1930’ların Lindy Hop çılgınlığı İzmir'e Işınlandı!
Caz müziğinin büyüsünde, melodilerin kıvrımlara dönüştüğü, neşenin doruklarda
hissedildiği nostaljik bir dans, Lindy Hop. İzmir Lindy Hop derneğinden Ebru Yılmaz, Buğra Aldanmaz ile Lindy Hop dansını ve bu dansın İzmir'e yansımaları üzerine konuştuk.
Lindy Hop nedir? Bu dans günümüze nasıl ulaştı, bu süreçte nasıl bir evrim geçirdi?
E: Lindy Hop; Swing dansın alt dallarından biri. Bazı okullar bu yüzden bu dansa Swing demekteler. Swing dansın birçok alt dalı var. Zamanla insanların tarzları oturdukça ve küçük topluluklarda yapmaya başlayıp yayılınca, kimi insanların stilleri dans adı olarak kalıyor.
Hellzapoppin adlı filmde hava hareketlerinin sık kullanılması, insanların dikkatini bir anda bu dansa yöneltmiş.
Lindy Hop dansının özelliklerinden bahsedebilir misiniz? Bu dansı diğer danslardan ayıran şey nedir? Eşli/solo olarak mı yapılır? Doğaçlamalara yer veriliyor mu?
E: Swing alt dallarında aynı adımlar olsa da Lindy Hop'ta daha fazla 'bounce' dediğimiz olay var yani daha fazla yaylanılıyor. Zıplama değil. Diğer çeşitlerinde daha hızlı müzikle dans ediliyor, yaylanma olmadan. Bazı dallarında ise ayak hareketleri çok keskin oluyor.
B: Lindy hop, eşli ve solo hareketli, doğaçlamalara imkân veren siyahi danslarla, Avrupai tarzdaki 8 vuruşlu eşli dansların birleştirilmesiyle ortaya çıkmış bir dans. Örneğin kapalı duruşta dans ederken Avrupa salon danslarına, doğaçlamalara da imkan verirken açık duruşta ise Afrika kökenli danslara göndermeler yapılabiliyor.
B: Orijinal bir hikâyesi var aslında. 1927’de Charles Lindhberg (nam-ı diğer Lucky Lindy) dünya tarihinde ilk kez Atlas okyanusunu uçarak geçiyor ve New York’dan Paris’e iniyor. İşte o zaman Charles Lindherberg ismi moda oluyor ve bu dans gibi daha pek çok şeye onun adı verilmeye başlanıyor. Bununla birlikte bu dansın isim babası olarak Shorty George (Snowden) geçiyor. Bir dans maratonunda Shorty George yaptığı hava (akrobasi) hareketleriyle, dans figürleriyle dikkat çekiyor ve dansı alıp başka bir yere götürüyor. Bu nedir diye soranlara da “We hop like the Lindy did (Lindy gibi hopluyoruz)” diyor. Ertesi gün gazete manşetlerinde “Lindy Hop Çılgınlığı” başlıkları yer aldığında bu dans, ismini bulmuş oluyor.
Sadece Lindy Hop tarzında mı dans ediyorsunuz?
E: Önce bir dansta uzmanlaşmak istedik; o da Lindy Hop oldu. Daha sonra diğer swing danslarına geçmeye başlayacağız. Biraz daha kendimizi geliştirip onları da İzmir'e tanıtmak istiyoruz.
E: Ben bu dansı yapmak istiyordum ama İzmir'de eğitim alacak yer bulamıyordum. Tesadüfen bir yerde bu dansla ilgilenen birini buldum ve onunla çalışmaya başladım. Daha sonra yurt dışında Lindy Hop eğitimi almış ve bu dansı yapacak yer arayan bir arkadaş grubuyla tanıştık ve Latin odaklı dans eğitimi verilen bir yerde 4-5 aylık süren eğitimimizi tamamladık. Ama süreç zor oldu. Biz de bizim gibi Lindy Hop yapmak isteyen, yer bulamayanlar için bir 2013 Ağustos ayında Facebook sayfamızı açtık.
