29 Oca 2017
Otuzbeşlik

Uzay Kampı - Hayallerin gerçeğe dönüştüğü yer

NASA dizaynlı simülatörler, Discovery Uzay Mekiği, Uzay İstasyonu, sanal Mars gezisi ve daha fazlası... Türkiye'nin ilk ve tek uzay kampı, Uzay Kampı Türkiye'ye gelin daha yakından bakalım.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Uzay Kampı

Dünyada sadece 3 ülkede (Amerika, Kanada ve Türkiye) bulunan Uzay ve bilim kampı; Uzay Kampı Türkiye hakkında bizi bilgilendirmenizi isteriz.  

Uzay Kampı fikri Ay’a insanlı uçuşların gerçekleştirildiği Apollo programlarında kullanılan Saturn V roketinin tasarımcısı, ünlü Alman bilim adamı Dr. Wernher von Braun tarafından geliştirilmiştir. Dr.Braun roket teknolojileriyle ilgili çalışmalarını yürütürken; uzaya, fen ve matematik alanlarına ilgi duyan çocuklara uygulamalı eğitim verecek bir kamp planlamış, bu hayali ABD’nin Huntsville eyaletinde, Alabama’da 1982 yılında açılan uzay kampıyla hayata geçmiştir.

İş adamı merhum Kaya Tuncer tarafından 12 Haziran 2000’de açılan Uzay Kampı Türkiye; halen ABD ve Kanada’da bulunan kamplarla beraber dünyadaki üç uzay kampından birisi konumundadır. İzmir’de, Türkiye’nin önde gelen endüstri parklarından Ege Serbest Bölgesi’nde, bir ESBAŞ (Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş) girişimi olarak açılan Uzay Kampı Türkiye’nin danışmanlığını NASA’da çalışan ilk Türk mühendisi olan İsmail Akbay yapmıştır. Uzay Kampı Türkiye, Alabama Uzay Bilimleri Sergi Komisyonu Lisansı’na sahiptir ve Türkiye Kamplar Derneği üyesidir. 

 
 
Kaynak: Uzay Kampı
 
Katılacak öğrencileri neler beklemekte? Uzay Kampı'na herkes katılabiliyor mu? Yaş aralığı var mı?

Uzay Kampı Türkiye, yetişkinler ve 7-15 yaş arasındaki çocuklar için farklı içerikte konaklamalı programlar sunmaktadır. Yetişkinler için, ihtiyaca göre özelleştirilebilen kurumsal gelişim ve motivasyon programları uygulanırken çocuk programlarında katılımcıların fen ve uzay teknolojilerini birebir yaşayarak öğrenmeleri ve özgüven kazanmaları hedeflenmektedir.

Programlarımız genel olarak  7-15 yaş grubundan çocuklara hitap ediyor. Farklı içerikteki programların hedef kitleleri içeriğe göre değişiyor. Örneğin 7-11 yaş grubundakiler bir yetişkinle birlikte Aile-Çocuk Uzay Kampı’na katılabilirken, çocuğun kendi başına bir programa katılabilmesi için en az 9 yaşında olması gerekiyor. Space Maker ve robot aktiviteli programımızda, bilgisayarda program yazma, tasarım gibi karmaşık görevler de olduğu için bu programı sadece 12-15 yaş arasındaki öğrencilere sunuyoruz. Bu sınırlar içinde kalan tüm öğrenciler internetten kayıt işlemlerini tamamlayarak programlarımıza katılabilir.

7-15 yaş arasındaki çocuklara; 6, 5 ve 2 günlük standart ve talep edilmesi halinde grupların ihtiyaçlarına göre de özelleştirilebilen programlar sunulmaktadır. Tüm yıl boyunca, Türkçe ve İngilizce dillerinde uygulanabilen programlarda temel olarak NASA’nın tasarladığı astronot simülatörleri kullanılır. Eğitim hedefleri ve simülatör kullanım süreleri programlara göre değişkenlik göstermektedir. Uzay Kampı Türkiye’de sadece son teknoloji ürünü eğitim araçlarıyla eğitim verilmemekte, hijyenden gıdaya, sağlıktan güvenlik ve konaklama koşullarına kadar tüm detaylar titizlikle planlanmakta ve yönetilmektedir.

