Vega Sanat - Sanat Dünyayı Daha Güzel Kılacak

 

¨Bilimle sanat, mantıkla hayal gücü arasında denge geliştirir.¨

Leonarda Da Vinci

 

Özge ve Abdullah Ridvan çiftinin aşkları işlerine yansımış ve ortaya Vega Sanat çıkmış. Birbirlerini ayrı, işlerini ayrı bir seven Özge Hanım ve Abdullah Ridvan Bey sanat ve işletme alanındaki geçmiş deneyimlerini birleştirerek bu yola beraber çıkmışlar. Sanatı anlamayı ve anlatmayı kendilerine ilke edinen bu çift, azimli ve ne istediğini bilen öğrenciler yetiştiriyorlar.

Sanat bir saat kursta resim yapmaktan ibaret değil, sanat diğer bilim dalları gibi emek ve özveri isteyen bir alan. İzmir'de bu kadar çok atölye varken Vega Sanat neden farklı, bünyesinde barındırdığı kurslar neler, sanatın kişiye kattıkları ve Vega Sanat'ın kişiye kattıkları neler gibi birçok sorunun cevabı bu röportajda, keyifli okumalar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Vega Sanat

 

Bizlere Vega Sanat'ın sizin hayatınızda olan yerinden biraz bahsedebilir misiniz?

Abdullah Ridvan: Vega Sanat yaklaşık iki yıl önce hizmet vermeye başladı. Tabii bizim için Vega Sanat'tan öncesi var, yaklaşık 5-6 yıldır bu işin içerisindeyiz. Ben eğitim vererek, Özge Hanım da bu işleri koordine ederek yıllardır bu sektörün içerisinde yer aldık. Daha sonraları kendi atölyemizi açma fikri ağır bastı ve Vega Sanat ile karşınızdayız. 

Özge: Kendi işimizi yapalım, bildiğimiz işi yapalım dedik. Benim alanım işletme, eşimin alanı öğretmenlik olunca bir de sanat alanında geçmişse sahip olunca bu işe başlamadan önce tereddütlerimiz olmadı.  Vega Sanat yaklaşık 2 yıllık bir kurum ama bizim bu alandaki geçmişimiz biraz daha fazla. Asıl hedefimiz Vega Sanat'ı bir marka haline getirmek. Yaklaşık 2 yıl içerisinde de yapabileceğimizi gördük ama daha yeterli değil; çünkü ulaştığınız hedef sizi bir adım daha yükseltiyor. Daha iyi iş yapmak istiyorsunuz. Daha doğrusu o süreç sizi daha iyi iş yapmaya mecbur kılıyor. 

 

Vega Sanat'ın en önemli amaçlarından bir tanesi nedir?

Özge: Vega Sanat eğitimlere, eğitimcilere destek veren ve kendini döndürmeye çalışan bir kuruluş ama asıl amacımız para değil. Para hiçbir zaman amacımız olmadı. Bizim buradaki amacımız öğrenciye ulaşmak. Sanat adına kaliteli eğitim verebilmek ve bu kaliteyi öğrenciye aktarabilmek. Hedeflerimizde bünyemizdeki öğrencilerimizin burada hedeflerine ulaşmasında yardımcı olmak var. Diğer bir hedefimiz onlarla bağları koparmayıp ileride onlarla projeler gerçekleştirmek, belki de öğrenci oldukları bu sıralarda öğrencilerinin olması var. Vega Sanat olarak geniş bir ailemiz olsun istiyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Vega Sanat

 

Sanatın kişiye kattıkları ve sizin sanatla kişilere katmak istedikleriniz nelerdir?   

Özge ve Abdullah Ridvan: Sanatın fikren kişiyi geliştirdiğini düşünüyoruz. Statüye bakmadan her bir bireyin sanatla uğraşmasını istiyoruz. Kültürel anlamda zengin bir ülke olalım. Sanatı ve kendi kuruluşumuzu doğru ifade etmek zorunda olduğumuzu hissediyoruz ve bu durum bize bazı sorumluluklar yüklüyor. Öğretmenlerimiz öğrencilere eğitim verirken bizde burada velileri bilinçlendirmeye çalışıyoruz.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Vega Sanat

 

Film akedemisi olma yolunda hedefleriniz olduğunu duyduk. Biraz bu konuyu açabilir misiniz? 

