Bahar İnal ile Tarkovsky Sinemasında Hakikat Arayışı

Cumartesi, 1 Mayıs 2021 17:00

Tarkovsky sinemasının, metafizik ve felsefi problemlerden yola çıkarak, bu dünyada ideal insan düzeninin, hakikatin nasıl kurulabileceğini hem varoluşsal hem de teolojik bir düzlemde göstermektir.

Kendi sanatsal gerçekliğini kurmanın peşinde olan Tarkovsky, bunu yaparken yine kendi sezgilerinden faydalanır. En çok etkilendiği yazar olan Dostoyevski gibi insan doğası hakkindaki o derin bilgisini, deney ya da gözlemden gelen bir bilgiyle elde etmez Tarkovsky. Bilgiyi daha ziyade kendi zihninin süzgecinden geçirdikten sonra, estetik bir gözle seyirciye aktarır.

Düz bir çizgide yürümeyi reddeden Tarkovsky sineması, tek gerçekliği hayatı aşmak olan Dostoyevski'nin acı çeken karakterlerine çok benzer. Hem Tarkovsky hem de Dostoyevski sanatlarında, en basit görünen fikirlerin ardında bile karmaşık ve çelişkili tartışmalar yürütürler. Evrensel bir benlik için mücadele ederler.

Bu noktada Rus yazar Turgenyev'in dünya görüşüyle de bir benzerlik vardır. Eserlerinde karakterlerini felsefi bir boyutta inceleyen Turgenyev için evrensel gerçeklik, yarattığı "lüzumsuz adam" imgesinden yola çıkarak Rus toplumunda meydana gelen kuşak çatışmalarını ve kişisel bunalımları tüm insanlığın ortak sorunu olarak göstermektir.

Atölyede incelenecek filmler; 
-Andrei Rublev
-Stalker
-Nostalgia
-Sacrifice

 

Detaylı bilgi için: Ayrıntı Akademi