02 Eyl 2019
Otuzbeşlik

Tiyatro fuarda izlenecek!

Sanatın ve sanatçının İzmirlilerle buluşma noktası 88. İzmir Enternasyonal Fuarı, usta oyuncu kadrolarından oluşan tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapacak. Sanatseverler, 7 - 15 Eylül tarihleri arasında İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde buluşacak. 

 

Usta Oyunculardan Üstün Performanslar

Tarih boyunca Türk tiyatrosunun unutulmaz isimlerinin yer aldığı fuar, bu yıl da usta oyuncu kadrolarından oluşan üstün performanslara sahne olacak. 7 Eylül’de başlayan ve 9 gün boyunca saat 20.00’de sergilenecek tiyatro oyunları ise sırasıyla Joseph K, Azizname, Hayat Kime Güzel?, Ferhangi Şeyler, Gelin Tanış Olalım, Vee Perde, 1984 Büyük Gözaltı, Don Kişot’um Ben ve Kadın Kafası.

İEF'19 - Joseph K.

07 Eyl 2019
İsmet İnönü Sanat Merkezi

İsmet İnönü Sanat Merkezi, kapılarını ilk olarak 7 Eylül’de İngiliz yazar Tom Basden’in Franz Kafka’nın “Dava” adlı eserinden esinlenerek yazdığı kara mizah yüklü modern zaman uyarlaması olan “Joseph K.” ile açacak.  Canlandırdığı Joseph K. karakteri ile Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri 2018’de "Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu" ödülüne layık görülen Mert Fırat’a yine aynı oyunla "Yardımcı Rolde Yılın En İyi Erkek Oyuncusu" seçilen Özgün Aydın, Onur, Dilber ve Didem Balçın eşlik edecek. 

İEF'19 - Azizname

08 Eyl 2019
İsmet İnönü Sanat Merkezi

Tiyatro gösterimlerinin ikinci gününde, daha önce yapılan sahnelemelerinde on binlerce seyirciye ulaşan, usta yönetmen Yücel Erten tarafından yeniden uyarlanan “Azizname” yer alacak. Aziz Nesin’in öykü ve taşlamalarından yola çıkarak hazırlanan oyun, izleyicilerini toplumun gerçekliğiyle buluşturarak hem güldürüp hem de düşündürecek. Oyuncu kadrosunda Emre Altuğ, Bülent Çolak, Zühtü Erkan, Pınar Gülkapan, Hande Kaptan, Berk Sezenler, Burak Şentürk ve Fatih Toğçuoğlu gibi güçlü isimlerin yer aldığı “Azizname”, 8 Eylül’de izleyicilerinin karşısına çıkacak.

İEF'19 - Hayat Kime Güzel

09 Eyl 2019
İsmet İnönü Sanat Merkezi

Tiyatro gösterimlerinin üçüncü günü ise, “Hayat Kime Güzel?” isimli oyunla izleyicilerini kahkaha tufanına boğacak. İki perdeden oluşan oyun sosyal medyayı irdeliyor. Hayatın kime göre güzel olduğunu esprili bir dille anlatıyor. Tekin Duman ve Çınar Şahin’in yazdığı, Galip Erdal’ın yönettiği oyunda ünlü oyuncular Deniz Oral, Tuba Erdem, Hacı Ali Konuk, Faruk Sofuoğlu, Burçak Kabadayı ve Kemal Zeydan yer alıyor.

İEF'19 - Ferhangi Şeyler

10 Eyl 2019
İsmet İnönü Sanat Merkezi

İsmet İnönü Sanat Merkezi, 10 Eylül’de dünyada en çok oynanan tiyatro oyunu “Ferhangi Şeyler”e ev sahipliği yapacak. Türkiye dışında Londra, Washington, New York, Münich, Hamburg, Amsterdam ve Zurih başta olmak üzere değişik kentleri dolaşan ve iki binin üzerinde sergilenen oyun, herkesin hayatından karakterler içermesiyle mizahın özünde sosyal hayatın içinde yer aldığına vurgu yapıyor. Sazla çalıp söylediği türküleri, sistem eleştirileri, seyirci ile diyalogları ve doğaçlamalarıyla ustalık performansını sergileyen Ferhan Şensoy oyununda yakın geçmişten günümüze pek çok konuya değiniyor. 

