Jı Akademiyê Re Raporek

Salı, 4 Şubat 2020 20:00
Konak, OS-KA Pasajı, Anafartalar Cd. No:20, 35250 Konak/İzmir, Türkiye

“Sayın akademi üyeleri ! Geçmişteki maymun yaşamıma ilişkin bir rapor hazırlayıp akademiye sunmaya çağırmakla bana şeref veriyorsunuz.”

Kızıl Peter akademiye sunduğu rapora böyle başlar ve maymun doğasının çoktan yitip gittiğinden ve o günleri güçlükle hatırlayabildiğinden dert yanarak hikâyesini anlatmaya başlar.

Hagenbeck firmasından bir avcı grubu, Afrika’da -ki sonrasında Kızıl Peter bu avcı grubunun başkanıyla az kırmızı şarap şişesi boşaltmayacaktı- sahile inmiş bir maymun grubuna ateş eder ve grubun içinden vura vura bir tek Kızıl Peter’ı vururlar.

Kızıl Peter gözünü geminin ambarında bir kafes içinde açar.

“Hayatımda ilk kez bir çıkış yolu bulamaz duruma düşmüştüm” der Kızıl Peter ve raporunda da üstüne basa basa belirttiği gibi, istediği özgürlük değildir, istediği sadece bir çıkış yoludur.

Şa Performans, 2018 yılının başlarında İstanbul’da kurulan bir ekip. İçerisinde dans, muzîk, sinema, edebiyat topluluklarını barındıran ekibin temel kuruluş amacı, Kürtçe Tiyatro’yu yaygınlaştırmak. Kollektif bir işleyişi benimseyen ekip, bugüne kadar “Küçük Prens”, “Akademi için Bir Rapor”, “Cephede Piknik”, “Halktan Biri” gibi oyunları Kürtçe’ye çevirip oynamış ayrıca Kürtçe yazdıkları bir çocuk oyunu ile yine İstanbul seyircisinin karşısına çıkmıştır. 

“Peterê sor, lehengekî ajal e ji çîroka Franz Kafka…

“Hemû wêjehez dizanin ku ji bo Franz Kafka girîngtirîn karakteran ajal in. Li gor şîroveya me jî Kafka di vê çîrokê de xwe rexne dike, jixwe felsefeya Gogol û Kafka ev e: rexneya rexneyan dikin!  

“Me jî çîroka Kafka anî herêma xwe, gelo têkiliya kes ango gelên serdest û bindest bi çi awayî dimeşe û yê bindest di nav vê rewşa zordarî de çawa tevdigere?…” 

“Kızıl Peter, Franz Kafka’nın kaleme aldığı hikâyenin maymun karakteri…

“Franz Kafka’ya ve eserlerine ilgi duyanlar onda en önemli karakterlerin hayvan olduğunu da bilirler zaten. Kendi yorumumuza göre Kafka bu eserde aslında kendini eleştiriyor, hem zaten Gogol ve Kafka’yı diğer yazarlardan ayıran en önemli özellikleri ‘eleştirinin eleştirisi’ni yapıyor olmalarıdır. 

“Kafka’nın bu muazzam eserini sahnelemenin ayrı bir önemi var bizim için. Ezilen ve egemen ilişkisini (bireysel veya toplumsal) tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren bu eserin özellikle ezilenlerin bu zorlu koşullarda hayatını nasıl şekillendirdiğini hepimiz merak ediyoruz.”

 

Yazan Franz Kafka
Yöneten ve Oynayan Tuncay Özel
Uyarlayan ve Çeviren Roşeng Rojbir
Dekor Tasarım Bilge Kutlu
Afiş Roni Dildar
Teknik Veysel Can
Süre 45′ / Tek Perde