Çoğunluk

Perşembe, 29 Ağustos 2019 21:00
Alsancak Mahallesi, 1480. Sk. No:10, 35220 Konak/İzmir, Türkiye

Seren Yüce’nin bu ilk filmini bağlamını aktarabilmek için, bu defa sözü, Türkiye’de marksist iktisat alanındaki en önemli bilim insanlarından Korkut Boratav’a bırakalım. soL Haber Portalı’nda yayımlanan bir yazısında şu değerlendirmeleri yapıyordu Boratav:

“Çoğunluk, bir Türk burjuva ailesinin filmidir. Filmi, inşaatçı-müteahhit bir babanın oğluna (Mertkan’a) verdiği sınıf eğitimi olarak yorumluyorum. Filmde, bu “eğitim” üç farklı düzlemde gösteriliyor; işleniyor: Hayat tarzları; sınıfsal değerler ve sınıfsal tavırlar…

Baba, yükselen Türk burjuvazisinin sahip olduğu veya edinmekte olduğu hayat tarzını oğluna tanıtmaktadır: Baba-oğul birlikte “jogging” yapacaklar; sauna’ya, bayram namazına gideceklerdir. Bunları, geleneksel Türk ailesinin özelliklerini koruyarak yaparlar. Hiçbirinde arkadaşlık, eşitlik yoktur; yanyana yürümezler; durmazlar. Mertkan daima babanın arkasında yer alır; onu izler ve uyarılır: “Çabuk ol; uyuma; oyalanma…” Öte yandan delikanlıya, bir burjuva çocuğu olmanın ayrıcalıkları da tanınmıştır. Lüks bir arabası vardır. Kafa dengi arkadaşlarıyla haytalık, zamparalık yapmasına göz yumulur. Eşitsizliğin egemen olduğu bir dünya, gücü gücüne yetenlerin, işini bilenlerin dünyasıdır. Bu gerçek Mertkan’a öğretilmelidir. (…) Çoğunluk’taki ailenin bireyleri, yüksek burjuvazinin korunaklı, tecrit edilmiş hayat biçimine henüz ulaşamamıştır. Bu nedenle hayatın günlük akışı içinde halk sınıfından insanlarla sürekli yüzyüze gelmekte; kişisel ilişkilere girişmektedirler. Bu ilişkilerde, Mertkan’a örnek sınıfsal tavırlar gösterilmeli; öğretilmelidir. (…) Yükselen Türk burjuvazisinin değerlerinin, tavırlarının, hayat tarzının temsilcisi olan baba, insanlığın ortak değerlerinden tamamen yoksundur. Genç Mertkan ise direndiği ölçüde “insan kalmakta”; burjuvalaştıkça o değerlerden uzaklaşmaktadır. Yönetmen, filmini Çoğunluk diye adlandırarak, eleştirisini sadece Türk burjuvazisinin çoğunluğuna değil; bir bütün olarak toplumumuza, hepimize yöneltmiş oluyor. (…)”

Yönetmen: Seren Yüce
Oyuncular: Settar Tanrıöğen, Bartu Küçükçağlayan, Esme Madra, Nihal Koldaş, Erkan Can
Yıl: 2010
Süre: 115′