Çocuklar için sunduğumuz programlarımız:

Yaz Kampı (6 Gün)


Haziran-Ağustos

Yaş Grubu : 9-15
Başlangıç: Pazar (13:00-16:00)
Bitiş: Cumartesi (10:30 Mezuniyet Töreni)


Öğrencilerin uzay bilimleri alanında eğitim alırlarken aynı zamanda aktif olarak eğlenip dinlenebilecekleri ideal bir yaz programıdır. Türkiye’nin farklı illerinden ve yabancı ülkelerden gelen katılımcıların dostluklar kurup birbirlerinin kültürlerini öğrenmelerine olanak sağlamaktadır. Yurt dışındaki öğrencilerin de tercih ettiği, baştan sona İngilizce sunulan uluslararası programlar yeterli dil bilgisine sahip tüm öğrencilere açık.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Uzay Kampı
 
Robot Aktiviteli Yaz Kampı (6 Gün)

Haziran-Ağustos

Yaş Grubu : 12-15
Başlangıç: Pazar (13:00-16:00)
Bitiş: Cumartesi (10:30 Mezuniyet Töreni)


Bu programın katılımcıları 6 günlük Yaz Kampı programlarındaki etkinliklere ek olarak; robotların uzay çalışmalarında ne şekilde kullanıldıkları öğrenirler ve kendi robotlarını tasarlarlar. Yaparak, yaşayarak ve keşfederek öğretmeyi hedefleyen robot tasarım aşamaları aynı zamanda problem çözme ve analitik düşünme becerilerinin gelişimine de odaklanmaktadır. 

Space Maker Yaz Kampı (6 Gün)


Haziran-Ağustos

Yaş Grubu : 12-15
Başlangıç: Pazar (13.00-16.00)
Bitiş: Cumartesi (10.30 Mezuniyet Töreni)


İnsanın üretme ve paylaşma güdüsünün, teknolojinin sunduğu imkanlarla birleşerek somut örneklere dönüştüğü bir akım olarak tanımlanan “maker” (yapıcı) hareketi uzay bilimleriyle entegre edilerek sunuluyor. STEAM (Fen-Teknoloji-Mühendislik-Sanat-Matematik) öğrenme yaklaşımlarıyla desteklenmekte, grafik programlara dilleri öğretilerek hayal gücünün elektronik devreler ve bileşenler aracılığıyla tasarıma dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Katılımcılar proje planlaması, yönetimi, bütçelendirme ve tanıtma gibi aşamalardan oluşan atölyelere katılırlar; 3D yazıcılarla tasarım yaparak günümüzdeki üretim ve dağıtım sistemlerini değiştirecek geleceğin teknolojisini yakından tanırlar.

Uzay Yolcuları Programı (5 Gün)


Yarıyıl tatilinde uygulanır.

Yaş Grubu : 9-15
Başlangıç: Pazar (13:00-16:00)
Bitiş: Cuma (09:00 Mezuniyet Töreni)


 Uzay istasyonu ve uzay mekiği ile gerçekleştirilen sanal uzay uçuşu, simülatör kullanımı, tek kademeli model roket yapımı ve fırlatılması, sanal Mars keşfi, dijital gezegenevinde astronomi, sihirli küre gibi etkinliklerle uzay bilimleri ve teknolojilerine karşı ilginin artırılması ve özgüven gelişiminin sağlanması hedeflenmektedir. Katılımcılar Uzay Kampı Türkiye eğitim merkezinde yer alan tüm simülatörleri kullanırlar, uzay uçuşlarının geçmişi, bugünü ve geleceğini öğrenirler.


 
Robot Aktiviteli Uzay Yolcuları Programı (5 Gün)

Yarıyıl tatilinde uygulanır.