Abdullah Ridvan: Film akedemisi olma yolunda hedeflerimiz olduğu doğru. (Gülüşmeler.) İzmir'de hatırı sayılır önemli bir film akademi merkezi olabilmemiz için yaklaşık 3 yıllık bir hedefimiz var. Kısa film gösterimleri, kısa film yapımları, uzun metraj film gösterimleri, öğrenci projeleri, senaryo eğitimleri gibi çalışmalar yaptık. Geçen yıl Erdem Tepegöz kısa filmi ile bizi ziyaret etti. Söyleşi de gerçekleştirdi.  

Bu sene yeni başladığımız bir sistem ile kısa filmleri çeşitli mekanlarda gösterime açmaya başladık. Bunun dışında kısa film atölyelerinde öğrencilerle birlikte kısa film çekiyoruz. Lise öğrencileriyle çektiğimiz bir filmden oyunculuk atölyemizde eğitim alan bir öğrencimiz en iyi oyuncu ödülünü aldı.

 

Kısa film gecelerinize katılım ve geri dönüşleri değerlendirecek olursanız nasıl değerlendirirsiniz?  

Abdullah Ridvan: Bizim yaptığımız etkinliklerde bu işe meraklı olan insanlar ilgi gösteriyorlar. En son etkinliğimizde her yaştan katılımcı ve izleyici vardı. Filme emek veren topluluklar bir araya gelerek çok güzel bir ortam oluşturdular. Aşırı yoğun bir talepten söz edemeyiz fakat bu işe meraklı olan insanlarla bir araya gelmekten memnunuz.   

 

,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Vega Sanat

 

Bir enstürman eğitimi almak demek bir matematik eğitimi almaktan farklı bir şey değildir.

Sanatın hobi olarak görülmesine karşı düşünceleriniz nelerdir? 
 

Özge: Sanat hobi olarak görünüyor ama ben öğrencilerime ve velilerine kurs önceleri şu durumun uyarısını yapıyorum: ¨Vakit ayırabilecek misiniz?¨ Enstürman eğitimi almak demek matematik eğitimi almaktan farklı bir şey değildir. Öğrenci bir saat burada eğitim alabilir ama her gün 10 dakika pratik yapması lazım ki ilerleme katedebilsin. Hobi olarak görülebilir ama çalışma gerektiren bir eğitimdir.

 

Sanat eğitiminin yaşı nedir? 

Özge: Sanat eğitimleri 6 yaş ve üzerine verilir; çünkü 6 yaş altı kendisini yetersiz hissedebilir ve iyi olacağı bir alandan soğuyabilir. 6 yaş en uygun yaştır. 0-3 yaş resim çizer çokta sever ama onu bilinçli bir şekilde yapmaz. ¨Resim değil mi, çiziversin!¨ mantığı doğru değildir. 6 yaş altı, 4 yaş drama eğitimine uygundur.   

Daha üzeri yaşlar için konuşacaksak sanatın yaşı yoktur. Yaşım ilerledi yapamam diye bir durum söz konusu olamaz.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Vega Sanat

 

Çalışmayan öğrenci yapamaz, yeteneği olmayan değil. 

Sanatın bir dalıyla uğraşmak için yetenek gerekli mi? 

Özge: Yeteneğim yok yapamam mantığı kesinlikle doğu değildir. Bireyin yeteneğinin olmama durumu binde birdir. Yeteneğe takılmayın, siz isteyin, biz burada eğitim verdikten sonra yapabileeğinizi göreceksiniz. Biz yapamayanı henüz görmedik. Çalışmayan öğrenci yapamaz, yeteneği olmayan değil. 

 

Kaynak: Vega Sanat

 

Güncel olarak atölyenizde olan kurslarınızı öğrenebilir miyiz? 

Özge ve Abdullah Ridvan: Tabii, güncel olan kurslarımız: Kısa Film Eğitimi, Güzel Sanatlara Hazırlık, Teship Eğitimi, Karikatür Eğitimi,  Yan Flüt, Gitar, Bağlama, Piyano, Çocuk Resim Grubu, Dijital Boyama, Senaryo Eğitimi, Drama Atölyesi, Yaratıcı Yazarlık ve Çocuk Oyunculuk Eğitimi. Toplam 13 farklı eğitim alanı ve 13 eğitmenimiz mevcut. 

