yaratıcı Fikirler Çemberi" projesini otuzbeslik.com'a anlattı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Korino
 
Yaratıcı Fikirler Çemberi nedir ?  Nasıl bir çalışma ya da etkinlik? 

Ben Seda YARALI, Freelance İnsan Kaynakları Danışmanı ve KORİNO Co-working Space'te Koordinatör ve iş geliştirme görevinde çalışmaktayım. Yaratıcı Fikirler Çemberi, benim Dokuz Eylül Üniversitesi Girişimcilik Akademisine(DEGA) kabul edildiğim bir proje aslında. DEGA 4. Dönem Mezunu olarak mezun olmadan önce bu projeyi DEGA katılımcılarıyla hayata geçirmiş oldum ve DEGA'da Yaratıcı Drama Eğitmeni olarak projeyi sürdürmekteyim. Yaratıcı Fikirler Çemberi ile temel amacım, grup çalışması ile yaratıcı fikirleri ortaya çıkaran yaratıcı dramayı eğitim, iş ve sosyal yaşamda bir yöntem olarak kullanarak farkındalık sağlamak birlikte çalışabilirlik ve kalite ile verimliliği arttırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, eğitim ve tiyatro ilişkisi odağında, atölye çalışması, seminer, workshop, danışmanlık hizmetleri ve benzeri çalışmalar, akademik düzeyde bilimsel araştırma ve projeler yaparak; kurumsal şirketler, yerel yönetimler, üniversitelere kapalı / açık mekanda yaratıcı drama yöntemi ile girişimcilik, liderlik, iletişim, yenilikçi düşünce, yaratıcılık atölyeleri gerçekleştirmektedir.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Korino
 
Bütün bu çalışmalarda ulaşmak istediğim uzak hedef ise, yaratıcı drama yoluyla daha yaratıcı, çağdaş, demokratik, empati becerisi gelişmiş, kendisiyle ve başkaları ile barışık, eleştirel düşünebilen, paylaşımcı, değer algısı yüksek bireyler ile iş yaşamına ve toplumsal dönüşüme, değişime katkıda bulunmaktır.
 
Bu fikir nasıl ortaya çıktı? 
 
Ben 6 yıl önce Çağdaş Drama Derneği'nde yaratıcı drama liderliği dersleri almaya başladım. Bu atölye çalışmalarını aşama aşama almaya başladıkça bu alanın konu bakımından ve disiplinler arası özelliği ile kendi uzmanlık alanıma çok rahat uygulanabileceğini fark ettim. Yaratıcı Fikirler Çemberi, "İşitirsem unuturum, Görürsem hatırlarım, Yaparsam öğrenirim"den yola çıkarak Yaratıcı Drama Yöntemi ile yapılan eğitici atölye çalışmalarını kendi uzmanlık alanım insan kaynakları uzmanlık alanıyla birleştirilerek bireylerin daha girişimci, inovasyona yatkın, daha yaratıcı ve ifade becerisi yüksek olmasını teşvik etmeyi ve bu konuda farkındalığı eğlenceli bir çalışma ile arttırmak istememle ortaya çıktı. Yaratıcı drama en sade ifadeyle yaparak yaşayarak öğrenmektir. Eğitimde yaratıcı drama; her hangi bir konuda, doğaçlama, rol oynama gibi tekniklerden yararlanarak, bir grupla ve grup üyelerinin birikimlerinden, yaşantılarından yola çıkarak canlandırmalar yapmaktır. Yaratıcı drama sürecinde işlenecek konu, herhangi bir olay, olgu, soyut-somut bir durum, bir gazete haberi, bir karikatür, yazın türü, bir yaşantı, anı, fotoğraf, bir ders, konusu olabilir. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Korino
 
Yaratıcı Fikirler Çemberinin katkısı nedir? 
 
