19 Eki 2016
Otuzbeşlik

Uçan Fotoğrafçı - Hakan Çetinkaya

Ecz. Hakan Çetinkaya'nın uçabilme hayalı küçükken Uçan Türk Dergisi'nde gördüğü bir fotoğrafla başlamış. Şu an hem fotoğrafcılık hem pilotluk yapan Hakan Çetinkaya bu hayalini nasıl gerçekleştirmiş, en sevdiği uçan oyuncağı Gyrocopter nasıl bir aletmiş otuzbeslik.com'a anlatıyor.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hakan Çetinkaya'yı siz nasıl tanımlarsınız? 

Aslen eczacıyım ve  İzmir Çeşme Alaçatı'da yaşıyorum. İlk mesleğim müzisyenlik, şu an hobi olarak devam ediyor. Amatör havacı ve hava fotoğrafçısıyım. 3 yıldır Gyrocopter eğitmeniyim. Kendime ait Gyrocopter'imle sportif olarak uçuyor ve fotoğraf çekiyorum. Festivallere katılıyorum. Gyrocopteri ülkemizde tanıtmaya ve sevdirmeye çalışıyorum. İspanyol bir Gyro markasının Türkiye temsilcisiyim. “ GÖKYÜZÜNDE ÖZGÜRLÜK MOLASI “ adında yayımlanmış bir fotoğraf albüm kitabım var. Yurt içinde ve dışında kişisel hava fotoğrafları sergileri açtım. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eczacılıktan Gyrocopter pilotluğuna uzanan bir hikeye... Peki bu nasıl başladı? 
 
Çok hobileri olan bir toplum değiliz. Eskiden şımarıklık olarak değerlendirilen hobi veya merak sahibi olmak yeni yeni moda bile olmaya başladı. Merakla başladı, hevesle aşkla devam etti. Eczacılık benim mesleğim ve hayatımı geçindirdiğim kaynağım. Tutkum değil. Mesleğimin imkanlarından dolayı pilot olabilecek ve hava aracı alabilecek kaynağı sağlayabildim.


 
Gyrocopter kullanmanın riskleri neler? 
 
Sorunun içinde gizli tahminleri görüyorum. Uçmak tehlikeli bir iş diye düşünüyoruz. Hele ki böyle adını bile duymadığımız ve hatta sabit bir kanadı bile olmayan bu acayip şeyle uçulur mu? Uçulursa da sağ salim inmenin garantisi nedir? Cevabım; bütün hava araçları aynı miktarda güvenlidir. Çünkü profesyonel ve yetki sahibi insanlar tarafından tasarlanır ve üretilirler. Testlerden geçerler. Pilotlarıda o hava araçlarını her kullanımdan önce check-list dediğimiz listelerdeki yönergeleri takip ederek kontrol eder. Bu kontroller uçuş sonrası devam eder. Parçaları bozulmadan saatinde değişir vs. Ben risklerini anlatamam zira benim aklıma gelmeyen her çeşit acayip durum insanların aklına geliveriyor. Havada kanat koparsa ne olur, fırlatma koltuğu veya paraşüt var mı gibi... Olmaz tabi bunlar, rahat olabilirsiniz. (Gülüyor.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Helikopter mi? Gyrocopter mi? 
 
Gyrocopter bilinenin aksine helikopterden daha eski bir icattır. İspanyol mühendis Don Juan de la Cierva tarafından tasarlanmış ve 1923 yılında Madrid'te uçurulmuştur.  Üstünde havada tutunmasını sağlayan döner kanat sistemine sahiptir. Çeken veya iten motor pervane sistemi ile de ileri doğru hız alabilir ve irtifa alabilir. Uçuşun tamamı otorotasyon halindedir. Yani helikopterde olduğu gibi motor üstteki rotoru çevirerek güç aktarmaz. Rotor sistemi serbest olarak döner. Bu yüzden motor arızasında uçuş karakteristiğinde neredeyse hiç bir değişiklik olmaz ve küçücük bir arazi parçasına bile konabilir. Döner kanat karakteristiğinden dolayı türbülanstan hemen hemen hiç etkilenmez. Günümüzde özellikle sportif maksatlı ilgi görmektedir. Bunun dışında, havadan fotoğraf-film çekiminde, orman gözetlemede, zirai ilaçlamada, savunma sanayinde, sahil güvenlikte ve emniyet kuvvetlerinde de kullanılmaktadır. 150-200 metre toprak ya da asfalt zeminli pistten veya araziden kalkabilir ve birkaç metre içinde konabilir. Manevra kabiliyeti çok yüksektir. Havada 20-30 km süratlerde tutunabilirken sıfır sürattede aşağı doğru irtifa kaybederek uçmaya devam eder. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Türkiye'de herkese açık uçuş kulübü veya pistler yok. Bu sizi nasıl etkiliyor? 
 
