09 Eyl 2016
Efsane Odağ

Yeni başlayanlar için oyunculuğun 4 adımı

Oyunculuk mesleği ve nasıl iyi oyuncu olunur sorusuna cevaben her dönemin şüphesiz kıymeti kendinden menkul şahane eserleri ve bununla beraber, elbette ki ustaların bir ömür başucunda tutulacak, her yaşta başka bir anlamıyla oyuncu-yu ve dahi adaylarını silkeyecek sözleri, her dönem ülkenin bir çok şehrinde bize bu iş nasıl yapılırı ihtişamlı bir nezaketle sahnede icra eden performansları ve bu işin ehemmiyetinden bahsetmekten yılmayan akademisyenleri, yazarları ve denemekten yorulmayan yenilikçileri ne kıymetlidir ki iyi ki varlar...


 

Yola bu soruyla çıkmış, naçizane bu eserlere, sahneye ve ustalara dokunmuş (iyi-ki) ve kendi sürecinde, amacını cevap bulmaktan ziyade cevabı aramaya, daha doğrusu yolda olma haline evriltmiş bir sahne insanı olarak İzmir'de oyunculuk mesleğini profesyonel olarak yapmak isteyen oyuncu adaylarıyla "bu yolda neler yapılabilir" ve "nasıl başlanmalıdır"sorularının kendimce verdiğim cevaplarını paylaşmak isterim.
 
1) SAMİMİYET



Lütfen kendinize "Bu işi neden ve hangi düzeyde yapmak istiyorum?" sorusunu yöneltin ve cevabınızın samimi olduğundan emin olun.


2) GÖZLEM



 
Şehrin size sunduğu imkanlar çerçevesinde bu işin yapıldığı alanları mümkün olduğunca ziyaret edin. Kurum tiyatroları ve özel tiyatrolarla iletişime geçin ve soru sormaktan çekinmeyin.
 
3) ARAŞTIRMA




Şehir tiyatroları, devlet tiyatroları, özel tiyatrolar ve oyunculuk eğitimini lisans düzeyinde veren eğitim kurumlarının bölüm oyunları dahil olmak üzere mümkün olduğu ölçüde çok oyun izleyin. Oyun metni okumayı bir alışkanlık haline getirin.
 
4) SEÇİM



Oyunculuk eğitimine başlayacağınız yere karar vermek, sürecin başlangıcındaki en önemli seçimdir. Zira eğitmenle oyuncu adayı arasında bir bağ kurulması gerekir. Tiyatroda usta-çırak ilişkisinin önemini ihmal etmeyin ve kendinizi en iyi hissedeceğiniz alanı seçtiğinizden emin olun. Başlangıç eğitimi için özel sanat merkezleri ve belediye şehir tiyatrolarının her yıl düzenlediği tiyatro kurslarını takip edebilirsiniz.
 
İzlerken hayran kaldığımız, içimizdeki kuytu köşelerde itinayla sakladığımız duygulara dokunabilen, içinde bulunduğu her hikayeyi bizden olana dönüştürebilen oyuncuların yadsınamayacak kadar sık karşılaştığımız cümlesinin "Hala öğreniyorum" olması şüphesiz ki tesadüf değildir.



Şüphesiz ki "nasıl iyi oyuncu olurum" sorusunun cevabı bir süreç ve sabır meselesidir. Bir oyuncunun mesleğini iyi yapabilmek için sahip olması gereken özellikler ve teknik çalışmaların gerekliliğinin altını çizerek bu mesleğin icrasında kişisel yolculuğunuzun ve hikayenizin büyük önem taşıdığını vurgulamak isterim. Kendime şiar edindiğim, yüzlerce öğrencinin hikayesine dokunmuş, sahnede işini mucizevi bir aşkla gerçekleştiren bir ustanın özetlediği gibi: "hayatta ne kadarsan, sahnede de o kadarsın"