Felsefenin Tesellisi 5

Çarşamba, 27 Mart 2019 19:00
Alsancak Mahallesi, 1469. Sk. No:6, 35220 Konak/İzmir, Türkiye
Felsefenin Tesellisi 5
Eğitmen: Prof Dr Solmaz Zelyüt
6-13-20-27 Mart 2019
Saat: 19.00-21.00

Dersin adı, 477-540 arası yaşamış Romalı filozof Boethius’un kitabının adı: Philosophiae consolatio. Boethius atıldığı zindanda bezgin halde ölümü beklerken Philosophia adlı bir kadın başına dikiliverir .
Zarif bir işçilikle dokunmuş incecik ipliklerle dikilmişti elbisesi, kumaşı hiç bozulmayacak derecede kaliteliydi. Sonradan kendisinden öğrendim ki, elleriyle dokumuştu onu. Ama uzun zamandır hiç temizlenmediğinden, is tutmuş masklar gibi, rengi yer yer kararmıştı. Alt kenarına “pi” harfi işlenmişti, üste de “th” harfi. Bu iki harfin arasına, tıpkı merdiven basamakları gibi, belli dereceler işaretlenmişti. Bu derecelerle en alttaki harften en üstteki harfe bir yükseliş söz konusuydu.” Elbisenin yakasındaki theta harfi Theoria’yı/ teorinin “t”siyle, etek ucundaki pi harfi ise Praksis’i / pratiğin “p”siyle sembolize eder; düşünmeyi ve yapmayı yani. Philosophia adlı bu kadın Boethius’u, kendisini unuttuğu, akıldan vazgeçtiği ve yeise kapıldığı için önce bir güzel azarlar ve sonra onu kendine getirip sohbete başlar. Teori ile pratik ilişkisi demek akıl ve hayat ilişkisi demektir ve felsefe bu ilişkiyi kurar ve açar.
Yüzyıllar sonra bugün aynı adı kitabına veren Alain de Botton, günlük yaşamın bize acı veren sorunları karşısında felsefeden çare arar. Her bölümünde ayrı bir filozofun yaşamından ve yazdıklarından yola çıkarak ayrı bir sorunu ele alır: Toplum tarafından kabul görmemenin tesellisini Sokrates’te, yeterince paraya sahip olmamanın tesellisini Epikuros’ta, düş kırıklığı yaşamanın tesellisini Seneca’da, kendini yetersiz hissetmenin tesellisini Montaigne’de, kırık bir kalbin tesellisini ise Schopenhauer’da bulur ve başkalarının yaşantısını kıskanarak acı çekenlere ise Nietzsche’yi önerir.
Biz de derslerimizde benzer bir şeyi deneyeceğiz. Her hafta bir filozof, hayatın belli bir veçhesine bakarken bize göz kulak olacak. Teselliyi, Philosophia ile muhabbette arayacağız.

Dersler sonraki aylarda yeni filozoflarla devam edecektir.
1. Hafta- Hume: Emin olamayız / İnsan hayatının esas kılavuzu alışkanlıktır
2. Hafta- Rousseau: İnsanın özgürlüğü; isteği her şeyi yapabilmesinde değil, istemediği hiçbir şeyi yapmak zorunda olmamasındadır.
3. Hafta- Kant: Hiç kimseyi kendi amaçlarını gerçekleştirmek için araç olarak görme
4. Hafta- Hegel: Minerva’nın baykuşu alacakaranlıkta uçar

Prof Dr Solmaz Zelyüt kimdir?
İzmir doğumlu. İstanbul Sultanahmet İlkokulu, İzmir Karataş Lisesi, Ege Üniversitesi Felsefe Bölümünü tamamladıktan sonra, aynı bölümde akademik kariyerini yaptı. 2017 yılında Profesör Dr. ünvanı ile emekli oldu. Bir kızı var.
Kitapları
-İki Adalet Arasında, Vadi Yay., 1997
– Leo Strauss: Politika Felsefesi Nedir?, (Paradigma yay.2000; Öteki Yay.2017
-Dört Adalı (Paradigma 2003, Doğu Batı 2010-12, Öteki 2017)
– Spinoza, (Paradigma 2002, Dost 2010, 2011, 2015)
-Didem Madak’ı Anlamak (ed.), Metis Yayınları, 2015.
– A. MacIntyre, Ethik’in Kısa Tarihi, Paradigma yay., 2001.
Çalışma Alanları: Felsefe Tarihi (ilkçağ, ortaçağ, yeniçağ ve çağdaş) ve Sistematik Felsefe (etik, siyaset ve hukuk felsefesi), Feminizm ve Toplumsal Cinsiyet, Uygarlık Tarihi, Mitoloji, Ekoloji, Dinler Tarihi.

İletişim
Bilgi ve rezervasyon için
Tel: 0533 2506229
[email protected]
Instagram: @yuksekoda