Bu ülkemizin gerçeği, bununla yaşayıp baş etmeliyiz. O dediğiniz kulüplere ve imkanlara sahip ülkelerde de 6 ay yağmur-kar var. Uçamıyorlar bile. Biz 12 ay uçabiliyoruz. Bir ocak ayında Avusturyalı ve Macar 2 hoca bana eğitime geldiğinde tepkilerinden bunu çok iyi anladım. Bizim bütün pistler şu anda ya karla kaplı ya da su içinde, çok şanslısın dediler. 
 
Gyrocopter kaptanlığı eğitimini nerede aldınız ve nasıl bu konuda kendinizi geliştirdiniz? Gyrocopter Pilotu Nasıl olunur? 
 
Bunun için ülkemizde eğitim veren okullar mevcut. En az 25 saat uçuş eğitimi ve 60 saat teorik eğitim sonucunda sınavları başarıyla geçen adaylar UL Gyroplane Pilot Sertifikası'nı alabilirler. Class 2 medikal sertifika gerektirir. Diğer tüm havacılık tiplerinde olduğu gibi aerodinamik, meteoroloji, genel havacılık bilgisi, hava trafiği gibi temel havacılık derslerinde gereken düzeyde eğitim alınmış olur. 
Uçmaya nasıl başladım?  Uçma  merakım sonucunda kolay erişilebildiği için kısa bir süre yamaç paraşütü denedim. Pek iyi bir deneyim olmadı. Daha sonra üniversite yıllarından beri hayalini kurduğum Microlight ile tanıştım. 2002 yılında Adana'da Tarkim Uçuş Okulu'ndan lisansımı aldım.  8 yıl kadar  Microlight'la uçtum. Kötü hava koşullarında yaşadığım zorluklar beni ve birlikte uçtuğumuz hocam Serkan Özcezarlı'yı arayışlara itti.  Almanya'da yaptığım deneme uçuşunun ardından benim için doğru hava aracının Gyrocopter olduğunu gördüm. İspanya'da eğitim alarak uçmaya başladık. Artık ne rüzgardan ne de türbülanstan etkilenmeden uçurabiliyordum. Gyro'ya olan merakım ve ilgim sonucu hızla tecrübemi artırdım. Yurt dışında motor ve gövde bakım kurslarına giderek yetki sertifikalarını aldım. Böylece kendi hava aracımın bakımlarını da kendim yapabilir hale geldim. 2013 yılında da Gyrocopter eğitmeni oldum.  

Başka hangi hava araçlarını kullanabiliyorsunuz?
 
İlk uçuş deneyimim 20 yıl önce yamaç paraşütü ile oldu. Bana göre olmadığını fark edince uzaklaştım. 2002 yılında Microlight diye de bilinen motorlu yelken kanat eğitimi ve lisansını aldım. Birkaç saat de UL sabit kanat deneyimim var. Şu an sadece Gyrocopter uçurabilirim. Microlight lisansımı yenilemeyeli yıllar oldu. 
 
İleride Gyrocopter'le ilgili yapmayı düşündüğünüz projeler var mı? 
 
Proje çok. Ayırabileceğim zaman ölçüsünde uzakların hayalini kuruyorum. Gözüm uzaklarda, batıya, kuzeye, medeniyete doğru uzun uçuşlar yapma niyetim var. Geçen yaz, 2 Gyro İspanya'dan Türkiye'ye uçma niyetimiz vardı ama gereken zamanı ayıramadık. Bunun dışında fotoğrafını çekmek istediğim coğrafyalar var. Başta Anadolu tabi ki. Sonra uzaklar. 
 
Gyrocopter ile uçuş hobisi maaliyeti nedir?
 
Gyrocopter bugünün değerinde ve Türkiye koşullarında saatlik 70 EU gibi bir maliyetle uçar. Bunun içine saatlik 18 TL yakıt tüketimi maliyeti de dahildir. Tüm ultralight sınıfı hava araçları gibi yıllık motorlu taşıtlar vergisinden muaftır.  Lisan alan bir Gyro pilotu 45.000 ile 100.000 EU arasında rakamlara Gyro sahibi olabilir ve kontrollü-kontrolsüz meydanlardan ve araziden kalkıp inerek uçuş yapabilir. 
 
Nasıl satın alınır yada kiralanır? 
 
Ülkemizde kiralama imkanı yok, Avrupa'da da hiç duymadım.  Satın almak için havacılık fuarlarındaki seçenekleri ve fiyatları takip etmek iyi bir yol olur. Bunun dışında internetten bilgi edinmek mümkün. Elbette en doğrusu niyet edilen tiple bir deneme uçuşu yapmak olacaktır.

http://www.flyalacati.com/