Yaş Grubu : 12-15
Başlangıç: Pazar (13:00-16:00)
Bitiş: Cuma (09:00 Mezuniyet Töreni)


 Robot teknolojilerinin uzay araştırmalarındaki kullanımı uygulamalarla anlatılmaktadır. Öğrenciler, özel tasarımlı laboratuvarda kendi model robotlarını inşa ederlerken; robot dizayn süreçlerini, bu süreçlerde mühendislerin ne tür görevler aldıklarını ve takım bireylerinin işbirliği yaparak zorlu problemleri nasıl çözebileceklerini de öğrenirler.
Programda, robotlarla ilgili aktivitelerin yanı sıra; uzay mekiği ve uzay istasyonuyla sanal uzay uçuşu, astronot simülatörlerinin kullanımı, dijital gezegenevinde konum astronomisi eğitimi, uzay mürettebat sistemleri ve uzay tarihi eğitimleri gibi bilimsel ve eğitsel aktiviteler yer almaktadır.

 
Yıldızlar ve Gezegenler Macerası (2 Gün)

Yaş Grubu :
9-15
Başlangıç: Cuma (15:00-16:00)
Bitiş: Pazar (09:00 Mezuniyet Töreni)


Uzay bilimleri ve teknolojileri alanında bilinçlendirmeyi hedefleyen yoğunlaştırılmış programdır. Uzay mekiği simülatörü ve uzay istasyonuyla sanal uzay uçuşu yapılır, astronot simülatörleri, insanlı uzay uçuşlarının tarihçesi, mürettebat sistemleri ve temel astronomi konularında uygulamalı eğitim verilir.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Uzay Kampı- Yıldızlar ve Gezegenler Macerası 

Aile-Çocuk Uzay Kampı (2 Gün)


Yaş:
7-11 yaş arası 1 çocuk ve 18 yaşından büyük 1 ebeveyn/refakatçi
Başlangıç: Cuma (17:00-18:00)
Bitiş: Pazar (11:00 Mezuniyet Töreni)


Bir ebeveyn (veya 18 yaşından büyük bir refakatçi) ve bir çocuğun birlikte katıldıkları programdır. Uzay istasyonu ve uzay mekiğiyle uçuş görevi, model roket yapımı ve fırlatılması, simülatör kullanımı gibi takım çalışması gerektiren etkinliklerle çocukların ebeveynleriyle olan iletişimlerini geliştirip, özgüven kazanmaları hedeflenmektedir.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Uzay Kampı- Aile- Çocuk

Yetişkin Programlarımız:

Yetişkinler için de en az 20, en fazla 24 kişiden oluşan grup rezervasyonlarında grubun tercihine göre 1 ve 2 günlük sürelerle, konaklamalı/konaklamasız olarak uygulanabiliyor. Şirket çalışanlarının gereksinimleri göz önünde bulundurularak hedef yetkinlikler belirleniyor ve program içeriği tamamen belirlenen bu yetkinliklere odaklanılarak oluşturuluyor. Bu programlarda; liderlik, takım çalışması, iletişim, problem çözme, müzakere teknikleri ve zaman yönetimi konularında profesyonel eğitim veriyoruz. İsteğe bağlı olarak yine yetişkinler için uzay teknolojileri konusunda bilgilendirme, simülatör kullanımı, uzay mekiğiyle sanal uzay uçuşu, roket yapımı ve fırlatılması, teleskopla gökyüzü gözlemleri gibi etkinliklerle ekip üyelerinin motivasyonunun artırılmasının hedeflendiği programlarımız da var.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Uzay Kampı- Yetişkin

Dünyada üç uzay kampı olduğu için yurt dışından yoğun talep oluyor sanırım. Bugüne kadar kaç öğrenciyi ağırladınız?

