Melih Güneş
M. Melih Güneş Akşehir’de doğdu, büyüdü. İstanbul’da mimarlık eğitimi aldı. Uluslararası inşaat projelerinde yöneticilik yaptı. Sovyetler Birliği döneminde Moskova’da yaşarken Nâzım Hikmet’in karısı Vera Tulyakova Hikmet ile tanışmaları dostluğa dönüştü. Tulyakova’nın ölümünden birkaç yıl sonra kızı Anna Stepanova’nın desteğiyle Nâzım Hikmet’in Türkçede yayımlanmamış veya yitik sanılan eserlerini buldu, bir kısmının yayımlanmasını sağladı.
Nâzım Hikmet’in kişisel eşyaları ve elyazmalarından bazılarını Moskova’dan getirerek oluşturduğu “Şehrime ulaşamadan bitirirken yolumu: Nâzım ve Vera, Moskova’dan İstanbul’a” sergisi ile Semiha Berksoy’un arşivini ve eserlerini tasnif ederek, sanatçının doğumunun 100. yılında “Ben Yaşardım Aşk ve Sanatla” başlıklı biyografik-retrospektif sergiyi ve “Alnımın çizgilerindesin memleketim: Nâzım Hikmet’in Yolculuk Fotoğrafları” sergilerini Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde düzenledi.
Rusya’nın Çukotka bölgesindeki proje yöneticiliği döneminde çektiği belge niteliği taşıyan fotoğraf ile nesnelerden oluşan “ve kuzeydeydi güneş / hatır’lananlar” başlıklı kişisel sergisinin yanı sıra “Doğumunun 100. Yılında Geleneksel Mimarinin Şairi Nail V. Çakırhan” ile “Halet Çambel ile Buluşma” sergilerini Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde projelendirdi, küratörlüklerini yaptı ve ilgili yayınları hazırladı.
Boğaziçi Üniversitesi’nde Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin kurulmasına önayak oldu. Çalışmaları nedeniyle iki kez Nâzım Hikmet Araştırma Ödülü verildi. Çeşitli dergilerde yayımlanmış yazıları dışında yazdığı, hazırladığı ya da katkıda bulunduğu pek çok kitap var. Nâzım Hikmet’in Türkçede yayımlanmamış, külliyatı dışında kalmış eserlerinin yayımlanması çabalarını sürdürmekte.