Bir Yılın Dokuz Günü

Salı, 26 Kasım 2019 19:30
Alsancak Mahallesi, 1480. Sk. No:10, 35220 Konak/İzmir, Türkiye

Hem bilim kavrayışı hem de gündelik yaşamın örgütlenişi düzeyinde çarpıtmalarla kurulu ve Çernobil kazasını işleyen o dizinin karşısına, gösterime girdiği dönemde SSCB’de büyük ses getirmiş bir filmi getiriyoruz. Bu ilginç film, “Sıradan Faşizm” belgeseliyle tüm dünyada haklı bir saygınlık kazanan önemli Sovyet yönetmeni M. Romm’un kurmaca/oyunculu film alanındaki önemli filmlerinden de biri.

Biri teorik fizik alanında diğeri ise bir nükleer santraldeki bir araştırmada görev alan tutkulu iki genç nükleer fizikçi arkadaş bu yeni araştırma alanlarında heyecanla çalışıp üretiyorlar. Genç fizikçilerden Gusev’in hocası santraldaki deneyler sırasında yoğun radyasyona maruz kalınca, sorumluluk Gusev’e geçiyor. Kişisel yaşamında da çalıştığı alanda da arkadaşı Ilya ile yolları kesişen Gusev, yürüttüğü çalışmadan sonuç alabilecek mi? 

Film bu araştırma ve deney sürecini işlerken diğer taraftan da Sovyet toplumunda bilim nasıl bir anlam ve değer taşıdığını sergiliyor ve çok önemli sorular da ortaya atıyor: Geleceğe umutla bakmak için Sovyet toplumuna bilim yetecek mi? Nükleer enerji ağır bir savaştan, yıkımdan çıkmış bir ülke için ne ifade ediyordu? Sovyetler Birliği’nin temsil ettiği sosyalizmin geleceği açısından ilerleme, gelişme, ne anlama geliyordu? Sovyetler Birliği’nin bir atılımı örgütleyecek insan kaynağı var mıydı? Yaşamı sevmek, yüceltmek, nasıl bir irade ister?