49. Yılı İçin: Nereye Payidar

Perşembe, 20 Haziran 2019 19:00
Alsancak Mahallesi, 1480. Sk. No:10, 35220 Konak/İzmir, Türkiye

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi olarak, 15 - 16 Haziran’ın 49. yılında emekçilerin kalkışmasını, NHKM tiyatro atölyesi öğrencilerinin sahneledikleri Bilgesu Erenus’un “sınıfının yanında ol” diyen oyunu “Nereye Payidar” ile selamlıyoruz.

İlk olarak 1975 - 76 sezonunda Ankara Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelenen ve Timur Selçuk'un yaptığı müzikleriyle tarihimize ve ortak belleğimize yerleşmiş olan “Payidar”ın ve Payidarlığın bugün için güncelliğini koruduğuna dair hiç şüphemiz yok.

Tam da bu yüzden NHKM olarak biz de tıpkı oyunun yazarı Bilgesu Erenus gibi bizlere hükmeden “kasa”nın en nihayetinde çatlayacağına olan inancımızla; 15 -16 Haziran’ın 49. yıl dönümünde bir kez daha “Nereye Payidar” diyoruz.

Yazan: Bilgesu Erenus
Besteler: Timur Selçuk
Yöneten: Hakan Taner Yıldırım
Oyuncular: NHKM Tiyatro Atölyesi Öğrencileri*
Koreografi: Gizem Tataroğlu
Müzik Uygulama: Cem İdiz
Afiş Görseli: Ömer Koçağ

Eğitmenler
Cem İdiz ( Müzik)
Ercüment Serpil (Ses - Diksiyon)
Gizem Tataroğlu (Hareket)
Hakan Taner Yıldırım (Temel Oyunculuk)

* NHKM Tiyatro Atölyesi Öğrencileri:
Ahmet Kılıç, Aydın Yörü, Ayşegül Özdemir, Çağla Çağırtekin, Derya Caniklikoç, Ece Ebrar Başkuşak, Fatma Özkul, Fahriye Türker, Hıdır Süslü, İlkem Şeker, İsmail Şahin, Neslihan Karatepe, Rana Erol, Özlem Bektaş, Salih Bulut, Sinan Erkoç.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi olarak yeni binamızdaki birinci senemizi doldurduk. Bu bir senelik dönem boyunca Konak Halk Sahnesi 146 defa tiyatro oyunları - konserler ve özel film gösterimleriyle seyircilerle buluştu. Binlerce İzmir’li etkinliklerimizde seyircimiz oldu, gerek İzmir’den gerek şehir dışından tiyatro sanatçılarını, müzisyenleri ve film yönetmenlerini sahnemizde misafir ettik.

Aynı zamanda bir yandan Ebeveyn Okulu, Bilim ve Aydınlanma Akademisi söyleşileri ve atölye çalışmalarımız devam etti.

Geçtiğimiz bir seneye baktığımızda aldığımız yol ile birlikte almayı hedeflediğimiz yola da bakıyoruz bir yandan. Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ni İzmir’de sadece oyunların sahnelendiği, konserlerin verildiği önemli bir kültür merkezi olarak düşünmedik hiç bir zaman.
Nâzım Hikmet Kültür Merkezi aynı zamanda emekten ve eşitlikten yana bir kültür merkezi olarak üretken olmalı ve sınıfının yanında üretimlerini sergilemeli kentin kültür sanat hayatına yön vermeliydi bizim açımızdan.

Bu sene NHKM’nin birinci açılışını bu düşüncelerle kurguladığımız bir etkinlikle kutlamak istiyoruz.

15 - 16 Haziran’ın 49. yıldönümünde Türkiye İşçi Sınıfı tarihinin en önemli köşe noktalarından biri olan işçilerin kalkışmasını, emekçileri konu alan, emekçilere “sınıfının yanında ol” diye seslenen bir oyunla selamlayacağız.