25 Şub 2018
Zeynep Öztürk

12. İzmir Uluslararası Kukla Günleri

 

Kaynak: İzmir Uluslararası Kukla Günleri

 

Uygarlığın parçası olan kuklalar eski Mısır, Yunan ve Roma'da kullanılmıştı. Geçmişi bu kadar köklü olan kuklanın günümüz Türkiye'sindeki yeri sizce nerede? Unutulmaya yüz tutmuş bu öğretici sanatı 17 günlük de olsa hayatımıza katmak adına düzenlenen, kuklaya dair şahane etkinliklerin olduğu, İzmir Uluslararası Kukla Günleri 1-18 Mart tarihleri arasında sizleri bekliyor. Bu yıl 12.si düzenlenecek olan etkinliğe dair bilgiler yazının devamında, keyifli okumalar.

 

 

Her yer kukla olsa ne güzel olur ne eğlenceli olur!

¨Her Yer Kukla Olsa¨ mottosuyla yola çıkan İzmir Uluslararası Kukla Günleri platformu, okullar da kukla dolsun diye son on yılda birçok proje gerçekleştirdi. Bu projeler arasında ¨Kukla Oyunu Yarışması¨ en önemli projelerden. 

 

Kaynak: İzmir Uluslararası Kukla Günleri

 

¨Bugün İzmir’de pek çok okul eğitim kalitesini arttırmak için kuklanın avantajlarından yararlanıyor. Darısı tüm okulların başına!¨ diyor İzmir Uluslararası Kukla Günleri platformu. Otuzbeşlik ailesi olarak kesinlikle bu düşünceye katılıyoruz. Ayrıca Festival Direktörü Selçuk Dinçer diyor ki: ¨Bir kukla okuluna hemen ihtiyacımız var. İlgili kurumlar bu konuda içinde bulundukları ataletten kurtulmalı ve modern kukla sanatını bugün dünyada ulaştığı seviyeye ülkemizde de getirecek atılımın yapılmasını sağlayacak olan okulu açmalıdırlar¨ Selçuk Dinçer'in yazısını okumak için tıklayınız.

 

Kaynak: İzmir Uluslararası Kukla Günleri

 

12. İzmir Uluslararası Kukla Günleri bu yıl 26 ülkeden festivale katılan yüzlerce kukla sanatçısı ve 50 kukla tiyatrosu topluluğunu ağırlıyor. 59 kapalı ve açık gösteri mekânında 58 gösteriyi 281 kez sergileyecek olan kukla tiyatrosu grupları İzmir’i görkemli bir renk cümbüşüne çevirmeye hazırlanıyor.

İzmir’in en önemli kültürel markası olan festivalin bu yılki sloganı; “Gelişim İçin Kuklayı İzleyin.

 

Kaynak: İzmir Uluslararası Kukla Günleri

 

Kuklayı her yönüyle bir bütün olarak ele almayı amaçlayan festival, sergi, atölye çalışmaları ve daha birçok etkinlikle İzmirlilerin karşısına çıkıyor. "Bana göre etkinlik var mıdır" diye düşünmeyin çünkü festival kapsamında her yaştan izleyiciye uygun etkinlikler bulunuyor. Hem ücretli hem ücretsiz etkinliklerden oluşan festival programına www.izmirkuklagunleri.com adresinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

 

 

12. İzmir Uluslarası Kukla Günlerinde ise bu sene 5 adet atölye çalışması yer alacak.

Profesyonel sanatçılar için düzenlenen, Japon kukla sanatçısı Nozomi Nagai’nin düzenlediği "İki Kalple Dans Etmek" İngiliz sanatçı Drew Colby'nin düzenlediği "Gölgelerin Dünyası", İsviçreli sanatçı Anita Bertolami’nin düzenlediği "Bedenimdeki Karakterler" adlı atölyeler katılımcılara farklı sanatsal deneyimler yaşatacak. Performansı sonrası tüm izleyicilere Hollandalı sanatçı Leo Petersen "Lejo Tarzı Gözler" ile kukla dünyasına farklı bir kapı aralayacak.

Çocuklar için ise "Arkadaşım Kukla - Çorap Kukla Atölyesi" düzenlenecek. Tüm atölye çalışmalarında usta sanatçılar katılımcılara işin mutfağını öğretecek.

 

 Kaynak: İzmir Uluslararası Kukla Günleri

 

Bu sene festivale katılan ülkeler...

ABD’den Bonnie Duncan, Almanya’dan Flunker Produktionen ve Eva Kaufmann

Arjantin’den Omar Alvarez, Arjantin – Şili’den Arriba Las Hu! Manos

Avustralya’dan Le Pelerin

Brezilya’dan Cia. Truks ve Guga Morales

Bulgaristan’dan Burgas State Puppet Theatre, Theatre Trio ve Varna State Puppet Theatre

Çek Cumhuriyeti’nden Pavel Vangeli

Ermenistan’dan Yereven State Puppet Theatre

Finlandiya’dan Puppet Theatre Pikku Kulkuri

Fransa’dan Compagnie Balle Rouge, Compagnie Theatres de Marionettes, Drolatic Industry, Le loup Qui Zozote, Hindistan’dan Ranga Shankara, Hollanda‘dan Lejo

İngiltere’den Drew Colby, İspanya’dan Holoque, La Canela Puppet Theatre, Lucas Locus, Zipit Company, İsrail’den The Galilee Multicultural Theatre, The Train Theatre

İsviçre’den Anita Bertolami, La Comgnie Les Malles

İtalya’dan Compagnia La Fabiola, Lo Stramagante Mr. Dudi, Terzostudio/ Federico Pieri, Terzostudio/ Italio Pecoretti ve Veronica Gonzales, İzlanda’dan Worlds of Puppets

Japonya’dan Tan Ton, Litvanya’dan Klaipeda Puppet Theatre

Romanya’dan Lightwave Theatre Company ve Masca Theatre

Rusya’dan Teatrol Theatre ve Viktor Antonov, Slovenya’dan Ljubljana Puppet Theatre ve Maribor Puppet Theatre

Türkiye’den Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Hayali Suat Veral, İzmir Kukla Tiyatrosu, Tiyatro Gülgeç, Uçaneller Kuklaevi, Vişnecik Kukla Tiyatrosu

Yunanistan’dan Bufos Puppet Theatre.