 

Kaynak: Vega Sanat

 

Sanat bireyleri daha duyarlı bir insan haline getiriyor.  

Vega Sanat için ¨sanat¨ neyi ifade ediyor? 

Abdullah Ridvan: Sanat toplumsal bütün hastalıkların, zihinsel bütün ağrıların giderildiği bir alandır. Günümüz gençler daha akıllı ve daha olgunlar. Her şeyin fazla farkındalar. Her şeyi çok çabuk hissedebiliyorlar ve bu durumu içlerinden ancak sanatla atabiliyorlar, terapi gibi. Sanat bireyleri daha duyarlı bir insan haline getiriyor.  

Ben sanatı iki türlü düşünüyorum. Birincisi profesyonel manada bu işi meslek edinecek insanların seçebileceği bir alan. İkincisi de toplumsal rehabilitasyonu düzenleyebilecek bir alan. Sanat kendinizi fark etmenizi sağlıyor. 

Özge: Sanatın kültürel bir zenginlik olduğunu düşünüyorum ve herkese ulaşması gereken bir eğitim alanı. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Vega Sanat

 

Talepler eğitim günlerini ne yönde etkiliyor?   

Özge: Taleplere göre derslerimiz belirlenmekte. Genellikle hafta içi saat 16:00'dan sonra eğitim veriliyor. Hafta sonu, hafta içi olmak üzere her gün eğitimimiz var.  

 

 

 

Son olarak gelin Vega Sanat öğrencilerinin yorumlarına göz atalım.

 

¨Buranın atmosferi oldukça güzel ve sıcak. Ayrıca düşüncelerimizi açıkça ifade edebildiğimiz yer. Hem eğlenip hem de amaçlarımıza ulaşmak için oldukça uygun bir ortam. Ders olmasa da rahatça gelip çalışabilinecek bir ortam. Hayalleri rahatça aktif hale getirecek bir yer. Farklı sanat dallarıyla uğraşan bir çok kişiyle iletişime geçip fikir alabildiğimiz bir yer.¨ Buket

 

¨Vega Sanat, eğlenceli bir eğitim yuvası benim için. Hem sıcak hem de kaliteli bir zaman geçiriyorum burada. Ayrıca atölyemiz çok rahat bir mekanda. Her zaman açık ve sosyal bir mekan. Rahatça yemek yiyip çay-kahve içebildiğimiz bir mutfağımız da var. Geniş ve kullanımı oldukça güzel bir yapının içerisinde.

Eğitimlerimiz hiç hızını kesmeden devam ediyor. Beyin jimnastiği yaptığımız hocalarımız ve bizim arkamızda olan kocaman ekibimiz var. Burada gerçek bir aile olduğumuzu hissedebiliyorum.¨ Gülben

 

¨Vega Sanat benim için küçük, minnoş bir sanat merkezidir. Hocaları çok iyidir. Ücretleri çok uygundur. Ama sandalyeleri biraz kötüdür.¨ Yusuf

 

¨Vega Sanat, kaliteli eğitimin eğlenceyle buluştuğu yer. Samimi ortamı ve kaliteli eğitimcileri sayesinde, orada olmak için her saati iple çekiyorum.¨ Feyza

 

¨Vega sanat gerçekten güzel bir yer. Ortam olarak geniş ve ferah bir yer. Ayrıca çok sıcak. Eğitmenimiz sıcak ve işini iyi yapan birisi. Bence Güzel Sanatlara Hazırlık konusunda buraya gelmeli ve Vega ile tanışmalısınız.¨ Zehra

 

¨Vega Sanat eğlenceli ve sıkılmadığım bir yer. Burada, eğitimim konusunda ciddi anlamda ilerlediğimi düşünüyorum. Sıcak bir ortam. Her yaştan insanın burada olması da ayrı bir güzellik. Eğitmenimiz de gerçekten iyi anlatıyor. Yani kısacası Güzel Sanatlara yetenekle girecekler Vega Sanat’a gelmeli.¨ Zeynep