Prof.Dr. Semiramis Yağcıoğlu ile Söyleşi

Çarşamba, 29 Mayıs 2019 17:00
Camiatik Mahallesi, Yıldırım Cd. No:67, 09400 Kuşadası/Aydın, Türkiye

Semiramis Yağcıoğlu ile ROMAN KAHRAMANI ve ÖZNELLİK, Söylem, İdeoloji ve Coğrafya kitabı üzerine, Can Sinanoğlu moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştireceğiz.
"Yazar kitabında, Türk ve dünya edebiyatının unutulmaz roman kahramanlarına odaklanıyor. Suat Derviş’in “Suskun kadınlarını”, Orhan Kemal’in “Murtaza”sını, Aziz Nesin’in “Zübük”ünü, Fitzgerald’ın “Muhteşem Gatsby”sini, Joyce’un “Dublin”inini, Durell’in “İskenderiye”sini ve daha birçok kahramanı inceliyor. Roman kahramanının dilinde, tekrarların, adılların ve hitap biçimlerinin izini sürerek, dilin asla masum olmadığını gösteriyor."

http://www.dipnotkitap.net/DENEME/Roman_Kahramani.htm

Prof. Dr. Semiramis Yağcıoğlu kimdir?

1949 yılında Antakya’da doğdu. Dilbilimci. Lise eğitimini Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde (Robert Lisesi) tamamladı. 1971 yılında İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden lisans derecesini aldı. Yüksek lisans derecesini, “Structuralism: A Linguistic Model and Its Application to JackLondon’s Three Stories” (1987); doktora derecesini de “Rhetorical Factors Serving to Form a Sub-text Underlying Form and Me¬aning in Joyce’s Dubliners” (1991) adlı tezleriyle Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden aldı. Bir süre Ege Üniversitesi Yabancı Diller Okulunda okutman olarak çalıştıktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Amerikan Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı.1996 yılında Genel Dilbilim alanında doçent oldu. 2001 yılında aynı üniversitede Dilbilim Bölümünü kurdu. 2002 yılında profesör oldu. 2009 yılında kendi isteğiyle emekli olana kadar bölüm başkanlığını sürdürdü. ABD, Avusturya, Almanya; İngiltere ve İskoçya’da çeşitli üniversitelerde çalışmalar yaptı. Yüksek lisans ve doktora tezleri yönetti. Eleştirel Söylem Çözümlemesi alanında çalışmalar yapıyor. Makaleleri, Dilbilim Araştırmaları, Discourse and Society, International Journal of Sociology of Language, Interactions, Journal of American Studies ve Dilbilim dergilerinde yayımlandı. 1990 sonrası Laik ve Anti-Laik Çatışmasında Farklı Söylemler: Disiplinlerarası Bir Yaklaşım ve Advances in Turkish Linguistics: Proceedings of the 12th International Conference on Turkish kitaplarının bölüm yazarlığını yaptı ve yayına hazırladı. Edebiyat eleştirisi üzerine yazıları, Argos, Gündoğan Edebiyat ve Edebiyat Eleştiri dergilerinde yayımlandı. 2009 yılından beri Roman Kahramanları dergisine yazılar yazıyor ve dosya editörlüğü yapıyor.