Aqua Jog Club - Suyun Spor Hali
¨Suyu sevin ve sizi değiştirmesine izin verin.¨ diyor Gizem Çalışkan.
Gizem Çalışkan kim mi? Kendisi 1988 doğumlu, Ege Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Reklam yazarlığı kökenli Çalışkan, Aqua Jog Club'ın kurucusu. Bütün bunların su ve sporla ne alakası var diyorsunuz, duyuyorum. Hayatta hiçbir şey sevdiklerimizin önüne geçmemeli, yüzme kökenli Gizem içinde durum öyle olmuş. Reklam yazarlığının yanında sevdiği Aqua Jog ile hayatına devam ederken bir noktada Aqua Jog ağır basmış ve tüm bilgi birikimini bu alanda kullanmaya karar vermiş. Sevdiği işi yapınca da başarılar onu izlemiş.
Aqua Jog ile suyun altında sarf ettiğiniz efor stresinizi azaltırken sıkı bir vücuda sahip olmanızı sağlıyor. Eğlence, spor ve 1 saatte giden 800 kalori... Yaz da geldi! Herkese iyi çıpı çıpılar, röportajın devamı içinde keyifli okumalar diliyorum.
Kaynak: Aqua Jog Club
Reklam yazarlığından Aqua Jog antrenörlüğüne uzanan maceranı dinlemek isteriz.
Spor hayatımda her zaman vardı. Yüzme kökenliyim, "Ne iş yaparsam yapayım spor bunun yanında devam edecek." diyordum. AquaJog eğitimini aldığımda böyle bir fikrim yoktu. Kariyerimi reklam sektöründe sürdürmeyi planlamıştım. Bunun yanında İstanbul’a yerleştikten kısa bir süre sonra Aqua Jog Club’ı kurdum. Türkiye’de olmayan, bilinmeyen bir sporu tanıtıp faydalarını deneyimletebilirim diye düşündüm.
İlk çıkış hikayesi aslında tamamen sudan uzak kalmamak adına bir girişimdi. Su sporlarına uzak bir ülkede kimsenin adını bile bilmediği bir sporu anlatmak, tanıtmak, deneyimletmek ve sürdürmek gerçekten zorlu bir süreçti. 2 sene boyunca hem reklam yazarlığını hem Aqua Jog Club’ı birlikte sürdürdüm. Mesai öncesi sabah seansları, mesai sonrası akşam seansları şeklinde gidiyordu.
Reklamı çok seviyorum fakat işler ütopyadaki gibi gitmediği için stres yaratmaya başladı. Bir yandan da elimde çok değerli ve yoğunlaşmam gereken bir şey olduğunun farkındaydım. Bir anda istifa ettim. Bütün enerjimi, reklamcılıktaki deneyimimi, ne var ne yoksa Aqua Jog Club’ı daha aktif hale getirmek için harcamaya başladım. Fark, kısa süre içinde çok netti.
Kaynak: Aqua Jog Club
Aqua Jog'un faydalarında ‘stres yok’ cümlesi dikkatimi çekti. Sen sürekli bu işle uğraştığına göre pamuk gibi bir insan olmalısın?
Antrenman sırasında suda gerçekten resetleniyorsun. Hiçbir şey düşünmüyorsun. Suyun terapi etkisi çok kuvvetli. Günün devamını çok daha enerjik geçirmeni sağlıyor. Ben pamuk gibi bir insan mıyım? Pek sanmıyorum. (Gülüşmeler) Spor yapmanın ötesinde bunun “iş” kısmı gerçekten emek istiyor ve idealist tavırlarım beni bazen oldukça strese sokuyor. Türkiye ve özellikle İstanbul şartlarındaki stres seviyesini düşündüğümüzde daha minimal kısımda kalıyorum diyebiliriz. Suya atla, zihnini boşalt, kaldığın yerden devam et. Döngü bu şekilde işliyor.
Kaynak: Aqua Jog Club
Fitness'da bir devrim dediğin Aqua Jog nedir? Türkiye’de örnekleri var mıdır?
Aqua Jog, suda yürüme ve koşma üzerine kurulu bir antrenman sistemi. Bunun yanında benim geliştirmiş olduğum kara antrenmanlarıyla yüzmenin kombinasyonlarından oluşan egzersiz sistemini uyguluyoruz. Türkiye’de başka örneği yok. Aqua Gym ile karıştırmamak gerekiyor. Aqua Jog temel prensipleri olan bir antrenmandır. Aqua Gym gittiğiniz her yerde farklı bir metodla karşılaşabileceğiniz su egzersizlerini kapsar.
