Kağıttan Kaplan

Cuma, 21 Mayıs 2021 17:00
Yenice Mh, Park Sk. No. 8/4-5, 35430 Urla/İzmir, Türkiye

Beyza Boynudelik, Gökhan Deniz, Bedia Ekiz, Güler Güçlü, Mustafa Horasan, Ali İbrahim Öcal, Başak Özocak, Meltem Sarıkaya, Şevket Sönmez  Seçki: Cemal Demir  Geçtiğimiz Mart ayında Urla’da açılan Gru Sanat Galerisi, dijital eşikte kağıda bir saygı duruşu ya da veda göndermesiyle tekrar bakan kolektif sergi Kağıttan Kaplan’ı 21 Mayıs - 11 Temmuz 2021 tarihleri arasında ağırlıyor.

 

Gru Sanat Galerisi, on çağdaş sanatçının kağıt üzerine gerçekleştirdikleri çalışmaları bir araya getiren Kağıttan Kaplan isimli kolektif sergiyi 21 Mayıs - 11 Temmuz 2021 tarihleri arasında Urla’daki mekanında izleyiciyle buluşturuyor. Sanatçı Cemal Demir’in seçkisini gerçekleştirdiği ve ismini verdiği sergi; Beyza Boynudelik, Gökhan Deniz, Bedia Ekiz, Güler Güçlü, Mustafa Horasan, Ali İbrahim Öcal, Başak Özocak, Meltem Sarıkaya ve Şevket Sönmez’in kağıt üzerine gerçekleştirdiği çalışmaları izleyiciye sunuyor.

Kağıttan Kaplan sergisi ismini “güçlü görünen ama aslında zararsız olan objeler” anlamına gelen bir Çin deyiminden alıyor. Bu deyim, tehdit gibi görünen ama özünde etkisiz olan ve direnemeyen yapıları tanımlamak için kullanılıyor. Sergi şu sorudan yola çıkıyor: "Kağıttan Kaplan'ın kim olduğuna zaman karar versin, dijitalleşen sanat mı, analog sanat mı? Ya da her ikisi birlikte mi yaşayacak?”

Kağıt, materyal olarak tüm mütevaziliğine rağmen sanatta temel bir yere sahiptir. Bu, plastik sanatlarda desen çalışmalarıyla başlar, ardından sanatçının düşüncelerini aktaracağı ilk alana dönüşmesiyle devam eder. Kağıt üzerine yapılan çalışmalar diğer materyallere göre sanat tarihinde daha arka planda konumlanırken, sanatçıyla daha samimi bir ilişki kurabilmişlerdir. Günümüzde ise -pandemiyle beraber- her alanda yaşanılan dijitalleşme sanata da yansıyor, artık tablet kağıda bir alternatif, sanatçılar yeni teknolojik araçları hızla benimsiyor. Bu noktada, Kağıttan Kaplan, zamanın sergiye getireceği yanıtı beklerken, sanatçıların kağıtla olan teknik ve düşünsel-yaratımsal diyaloglarına bakan bir seçki sunuyor.

 

Detaylı bilgi için: 

www.gruartgallery.com