33 haftalık hamile Özlem Işık Adım Adım ile spina bifidalılar için koşacak!

Ayrık veya açık omurga anlamına gelen spina bifida, dünyada en sık görülen doğuştan olma hastalıklardan birisi. 3 Kasım’da İstanbul Maratonu’nda Türkiye’de kolektif yardımseverlik koşusunu tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulan Adım Adım Oluşumu'ndan Türkiye Spina Bifida Derneği'ni temsil edecek 40’ı aşkın koşucu var. İçlerinden birinin durumu ise diğerlerinden biraz farklı. Özlem Işık, 33 haftalık hamile ve bebeğiyle birlikte 42 km maratonu koşacak!  

 

Spina bifida nedir duydunuz mu? 

Ayrık veya açık omurga anlamına gelen spina bifida, dünyada en sık görülen doğuştan gelen hastalıklardan birisidir. Bebek, sırtında bir açıklıkla doğar ve sinirlerle beyin arasında düzgün bir bağlantı olmadığı zaman, farklı derecelerde felçler ortaya çıkar. Bazı spina bifidalılar hiç cihaz kullanmazken veya az kullanırken, bazıları tekerlekli sandalye kullanmaktadır. Ayrıca böbrek ve mesane sorunları da yaratabilmektedir. Nasıl meydana geldiği tam olarak bulunamayan spina bifida'yı büyük oranda önlemek günümüzde mümkün. Bilimsel araştırmalar spina bifida’nın hamilelikten 3 ay önce başlanan folik asit kullanımıyla yüzde 70 oranında önlenebildiğini saptamış. Aile planlaması, folik asit kullanımı, hamileliğin 16-18. haftaları arasında bir kan testi (AFP) ve ayrıntılı ultrason incelemesi yapılması oldukça önemli.

www.spinabifidaassociation.org

 Haziran 1997’de hasta aileleri ve uzman hekimler tarafından İzmir’de kurulan Türkiye Spina Bifida Derneği, 22 yıldır hem spina bifida hakkında farkındalığı artırmak için hem de spina bifidalıları birleştiren bir platform olarak çalışıyor. Ayrıca Türkiye Spina Bifida Derneği çocuk ve gençlerin bağımsız olarak yaşayabilmesi için eğitimler, toplantılar düzenliyor, spina bifidalı aileleri bir araya getiriyor. Türkiye’de yardımseverlik koşusunu başlatan Adım Adım Oluşumu’na bu sene ilk defa katılan Türkiye Spina Bifida Derneği, ilk olarak 3 Kasım’da İstanbul Maratonu’nda “Spina Bifidalılara Bağımsız Yaşam Eğitim Bursu” ile yer alıyor. Spina bifidalı bireylerin bağımsız yaşam becerileri kazanması için eğitimi çok önemseyen dernek, spina bifidalı çocuk ve gençlere eğitim bursu ile eğitimde sürdürülebilirliği destekleyerek spina bifidalıların özel eğitimlerle öz güvenlerinin artmasını, bağımsız ve kendini gerçekleştirmiş bireyler olmalarını amaçlıyor. 

 

  

 

Adım Adım, yurt dışında “charity run” olarak bilinen ve oldukça yaygın olan kolektif yardımseverlik koşusunu Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için 2008 yılında kurulan, bu alandaki ilk sivil toplum oluşumu. Oluşum, ülkemizin önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak ve tanıtım desteği sağlıyor. Sporcularla sivil toplum kuruluşlarını buluşturan bu oluşumun, 2018 sonu itibariyle 60 binin üzerinde gönüllü koşucusu ve 500 binin üzerinde bağışçısı oldu. An itibariyle 3 Kasım’da İstanbul Maratonu’nda Türkiye Spina Bifida Derneği'ni temsil edecek ve 8 km, 15 km veya 42 km (tam maraton) olmak üzere toplam 3 kategoride koşacak olan 40’ı aşkın koşucu var. İçlerinden birinin durumu ise diğerlerinden biraz farklı. 28 yaşındaki İzmirli beden eğitimi öğretmeni Özlem Işık, 33 haftalık hamile ve bebeğiyle birlikte 42 km maratonu Türkiye Spina Bifida Derneği için koşacak!  

Özlem Hanım, öncelikle maraton koşmaya ne zaman karar verdiniz? Hamileyken mi, yoksa hamilelikten önce mi? 

 

Maraton koşmaya hamileliğimden önce karar verdim çünkü uzun zamandır koşu yapıyordum ve hamile kaldığımda da koşuyu bırakmak istemiyordum. 

Kararınızı verdikten sonra hazırlık olarak neler yaptınız? 

