Yazarlık Atölyesi

Pazartesi, 17 Aralık 2018 13:47
Alsancak Mahallesi, 1457. Sk. No:35, 35220 Konak/İzmir, Türkiye
Max Brod Kafka’ya uyup yazdıklarını yakmış olsaydı bugün Kafka diye bir yazar olmayacaktı. İlk yazdığı romanlarla eleştiri üstüne eleştiri alan Dostoyevski’nin hayata küskünlüğü devam etseydi, bugün onun en iyi romanlarından mahrum kalacaktık. Oğuz Atay “nasıl olsa kimse beni anlamıyor” düşüncesine takılmış olsaydı bugün Tutunamayanlar dışında bir romanını okuyamamış olacaktık.

Yazıyla ilişkinizin iyi olması için yazar olmak zorunda değilsiniz. Yazı, yazanın hayal dünyasına yolculuğudur. Bu yolculuk için kimsenin izni de gerekmez. Ama bu, zihnin labirentlerinde yolunu bulabilmek için bir kılavuza ihtiyaç olmadığı anlamına gelmez.

Kafka, Dostoyevski ya da Oğuz Atay olmayabilirsiniz belki ama bu yüzden yazmaktan niye vazgeçesiniz?



Yazarlık atölyesinde neler yapacağız?

Bu atölye kapsamında öncelikle, genel olarak sanat algısı ve özel olarak edebi algı üzerine kafa yorup, “Niçin Yazıyorum?” sorusuna yanıt arayacağız. Yazmanın ilk temeli olan fikir nasıl bulunur ve geliştirilir, fikir konuya nasıl dönüştürülür bunları öğreneceğiz. Bunları tartışıp öğrenirken temel eksenlerimizi dünya ve Türk edebiyatının temel taşları diyebileceğimiz roman ve öyküler oluşturacak. Dolayısıyla tartışmalarımız teorik formüllerle değil, her hafta okuyacağımız bir roman ya da öykü üzerinden gerçekleşecek.

Sonra sırayla kurmaca ve gerçeklik düzlemi nedir ve bir yazıda nasıl bir araya gelir? Hikâyenin temel taşları olan karakter, olaylar örgüsü, zaman ve mekân nedir, nasıl yaratılır ve bütün bunlar anlatı ekseninde nasıl bir araya gelir bunlara yoğunlaşacağız. Bu yaratım sürecini destekleyici pratikler içine gireceğiz ve filmlerden, resim ve fotoğraflardan, bazen bir nesneden bir renkten yola çıkıp zihnimizi ve hayal dünyamızı zorlayacağız.

Tüm bunlar ışığında başlayacağımız yazma deneyimlerini okuyup tartışarak, birbirimizin eksikliklerini ve olumluluklarını paylaşarak ilerleyeceğiz. Böylece hem edebi bir metnin nasıl okunması ve eleştirilmesi gerektiğini öğreneceğiz hem de yazma ve okuma disiplini kazanmış olacağız.

Bu atölye sonunda bir metin nasıl ortaya çıkar, nasıl geliştirilir, tıkandığımızda nasıl ve hangi yöntemler izlenerek aşılır hem bunları öğrenmiş olacağız, hem de derinlikli bir edebi ve sanatsal algının sınırlarında dolaşmaya başlayacağız.



Çalışma Programı

Çalışma eğitmeni tarafından belirlenecek roman, öykü, şiir, tiyatro oyunu okumalarıyla ilerleyecek, haftada 2 saat olup, 6 ay sürecek çalışma programının genel içeriği şu şekildedir:



1. Ay

Neden Yazıyoruz? Yazma eylemi nedir?

Yazarlık ve hayat ilişkisi

Nerden başlamalı? Ne yazmalı?

Sanatın ve yazmanın tarihsel kökenleri

Edebiyat ve Edebi algı

2. Ay

Edebiyat ve felsefe düzlemi

Yaratıcılık nedir? Entelektüel bir hazine olarak yaratıcılık.

Yaratıcılığı besleyen dinamikler nelerdir.

Klasik ve Modernist Edebi metinler

3. Ay

Edebi yazı ve ideoloji/politika ilişkisi

Romantizm ve edebiyat

Soyut düşünme nedir?

Hikaye yaratmak nedir?

4. Ay

Edebi yazıda fikir. Fikir nasıl bulunur ve geliştirilir?

Yazı/fikir ve Fikir/yazı birlikteliği nasıl örülmeli?

Kurmaca nedir? Kurmaca ve gerçeklik düzlemi nasıl ele alınmalıdır?

Kurmaca edebi yapıtlar nasıl üretilir?

5. Ay

Hikayenin unsurları nelerdir?

Olay örgüsü, tema, karakter, çatışma nedir, nasıl yaratılır?

Karakter nasıl geliştirilir?

Karakter ve olay örgüsü kombinasyonu.

6. Ay

Hikaye nasıl geliştirilir?

Zaman ve mekanın kullanılması.

Karakter, olay örgüsü ve zaman-mekan bütünlüğü.

Tıkanma nedir nasıl aşılır?

Yazı nasıl sürdürülebilir?



Atölye Lideri: Bülent Yıldız

Yazar ve Edebiyat eleştirmeni Bülent Yıldız 1974 yılında İzmir’de doğdu. DTCF Tiyatro Bölümü, Tiyatro Tarihi ve Teorisi Anabilim Dalı’ndan mezun oldu. Tiyatro ve edebiyat eleştirisi ile uğraştı. Birikim, Milliyet Sanat, Radikal Kitap, Birgün Kitap, Sınırda Edebiyat Dergisi, Edebiyat ve Eleştiri Dergisi, Sahne Dergisi’nde edebiyat ve tiyatro eleştiri yazıları yazdı, roman incelemeleri yaptı. 2005 yılında Milliyet Sanat Dergisi ve Bilkent Üniversitesi Edebiyat Bölümü’nün düzenlediği Edebiyat Eleştiri Yarışması’nda ikincilik ödülü aldı. Birikim dergisinde yazdığı “Aporetik Bir Edebi Hissiyat: Hasan Ali Toptas” yazısı, “Efendime Söyleyeyim: Hasan Ali Toptaş” kitabında yayımlandı. 2010 ve 2011 yıllarında Oğuz Atay Edebiyat ödülleri yarışmasında iki kez jüri üyeliği yaptı. Çeşitli kanallarda senarist olarak çalıştı ve diziler yazdı. Ankara Atılım Üniversitesinde 5 yıl Edebiyat ve Eleştiri dersleri verdi. Ankara Sanat Üretim Topluluğu, İzmir Perla Sanat Merkezi ve İzmir Boyoz Akademi’de yazarlık atölyeleri, senaryo yazım kursları gerçekleştirdi. Farklı yayınevlerinde editör ve yayına hazırlayan olarak çalıştı. İlk romanı Kitab-ı Zuhur 2012 yılında NotaBene yayınlarından, ikinci romanı Zifir (Aziz Okur’un Pek Matah Olmayan Mendebur Hikayesi) 2014 yılında İletişim Yayınlarından çıktı. İletişim Yayınları’ndan 2015 ve 2016 yılında çıkan Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi’ne öyküler yazdı. Halen 9 Eylül Üniversitesi GSF Sahne Sanatları bölümünde Doktora eğitimine devam etmektedir.