Amerika ve Kanada ile birlikte dünyadaki üçüncü Uzay Kampı olmamız nedeniyle, yurt dışından pek çok ülkeden de öğrenciyi ağırlıyoruz. Açıldığımız günden bu yana Fransa, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Çin, ABD, İngiltere, Rusya, Almanya ve Portekiz’in de dahil olduğu 60’in üzerinde ülkeden, 200 bini aşkın kişiyi ağırladık.

 
Uzay kampında nasıl bir eğitim veriliyor? En popüler programınız hangisi?

Program içerikleri ve kazanımlarının önceden belirlenip uygulandığı paket programlarımız var. Bununla birlikte; diğer programlardan farklı olarak, başlangıç-bitiş zamanları ve içeriği tamamen grubun ihtiyaç ve taleplerine göre düzenlendiği “gruplara özel” program da oluşturabiliyoruz.

Özel program oluşturulurken Yıldızlar ve Gezegenler Macerası Programı (YGM) temel alınıyor. YGM’deki simülatör kullanımlarının süresi artırılarak ve/veya ekstra bilimsel etkinlikler hatta yurt dışından gelen katılımcılar için İzmir şehir turu, Efes antik kent gezisi gibi kültürel geziler de eklenerek grubun ihtiyacına en uygun hale getiriliyor.

6 Günlük Yaz Kamplarımız yaz boyunca en popüler program olurken, sömestir tatiline özel beş günlük programlarımız da yarıyıl tatili boyunca büyük ilgi görüyor. Okullar özellikle eğitim yılı boyunca Yıldızlar ve Gezegenler Macerası’na ilgi gösteriyorlar. Bu yıl ilk defa uygulayacağımız Space Maker programının gerek bilgisayar programı yazma aşamaları gerekse de 3D yazıcılarla çalışma gibi son teknolojik gelişmeleri kapsaması nedeniyle büyük ilgi göreceğine inanıyoruz.


Farklı ülkeden öğrenciler eğitimlere katılıyor. İngilizce eğitim veriyorsunuz peki başka dillerde eğitim seçeneği sunmayı düşünüyor musunuz?


Şu anda bir başka dilde daha program sunma planlamamız yok.


Nasa çalışanlarının hazırladığı simulasyonlardan bahsedelim. Hem eğitici hem eğlenceli bu simulasyonlara yenileri eklenecek mi?

Gelişimlerimizi sadece NASA simülatörleriyle değil tüm dünyadaki eğitim anlayışını ve teknolojik gelişmeleri takip ederek yönlendiriyoruz. Sadece bu projeleri geliştirmek için görev yapan bir ekibimiz var.  Uluslararası Uzay İstasyonu modeli modüllerinin uzay mekiği uçuş simülasyonumuza entegre edilmesi; sanal Mars gezisi tecrübesi sunan simülatörün, meteoroloji dersini aktardığımız “Sihirli Küre”nin, konum astronomisini anlattığımız dijital planetaryumun programlarımıza eklenmesi ve daha birçok renovasyon faaliyetimiz bu çalışmalarımızın sonucunda gerçekleşti. Katılımcılarımızdan gelen taleplerle yönlendirdiğimiz projelerimize önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğiz.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak: Uzay Kampı-Simülatör

Öğrenciler tarafından en çok hangi aşama ilgiyi görüyor?


Konu uzay teknolojileri ve uygulamalı eğitim olunca istisnasız tüm etkinliklerimiz büyük ilgi görüyor. Sanal uzay istasyonlu uzay uçuşu görevi, robot tasarımı aşamaları ve astronot simülatörlerinin kullanımı katılımcıların en çok ilgi gösterdikleri aktivitelerimiz. Yaz döneminde uyguladığımız kültür paylaşım geceleri, dans gecesi ve diğer takım çalışması aktivitelerimiz de katılımcıların gözdesi.

 
 
 
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Facebook, twitter, google plus, youtube ve instagram da aktif olarak paylaşımlarda bulunuyoruz. Kampımızdaki son gelişmelerden haberdar olmak isteyen ilgililer bizi bu mecralardan kolayca bulup takip edebilirler.

Teşekkür ederiz.