 

Maraton koşmaya karar verdikten sonra hamilelikte bunu yapan var mı, varsa nasıl bir antrenman programı izlemiş, süreç sağlıklı geçmiş mi gibi sorulara yanıt aradım. Bu süreçte yurt dışında hayalimi gerçekleştiren birkaç kişi olduğunu gördüm ve araştırmalarıma devam ederek hamilelik sürecinde nasıl bir yol izleyeceğimi planladım. 

Ülkemizde bu bir ilk olabilir. Siz ülkemizde veya yurt dışında bu tarz örneklere rastladınız mı? 

Ülkemizde hamileliğinde maraton koşacak ilk kadın olacağım ama yurt dışında iki-üç örneğini bulabildim.

Muhtemelen ilk defa böyle bir şey duymuş olan doktorunuz, eşiniz ve yakın çevrenizden nasıl tepkiler aldınız? 

 

Eşim hamileliğimde maraton koşmak istediğimi duyunca “Doktor ne derse ona göre ilerleriz” demişti. Doktorum ise yurt dışında örneği olduğunu, sağlıklı bir süreç geçirirsem yapılabileceğini söyledi. Benim için asıl önemli olan bu iki kişinin fikriydi. Bunun dışında hem olumlu hem olumsuz yorumlar aldım. 

“Bu bir çılgınlık!” diyenler, sizi vazgeçirmeye çalışanlar oldu mu? Onları nasıl sakinleştirdiniz? 

 

Başlarda hayalimi ciddiye almayan ya da yapamazsın diyenler oldu, bunlara karşın eşimin desteği ve doktor kontrollerimi göz önünde bulundurarak hayalimin peşinden koşmaya devam ettim. Ben inandıkça insanlar da daha az müdahale eder oldu. 

Doktorların hamilelere hafif egzersiz önerdiği biliniyor. Sizce her hamile koşabilir mi, hamilelerin koşabilmesi için nasıl bir yol izlemesi gerekiyor? 

 

Her hamile koşamaz. Öncelikle hamileliğinizde koşabilmeniz için her sporda olduğu gibi profesyonel anlamda bir geçmişinizin olması gerekiyor. Daha sonrasında sağlıklı bir hamilelik geçiriyor olmamız gerekli, son olarak da ne olursa olsun vücudunuzu dinleyerek ve hamileliğinizin sizde yarattığı değişikliklerin farkında olarak spora devam etmeniz gerekiyor. 

Adım Adım’ı nasıl duydunuz, oluşuma nasıl dahil oldunuz? 

 

Adım Adım’ı Facebook üzerinden bir koşu grubu ararken buldum. Sonrasında oluşuma dahil oldum, beş yıldan uzun bir süredir de Adım Adım ile “İyilik Peşinde Koş”uyorum. 

 

Spina bifidayı nasıl duydunuz? Türkiye Spina Bifida Derneği’ni niçin seçtiniz? 

 

Türkiye Spina Bifida Derneği’ni bir arkadaşım vesilesiyle duydum. Hamilelikte oluşan spina bifida hastalığı için koşmaya, hamile olduğum için daha çok empati kurabilmem sebebiyle karar verdim. Benim için bu süreçte daha anlamlı bir dernek seçilemezdi. 

Kampanyanız 21 Ekim’de başladı. Bağışlar nasıl gidiyor? 

 

Koşuya son hafta kala başlayan kampanya süreci benim için yoğun olan bir döneme denk geldi; buna rağmen kampanyam güzel ilerliyor ama çok daha fazla umutluyum. Dernek adına daha fazla bağış toplanacağına ve daha fazla hastaya umut olacağımıza inanıyorum. 

Son olarak anne adaylarına neler önermek istersiniz? 

 

Her hamilelik kişiye özgü öncelikle vücudunuzu dinlemeyi öğrenmelisiniz. Hamilelik düşünüyorsanız ve spor yapmak istiyorsanız lütfen spora hamile kalmadan önce başlayın. Bebeğimiz bizler için çok değerli ama bunun yanında spor yaparak zinde kalıp fiziğimize dikkat ederek kendimize de değer vermeliyiz. Tüm anne adaylarının bebeklerini sağlıkla kucaklarına almasını dilerim. 

Eklemek isteyeceğiniz bir şey var mı? 

 

Umarım hayalim olan 42 km koşuyu sağlıkla bitiririm ve bu deneyimlerimi de sporu ve sporcuyu seven kişilere ulaştırabilirim. Bu süreçte koşumu spina bifida hastalarına adadım ve herkesten destek bekliyorum. Dünyayı iyilik kurtaracak, el verin hastalarımıza umut olun. 

Özlem Hanımı desteklemek isterseniz kampanya sayfasından bağış yapabilir veya kampanyasını çevrenizle paylaşarak, spina bifida farkındalığına katkıda bulunabilirsiniz.  

 

Türkiye Spina Bifida Derneği ve spina bifida hakkında daha fazla bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.