İzmir'de ''Masal evine giriş'' Eğitimi

Çarşamba, 20 Haziran 2018 14:18
II. Üçevler Sk. No:24/1 35430 Urla/İzmir, Türkiye
''MASAL EVİNE GİRİŞ'' derken...

Masallar, sözlü anlatım geleneğinin en yalın öğeleridir. Sözlü kültürle tanışmak isteyen bir hikâye meraklısı işe masal anlatmakla başlamalıdır. Masal anlatırken, masalın imajlarını sesimizi, sözümüzü, bedenimizi ve sessizliği kullanarak boşluğa çizeriz. “Masal evini”*** kurar ve dinleyenleri masal evimize davet ederiz. Dinleyen masal evimizin odalarında gezerken, oturma odasına kendi anılarından, mutfağa kendi ruhundan bir şeyler katar. Kendi hayallerinde oluşturduğu kahramanla içer çayını ve masal evimizde kendi evindeymiş gibi rahat eder.
Masal evini inşa etmek masal anlatıcılığı sanatının büyüsüdür. Anlatıcı masal evini adım adım nasıl inşa eder? Ve dinleyeni bu büyülü dünyanın içine nasıl çeker? Eğitim süresince bu soruların cevaplarını araştıracak ve masal anlatıcılığı sanatının sırlarını öğreneceğiz.

*** ''Masal evi'' metaforu Mustafa Ruhi Şirin'in ''Masal Atlası'' adlı kitabından alıntılanmıştır.

''MASAL EVİNE GİRİŞ''İN Yapısı

Eğitim süresince aşağıda belirtilen çalışma başlıklarına odaklanılacaktır:

• Söz-İmaj, İmaj-Söz
• Bilinçli söz söyleme, bilinçli konuşma •İmajlar yaratma, yarattığı imajları görme •Hafıza Teknikleri
• Hikâyeyi Anlama
• Anlatım Teknikleri
• Anlatım Biçimleri
• Doğaçlama
• Anlatıcı, Dinleyici ve Hikâye arasındaki ilişki
• Beden Farkındalığı
• Mekan Farkındalığı
• Beden ve Mekan ilişkisi

Eğitmen: Dr. Ayşe Senem Donatan
Ne Zaman: 26-27 Temmuz 2017, 10.00-17.00
Ücret: Öğrenci: 350 TL + KDV , Tam: 400 TL + KDV
Yer: Sihirli Kitap Kahve Konuk Evi
2. Üçevler Sokak No:24/1/1 Sıra
Urla

Başvuru için lütfen [email protected] adresine mail atınız.

Dr. AYŞE SENEM DONATAN HAKKINDA

SEİBA Uluslararası Hikâye Anlatıcılığı Merkezinin kurucularından olan Dr. Ayşe Senem Donatan (1979), Hikâye Anlatıcısı, Hareket ve Ses Eğitmenidir.

Uzun yıllar akademide çalıştıktan ve aynı zamanda tiyatroyla uğraştıktan sonra, tüm yaşam birikimini ve sanat deneyimini hikâye anlatıcılığı alanına aktarmaya karar vermiştir. Dr. Donatan sırasıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği (1998-2002), İstanbul Teknik Üniversitesi İleri Teknolojiler Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora Programlarını (2002-2010) tamamlamış, Doktora sonrası araştırma çalışmasını da TÜBİTAK bursuyla gittiği Potsdam, Almanya'daki Max Planck Enstitüsü Arayüzeyler ve Kolloidler Bölümü'nde yapmıştır. Akademik çalışmalarına paralel olarak İTÜ Mezunlar Tiyatrosu ve Seyyar Sahne gruplarında oyuncu, yönetmen ve yönetmen yardımcısı olarak çalışan Dr. Donatan, 2006 yılından bu yana hareket ve ses araştırmaları üzerine uzmanlaşmış, Türkiye’de birçok ilde kadınlara ve çocuklara hareket ve ses eğitimleri vermiştir.

İlk anlatıcılık eğitimini 2013 yılında kurucularından olduğu Tiyatro Medresesi'nde Nazlı Ç. Azazi'den alan Dr. Donatan, daha sonrasında bu alandaki yetkinliğini Ashley Ramsden, Suse Weisse, Ranghild Monch, Susan Main gibi Avrupalı ustalardan eğitim alarak zenginleştirmiştir. Dr. Donatan'ın çalışmalarının odak noktası; sesin ve bedenin özgürleşmesini sağlayan tekniklerin Anlatı Sanatı'ndaki uygulamaları, biyografik hikâyeler, hikâye kurgusu oluşturma ve hikâyelerin şifalandırıcı etkileridir. Dr. Donatan aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü'nde ''Hikâye Anlatıcılığı'nın Tiyatrodaki Uygulamaları'' üzerine yüksek lisans tezi yazmaktadır.