Planetaryum İzmir

Aydınlıkevler Mah. 6790 Sok. No:68 Evka-2, Aydınlıkevler, 35640 Çiğli/İzmir, Türkiye

En basit anlamda ve yapısal olarak Planetaryum, çeşitli gök cisimlerini ve onların uzay boşluğundaki hareketlerini bir seyirci topluluğuna izletebilmek için özel olarak tasarlanmış bir sinema salonu olarak tarif edilebilir. Tamamen astronomi amaçlı olarak tasarlanmış özel bir yansıtıcı ile salonun kenarında konuşlandırılmıştır. Salonun perdesi ise yarım küre biçimli bir kubbe-ekrandır.

Gökyüzüne baktığımızda gözümüzle gördüğümüz ve göremediğimiz kainatın derinliklerinde var olan cisimleri;- kendi “Güneş Sistemi”mizden başlayarak; gezegenler, takımyıldızları,  yıldızların ve diğer gök cisimlerinin uzaklıkları, yıldızların yaşamı, gökadaları (galaksiler), nebulalar, yıldız kümeleri, göktaşları (meteorları), karadelikler, çok büyük ölçekte genişleyen evren, büyük patlama ve diğer birçok gök cisimlerini kubbeye yansıtarak öğrenmeyi, eğlenceli bir hale getirmektedir.

Astronomi eğitimi-öğretimi sırasında özellikle gökküresinin hareketi, koordinat sistemleri gibi tahtada anlatması saatler süren, kitaplardan anlaşılması ve kişinin hayalinde canlandırması zor olan konular bu ortamda çok kolaylıkla işlenebiliyor. Planetaryum bu yönden de eşsiz bir eğitim malzemesi olarak kullanılmaktadır.

İlk ve ortaöğretim okulları ve belli yaş aralıklarındaki gruplar için özel tasarlanmış filmlerle simülasyon şeklinde gösterime sunulan planetaryum hizmeti, yaklaşık 25-40 kişilik öğrenci gruplarını alabilen 20-25 dakikalık seanslar halinde, öğretirken eğlendiren çok özel bir eğitim hizmetidir. Planetaryum (uzay çadırı) okulların belli bir metrekare alan ve tavan yüksekliğini karşılayan spor ve konferans salonlarına kurulabildiği gibi hava şartlarının (Rüzgar, Yağmur, Güneş) elverdiği durumlarda açık havada da kurulabilir. Söz konusu uzay çadırının gerek kurulumu gerekse hizmet sonrası toplanması 30-35 dk gibi kısa bir sürede gerçekleşmektedir.

Son yıllarda okullara götürmek amacıyla kapalı alanlarda kurulabilen ve “taşınabilir mobil planetaryumlar” ile çok daha fazla öğrenciye ulaşarak, “bilgiye ulaşma eşitliği” sağlanmıştır.

Kartla ödeme