09 Eyl 2016
Fatoş Seğmen

Unsuz Çikolatalı Kek

 

Otuzbeşlik'ten herkese merhabalar.  
Bu buluşmamızda size Kapadokya'dan yazıyorum. İşim gereği film çekimi için doğa ile tarihin bütünleştiği bu güzel yerdeyim. Burada yoğun çalışma tempomda spora zaman ayıramayacağımı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Siz de yaşam kalitenizi arttırmak için bahaneleri ortadan kaldırın. İçinde bulunduğum bu durumdan esinlenerek yazıyorum size. Ayrıca empati yapıp benzer durumları bir şekilde yaşayacağınızı da düşünüyorum. Çalışmak için iş seyahatinde, keyifli vakit geçirmek için tatilde veya farklı nedenler ile seyahatte olduğunuzda spor düzeniniz bozulmuş olabilir. Sporu yoğun yaşam temponuza uydurarak fırsatlar yaratabileceğinizi belirtmek istedim. Evet, istedikten sonra her şey mümkün. Zaman yaratmak kendi elinizde. 

 

Seyahat ettiğiniz yerde ister deniz kenarı olsun ister dağ, tepe, orman, gideceğiniz yerde kendinize bir yürüyüş parkuru yaratın. Kendi imkanlarınızı kendiniz oluşturun. Haftanın her günü ya da 3-4 günü 45 dakika ile 1 saat arasında yapacağınız yürüyüşler sizi zinde tutarak obeziteye engel olur. Ayrıca hipertansiyon, kalp, şeker hastalıkları gibi hareketsiz yaşama bağlı olan hastalıklar için ayrı bir önem taşır. Kilo farkına göre yaktığımız kaloriler değişse de 1 saatlik yürüyüşte 300 kalori, 1 saatlik tempolu yürüyüşte 500 kalori, 45 dakikalık yürüyüşlerde de 200 kalori yakmanız mümkün. Yürüyüş mesafesine göre baz alırsak 1 km. yürüyüş ile 60 kalori, 2 km. yürüyüş ile de 120 kalori yakmamız mümkün.
Size bu hesaplamalar zor geliyorsa hesaplamanın en pratik yolunu uygulayın. Bir adım ölçer (pedometre) edinebilirsiniz. 1 saatte 10 bin adım atarak 400-500 kalori yakabiliyorsunuz (uzmanlar 1 kilo vermek istiyorsanız 7500 kalori yakmanız gerektiğini söylüyor). 
40 yaşın üzerindeki hiç egzersiz yapmamış kişiler, 1 yıl ve daha uzun süredir spor yapmamış kişiler, kronik hastalıkları olan kişiler, hamilelerin tempolu yürüyüşler yaparken dikkat etmesi gerekiyor. Ayrıca yürüyüşlerinizi sıcak havalarda ve öğle vakitlerinde yapmamaya özen gösterin. Sıvı alımlarına dikkat edip vücudu uzun süre susuz bırakmayın ve bir rahatsızlığınız varsa uzun süre inat ile devam ettirmeyin. Evet, şimdi de geldik kendinizi şımartabileceğiniz, sağlıklı ve iç rahatlığı ile yiyebileceğiniz düşük kalorili unsuz çikolatalı kek tarifime:
Unsuz Çikolatalı Kek

 

Malzemeler: 
-180 gr. yüzde 70 bitter çikolata

-1 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
-1 çubuk vanilya
-2 olgun muz
-1/4 bardak fırınlanmış tatlı patates
-1/4 bardak bal
-1 yumurta
-3 yumurta beyazı

Hazırlanışı: 

Fırını 180 derece ısıtın. 8 adet küçük boy pişirme kasesini yağlayıp fırın tepsisine yerleştirin. Çikolata, portakal kabuğu ve vanilyayı sıcak su dolu bir kabın üzerine koyduğunuz başka bir kapta karıştırın ve çikolatayı eritin. Muz, tatlı patates püresi ve yumurtayı çikolataya ekleyip iyice karıştırın. Bir başka kapta yumurta beyazlarını kar kıvamına gelinceye kadar çırpın. Yavaşça karıştırarak çikolatalı karışıma ekleyin. Kaselere doldurup 7 dk. pişirin. Ortaları yumuşak olmalı, kürdan batırarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.
Afiyet olsun. 

Sadece kendiniz için sağlıklı, mutlu ve formda kalın. Hayatın değerini bilmeniz dileği ile sevgiler.