11 Mar 2018
Seçil Şeker

Uğur Günel ile Sosyalleşmek Lazım Az Biraz!

 

Çarşamba geceleri küçük cumartesi kabul edilir. Benim sizin için harika bir çarşamba gecesi planım var! Bahane Bar'a gidip bolca gülmek! Kendinizi şanssız hissediyorsanız bir de Uğur Günel'i dinlemenizi tavsiye ederiz. Yıllarca, çok okunan mizah dergilerine hikayelerini çizmiş, son iki yıldır da "Sosyalleşmek Lazım Az Biraz" isimli gösterisiyle insanlara harika vakitler geçiren Uğur Günel'i ve hikayelerini kendisine sorduk. Keyifli okumalar...

 

Kaynak: Uğur Günel

Seni gösterine geldiğimde tanıdım ama aslında başarılı bir karikatüristsin... 

10 yıl kadar karikatür çizdim, freelance olarak devam da ediyorum. 7,5 yıl "Sosyalleşmek Lazım Az Biraz" köşesiyle kendimi çiziyorum aslında. Dergi kapanmadan önce başlayan bir planla da gösterilerime başladım. Gösterim ikinci senesinde ve şu an aktif olarak çizdiğim bir yer yok. Belki olabilir sürpriz olsun... 

 

İlk gösteri nasıl oldu? Çizimden sahneye nasıl taşıdın mizahını? 

İlk gösteri 2015 Aralık'ta oldu. O zamanlar çalıştığım şirkette bir yılbaşı yemeği veriliyordu. Sen karikatüristsin, güldürürsün bir şeyler anlat dediler. Ben de o fırsatı bekliyormuşum. 3 günde bir metin hazırladım, konu başlıkları belirledim. Zaten izlemeye gelenler görecekler kendi hikayemi anlatıyorum. Ben komik biri değilim ama başıma gelenler komik. 15 dakikalık bir gösteri yaptım. Yaklaşık 75 kişi vardı ve onları güldürebilmek beni çok motive etti. Bir yıl içinde gösteri şu anki halini aldı. 

  

Çekingenim diyorsun ama sahnede bambaşka bir Uğur oluyorsun. Nasıl kırdın kabuğunu? 

Bilgisayar programcılığından mezunum ama hep bu işleri yapmak istemiştim. Bir işe girdim yazılımla ilgili ama firma "Bizim yazılımcıya ihtiyacımız yok, paket programlarımızın eğitimini verir misin?" dediler. Kabul ettim çünkü gezici bir işti. Karadeniz, Akdeniz her yeri gezdim. Kemal amca vardı orada, onunla geziyorduk. Ben çok çekingendim, konuşamıyordum bile. Kemal Amca kolumu sıktı "Oğlum erkek çocuğusun azcık sesin çıksın!" diye kızdı bana. O gün bir kırılma noktası yaşandı ve ben anlatabilmeye başladım.  

  

Kaynak: Uğur Günel

İzmir'de komedyen olmak zor mu? 

Benim dezavantajım İzmir'de olmaktı. İnsanlar genellikle İstanbul çıkışlı oluyor. İzmir'e gelip gösteri yapıyor. Ben buradan İstanbul'a gidiyorum. İstanbul'da komedi geceleri oluyor, insanlar 10'ar dakika çıkarak esprilerini yapıyor ve kendilerini tanıtıyor, tanıtma fırsatı bulabiliyor. Ben direk iki saatlik gösteriyle başladım. 10 senedir her hafta bir hikâye anlatıyorum. Çıkarım iki saat anlatırım diye bir deli cesareti geldi bana ve çıktım anlattım. İyi ki gelmiş! 

  

Belirli bir metnin var mı? Gününe göre değişkenlik gösteriyor mu anlattığın hikayeler? 

O günkü moduna göre esprilerin değiştiği tabii ki oluyor. Hepsi yaşanmış ve kronolojik bir sırayla gittiğinden hikâye değişmiyor ama espriler değişebiliyor. İki üç haftalık bir "Nasıl anlatabilirim?" planıyla çıktı hikayeler. İlk zamanlar çok uzundu, sıkılanlar oluyordu, yavaş yavaş oturdu tabii. Şu an en etkili ve sevimli halinde program.  

  

Peki ne zamana kadar bu hikâye devam edecek? Yeni bir şeyler eklenecek mi? 

Önümüzdeki sene geçmişi bırakıp günlük hayat ve ilişkiler üzerine bir şeyler yapmayı düşünüyoruz. Sahneye uyarlanmayı bekleyen birikmişlikler var. Bu hikâyeyi bırakabilmem için hedeflediğim kitleye ulaşmam gerekiyor. Henüz ona ulaştığımı hissetmiyorum.  

  

Kaynak: Uğur Günel

Ne kadar şanssız olduğundan bahsettin hep oyunda. Gerçekten o kadar şanssız mısın? 

Şanssızlıklar oluyor ama şanssız bir insan değilim aslında. Mizahın hayattaki aksaklıklardan çıktığını düşünüyorum. Yoksa sağlığım yerinde, sevdiklerimle mutlu bir hayat geçiriyorum ama arada komik aksaklıklar oluyor böyle. Yazan, çizen insanlar genellikle böyle çıkarıyor hikayelerini.  

  

Türkiye'de alışılagelmiş bir stand up anlayışı var. Dünya'da nasıl durum? 

Dünyada stand up dediğimiz kavram 20-25 dakikalık performanslar halinde oluyor. Türkiye'ye iki saatlik ve tek kişilik performansı getiren ve çok güzel oturtan kişinin Ferhan Şensoy, Ferhangi Şeyler oyunu olduğunu düşünüyorum. Bu gösterilerin önünü açan Ferhan Şensoy. Avrupa'ya Amerika'ya baktığınızda gösteriler iki saat oluyor ama kısa kısa birçok komedyenin katılımıyla gerçekleşiyor.  

  

Kaynak: Uğur Günel

İki saat bir şeyler anlatıp insanları güldürebiliyorsan bence bir film ile de güldürebilirsin bizi. Var mı gelecek planlarında bir film? 

13 bölüm şeklinde 2000'li yıllarda geçen bir çizim serim var. Gırgır dergisinde çiziyordum o zamanlar. Msn zamanları... Macera, komedi, gerilim tarzında o hikâyeyi devam ettirme şeklinde bir film senaryom var.  

  

Biz seni izledik ve çok eğlendik. İzlemek isteyenler için, yeni gösteri ne zaman olacak? 

Teşekkür ederim. 14 Mart'ta Bar Bahane'deyim. 25'inde Eskişehir, 3 Nisan'da İstanbul. Antalya ve Aydın'la görüşmelerimiz sürüyor. Programı sosyal medya yoluyla öğrenebilirler.