Yaratıcı Fikirler Çemberi, yetişkin tüm bireyler için kendilerini gerçekleştirmelerine, var olan potansiyellerini keşfetmelerine, pratik düşünme, iletişim, sosyal gelişim, dinleme ve ifade becerilerini artırmalarına, yaratıcılıklarını geliştirmelerine olanak sağlayan, kazanımlarını yaşamlarının her alanında görebilecekleri etkin, verimli, eğlenceli öğrenme süreçleridir. Yaratıcı Fikirler Çemberi, girişimci ve girişimci adaylarına, var olan potansiyellerini keşfetmelerine, pratik düşünme, iletişim, sosyal gelişim, dinleme ve ifade becerilerini artırmalarına, yaratıcılıklarını geliştirmelerine ayrıca; farklı olana saygı duyma, kolay uyum sağlama, eleştirel, duygusal ve mental düşünme yapısını içselleştirmelerine katkı sağlayarak hayat boyu öğrenen, yeniliklere açık olmalarına yardımcı olacaktır. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Korino
Katılmak isteyenler bu çalışmaya nerede katılabilirler/ alabilir? 
 
Bu çalışmayı DEGA dışında, Koordinatörlüğünü yaptığım KORİNO Co-working space'te katılımcı sayısı atölye optimum sayısına ulaştığında yani 10-12 kişi minimum ve maksimum 20 kişi ile sınıf açabiliyoruz. Ayrıca çalışmayı talep eden gruplar olduğunda onlara da istedikleri konu doğrultusunda atölye planlayabiliyorum. Yaratıcı Fikirler Çemberi, birlikte fikir üretmenin ve paylaşmanın keyfine varma yolu ve farkındalığıdır. Bu farkındalığı yaşamaya ve co-working ruhunda çalışmaya herkesi davet ediyorum.
                                                                                    
Kısaca co-working nedir ondan da bahsedebilir misiniz? 

 Co-working kelimesi ‘collaborational working’in kısa halidir. Yani; ‘iş birliği içinde çalışmak’ demektir. Co-working'in temel mantığı çalışmak ve üretmek için gerekli temel kaynakların ortak kullanılmasıdır. Bu açıdan bakıldığın da kültürümüze hiç de yabancı olmayan bir çalışma modelidir.
Çalışanlar bireyselleşmenin yarattığı izolasyon duygusundan rahatsız olmaya başlamışlardır, ofis ortamından uzaklaşıp daha rahat ve motive edici ortamlarda çalışmak isteği artmıştır. Bütün bu sebepler yurt dışında “co-working”in ortaya çıkmasına sebep olmuştur. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Korino
 
Örneğin kendiniz iş kurdunuz ya da kurmak üzeresiniz belki de freelance çalışıyorsunuz: Tasarımcısınız, yazılımcısınız, reklamcısınız, eğitmensiniz, işleriniz proje bazlı...
Kendiniz gibi harika insanların çalıştığı, yeri geldiğinde birbirlerine yardımcı oldukları hem profesyonel hem de sıcak, üstelik az maliyetli bir ortam arıyorsanız; Aradığınız paylaşımlı ofis ortamıdır, yani  "co-working  space" dir. co-working  space yaratıcılığın, dayanışmanın, verimli çalışmanın ve sosyal olmanın ortamıdır. KORİNO co-working space olarak da, sağlam bir altyapısı olan sadece çalışmaya gelen bir grup insanla, istediği zamanlarda, birbirinden bağımsız ama beraber çalışma şekli ve hizmeti sunuyoruz.
 
Yaratıcı Fikirler Çemberi, tam da böyle bir yerin ruhuna uygun bir grup birbirini tanıyan ya da tanımayan insanla inovasyon üretme aracıdır. Mottosu 'big hug'tır, yani büyük kucaklama ile birlikte paylaşmayı ve üretmeyi hiç bir ayrım gözetmeksizin evrensel değerlerde buluşmayı anlatır. 

 [email protected]