Felsefe Okulu - Hegel Okumaları

Cumartesi, 30 Mayıs 2020 10:00
Eğitim İçeriği:
Felsefe tarihinde her filozof sürekliliği ve kopuşu birlikte temsil etmez, dahası “farklı tarihsel dönemlerde edimsel/aktüel olan ne anlama geliyor?” dendiği zaman çok az filozof akla gelir. İşte Hegel, hem sürekliliği hem de kopuşu kendi felsefesinde ortaya koyması, akıl ile tutku arasındaki ayrılamaz bağı tarihsellikte göstermesi ve kuşkusuz felsefi yönteminin özgünlüğüyle bir başka pencere açmaktadır bize. Doğaya özgü, Tanrı’ya özgü, sanat, akıl ve bilime özgü dünyaların kavramsallaştırmasını yapmak, onları tarih düzleminde aşılan şeyler olarak görmekle mümkündür. Bunu ortaya koymakla Hegel, insanın üzerinde aşkın her türden gücü aşmış, yabancılaşmayı teşhis etmiş, bununla birlikte “şimdide edimsel olan”ın açıklanması gayretine girişmiştir. Modern dünya neden kadim dünyadan bu denli ayrılmıştır? Özgürlük ile yasa, ahlâk ile siyaset vb arasında neden bu denli köklü ayrımlar görülmektedir? Bu ikilikler ve ikiliklerin aşılması nasıl sağlanacaktır? Konuları ve problemleri ele alışımız genelde bu yönde ilerleyecektir. 
 
Kimler İçin?
Genç arkadaşlar için zihin açacağı ve etkisi hâlihazırda sürmekte olan güçlü bir felsefeyle tanışmalarına imkân sağlayacağı gibi, felsefe tarihinin felsefede nasıl ve hangi yönlerde işletilebileceğini düşünen her yaştan insan için de açıktır. 
 
Neler Öğreneceksiniz?
Hegel felsefesinin tarihsel bağlamı, bu felsefenin ana hatları ve Hegel sonrası dönemdeki kırılma, Marx’ın felsefesiyle ortak yönleri işlenecek. Modern dönemin belki de son büyük düşünürünün düşünceleri yirmi ve yirmi birinci yüzyıl düşüncesini hemen her alanda belirlemesi açısından önemli olacaktır. 
 
Eğitim ücreti: 200 TL 
 
Detaylı bilgi ve katılım için;