Eylül ayına doğru gittiğimiz dans okulu kapandı ve biz başı boş kaldık. Yaz gelmişti ve iyi arkadaş olduğumuz için kopmamıştık ve dedik ki Kordon'da, fuarda, çimlerde dans edelim. Bu danstan kopmayalım istedik ve bu şekilde yazı atlattık. Daha sonra 6-7 kişi bir yer kiralamaya karar verdik. Bize eğitim veren arkadaşımız Ege Üniversitesi'nde Lindy Hop eğitimi vermeye başladı. Oradan öğrenenler ve bizim gibi araştırıp bulanlar da bize katıldı. Bizim kafamızda eğitim vermek, işi büyütmek yoktu. İnsanlardan eğitim talepleri gelince bu işi biraz daha resmileştirmek istedik ve 10 Ekim 2014'te İzmir Lindy Hop Derneği'ni kurduk. 24 Ekim'de İstanbul'daki dostlarımızla birlikte yaklaşık 50-60 kişinin katıldığı açılışımızı yaptık. Lindy Hop Derneği olarak gönüllü etkinliklere katılıyoruz ve Lindy Hop öğrenmek isteyen herkese de bu dansı öğretiyoruz. Şu anda 8 eğitmenimiz var yani 4 çift. Lindy Hop partnerli bir dans ve dolayısıyla dersler bir lead bir follow olmak üzere bir çift eğitmen tarafından veriliyor.
Haftada kaç gün ders veriyorsunuz?
B: Haftada dört gün ders verebiliyoruz. Pazartesi, salı, çarşamba, perşembe günleri ikişer günlük eğitimlerimiz var. Şu an için 8 gruba kadar çalışma kapasitemiz var. Biz, kur kur gitmiyoruz. Çalışma grubunu kuruyoruz ve kendileri bırakana kadar devam ediyorlar.
E: Ben dans etmek istiyorum diyen herkese kapımız açık. Hangi saatte boşluk varsa katılmalarını rica ediyoruz. Bekleme listemiz var. Kişiler buradan ön kayıt olabilirler. Yeni çalışma grubu açıldığında kayıt sırasına göre kişilerle iletişime geçiyoruz.
Eğitim ücretlerini öğrenebilir miyiz?
E: Biz bu dansın yaşatılması için bu derneği kurduk. Hepimiz çalışıyoruz ve bu işi hobiden bir tık ileriye taşımış insanlarız. Amacımız Lindy Hop dansını İzmir'e tanıtmak. Ücret şöyle oluyor; aylık total giderlerimizi katılımcı sayımıza bölüyoruz.
B: Biz kar amacı gütmüyoruz. Eğitmenlerimiz ücret almıyorlar.
Şu an eğitim veriyor, etkinlik düzenliyor, etkinliklere katılıyorsunuz...
E: Bir de 2 hafta da bir dans geceleri düzenliyoruz. Geceler herkese açık olduğu için dans bilmeseniz de katılabilirsiniz.
B: Bu geceler genellikle salı günleri 'V Lounge' adlı mekanda oluyor. 3 yıldır her iki haftada bir dans gecelerimizi kesintisiz olarak yaptık.
Sosyal medyada aktif misiniz?
E: facebook, instagram, twitter kullanıyoruz. Web sitemiz; izmirlindyhop.com
Facebook'u aktif olarak kullanıyoruz. Buradan mesaj atan herkesin sorularını cevaplıyoruz.
Nostaljiden hoşlananlar, vintage giyim ve dansa ilgisi olanlar mutlaka sitemize ve videolarımıza göz atsınlar, mutlaka bize yakın hissedecekleri bir şey bulacaklar.
Lindy Hop derneği olarak şu an hedeflediğiniz yerde misiniz?
E: Güzel bir profil yakaladık aslında. 2013 yılında ilk dans gecemizde 5 kişi dans ettiğimizi biliyorum.
B: Şimdi dans gecelerimize 50-60 kişi gelmekte.
Görsel açıdan da çok etkileyicisiniz. Herkes giyinip süsleniyor.
E: Lindy Hop dönem dansı içinde kültürünü de barındırıyor. Biz de o dönemin havasına bürünmek için giyiniyoruz.
Sponsorlarınız var mı?
Yapmak istediğinizi yeni projeler var mı?
Geçtiğimiz sene İzmir Caz Festivali'nde yer almıştık. Bunun gibi dansı tanıtabileceğimiz farkındalık ve sosyal sorumluluk projelerine katılabilmek bizim için önemli. Belediyenin veya sivil toplum örgütlerinin etkinliklerinde de yer almayı çok isteriz.
"Bu dansın kendi dansçılarını seçtiğine inanıyorum."
E: Biz kimseyi almamazlık etmedik fakat buraya bu dansın yapısına uygun kişiler geliyor nedense. Dans, içindeki öğelerle insanları içine çekiyor.
Gelin tanış olalım. Belki yollarımız birdir. Bu dansta başarılı-başarısız kavramları yok. 'En iyi dansı ben edeceğim' diye bir şey yok. Bu dansta eğlenmek var. Lindy Hop dansında herkes herkesle dans edebilir, tanışmış olmanıza da gerek yok. Hayır cevabını verene hiç rastlamadım çünkü herkes dans etmek için geliyor. Herkes şu kafada oluyor: "Ben buraya dans etmeye geldim ve eğlenebileceğim kadar eğleneceğim."