İEF'19 - Gelin Tanış Olalım

11 Eyl 2019
İsmet İnönü Sanat Merkezi

11 Eylül tarihinde Fırat Tanış tarafından sahnelenen ve farklı kültürlere ait 11 türküyle beslenen “Gelin Tanış Olalım” isimli oyun sahnelenecek. Gösteri yazarı Prof. Dr. Semih Çelenk’in Yunus Emre’den Aşık Veysel’e, Pir Sultan’dan İbrahim Hakkı’ya, Somuncu Baba’dan Karacaoğlan’a pek çok halk ozanını rehber edinerek yazdığı yol hikayelerinden oluşan eser, Fırat Tanış’ın performansı ile izleyicilerini yolda olmanın derinliğine götürecek.

İEF'19 - Vee Perde

12 Eyl 2019
İsmet İnönü Sanat Merkezi

Komedi dalında Türk tiyatrosunun efsaneleşen isimleri Yasemin Yalçın ve İlyas İlbey, 12 Eylül’de bu kez fuar izleyicilerini güldürecek. Neil Simon’ın “Sunshine Boys”dan esinlenilerek yazılan ve iki eski komedyen Cahide ve Adnan’ın bir zamanlar şöhreti doruklarda yaşamış hikayelerini anlatan oyun aynı zamanda gösteri dünyasının acımasız ve ezici etkisine vurgu yapılıyor.



İEF'19 - 1984 Büyük Gözaltı

13 Eyl 2019
İsmet İnönü Sanat Merkezi

İngiliz yazar George Orwell'ın 1949 yılında yayınlanan ve kısa sürede kült mertebesine erişmiş eserinden uyarlanan “1984 - Büyük Gözaltı”, usta oyuncu kadrosuyla 13 Eylül’e damga vuracak. Tarihin akışına müdahale edilmediği sürece insanlığın geleceğine ilişkin bir distopya çizen eser, toplumun zamanla insani değerlerini yitirip yozlaşacağına yönelik bir uyarı niteliği taşıyor. İnsanlara bir an önce farkındalık yaşatmak amacıyla eserini kaleme aldığı George Orwell’i ölümsüz eserinin derin anlamı, sahne üzerinde  usta oyuncular Rutkay Aziz, Taner Barlas, Özcan Alpar, Ekin Aksu ve Aytaç Öztuna tarafından yansıtılacak.

İEF'19 - Don Kişot'um Ben

14 Eyl 2019
İsmet İnönü Sanat Merkezi

İsmet İnönü Sanat Merkezi, 14 Eylül’de Cervantes’in ölümsüz eseri Don Kişot’u ağırlayacak. Oyunda Ozan Güven, yeldeğirmenleriyle savaşan Don Kişot’u canlandırırken, Don Kişot’un aklı selim tarafı olan Sancho Panza’ya ise Günay Karacaoğlu hayat verecek. Nazlı Tosunoğlu, Ömür Arpacı gibi isimlerden oluşan geniş oyuncu kadrosu ile sahne alacak Don Kişot’un delilikle ilgili yorumu ise şöyle: “Delilikte direndiğim için bilge oldum. Zalimlerin yönettiği bir dünyadansa deliliğin dünyasını tercih ettim ben, gerçek bilgelik delilikmiş sonradan gördüm, korkunun esaretinden bile kurtarıyor insanı. Don Kişot’um Ben!”.

İEF'19 - Kadın Kafası

15 Eyl 2019
İsmet İnönü Sanat Merkezi

Tiyatro gösterileri, 15 Eylül’de İrfan Kangı’nın yazıp yönettiği, aynı zamanda da rol aldığı “Kadın Kafası” isimli oyun ile son bulacak. Romantik komedi tadında sahnelen oyunda İrfan Kangı’nın anlatımı Melda Gür, Merve Sevi ve Ebru Karanfilci ile renklenecek. Kadın ve erkek arasında savaş olmadığı, hangi toplumsal ya da kültürel sınıfta olursa olsun özünde her birinin aynı olaya farklı tepkiler verip aynı noktada buluştuğunu anlatan oyun, izleyicilerin zihnini güldürerek açıyor.