Kaynak: Aqua Jog Club
Aqua Jog’un eğitimi var mı? Sen kendini nasıl geliştirdin ve senin gibi eğitmen olmak isteyenlere tavsiyelerin neler?
Eğitimi var fakat farklı isimlerle olabiliyor. Eğitim uzun bir süreç. Bu süreçten sonra da kendi çalışmalarınla antrenmanları geliştirmen gerekiyor. Aldığım eğitimin ardından (ve hala) sürekli suda çalıştım. Antrenman metodlarını geliştirmek gerekiyor. Türkiye’de eğitimleri ben verebiliyorum fakat henüz eğitim programı planı bulunmuyor. Bu da çok iyi planlanması gereken bir süreç. Zaman içinde bu konuyla ilgili de çalışmalar başlayacak.
Kaynak: Aqua Jog Club
İnsanların Aqua Jog’a ön yargıları oluyor mu?
Hayır, herhangi bir önyargı yok. Mantık olarak da herkese çok sıcak geliyor. Sadece hiç bilmedikleri bir şeyle ilk defa karşılaştıkları için merak duygusu baskın. Detaylıca anlatıyoruz, deneme dersleri yapıyoruz. İlk antrenmanda, deneyimi birebir yaşadıklarında kafalarda her şey netlik kazanıyor.
Kişiye özel program mı çıkartılıyor?
Antrenman genel kapsamıyla herkese uygun. Şiddeti kişiden kişiye göre değişiyor ve kişinin kondisyonuna göre planlanıyor. 2 yönü var. Biri performans biri de iyileşme. Sakatlanma, fıtık, eklem rahatsızlığı gibi sorunlarla gelen kişilerde antrenman net bir şekilde ayrışıyor. Bunun dışında antrenman içinde ayrıştırmalar yaparak kişiye özel programla ilerliyoruz.
Kaynak: Aqua Jog Club
Sosyal medyayı incelediğimde ağırlıkla hareketler görüyorum. Hamileler de ağırlıkla mı çalışıyor?
Herkes ağırlık sanıyor, kullandığımız her şey çok hafif. Suda yüzey ve sürtünme artınca kuvvet de artar. Biz kullandığımız ekipmanlarla omurgayı destekliyoruz, direnç ve kuvvet yaratıyoruz. O hafif malzemeler suya girdiğinde uygulanan şiddetle ağırlık etkisi yaratıyor. Hamilelerin programı standarttan farklı. Gördüğünüz ekipmanları herkeste kullanıyoruz, sadece kullanma şekli ve şiddeti kişiye göre planlanıyor.
Kaynak: Aqua Jog Club
Down sendrom ya da özel hastalığı olan kişilere ders veriyor musun? Bazı hastalıkların iyileşmesinde yunuslar gibi etkisi var gibi geliyor bana sonuçta sudasın ve mutlusun.
Kesinlikle suyun kas ve iskelet sisteminin kuvvetlenmesinde ve zihinsel rahatlamada etkisi çok büyük. Enerjiyi de yüksek oranda harcadığımız için daha güvenli bir ortamda çalışmış oluyoruz. Benim özel hastalıklarla ilgili ileri seviyede bir uzmanlığım bulunmadığı ve bu tarz çalışmalarda hastalığı, davranış modellerini çok iyi bilmek gerektiği için birebir çalışma yerine bu konuda uzman bir eğitmenle paralel çalışmalar gerçekleştirmeyi tercih ediyorum.
Kaynak: Aqua Jog Club
Fizik tedavi yöntemi gibi kas ağrılarına iyi geldiğini ve iyileştirici olduğunu söyleyebilir miyiz?
Tam olarak çıkış noktası da bu. Özellikle futbolcuların ve atletlerin dizlerinde yaşadığı sorunlar ve sporcu sakatlanmaları sonrası iyileşme dönemlerinde çok aktif yapılan bir spor. Nedeni suda eklemlere baskı uygulanmıyor olması. Bu da hasarlı bölgeyi baskısız bir şekilde çalıştırıp kuvvetlendirmeyi sağlıyor.
Aqua Jog'un kuralları var mı? Kimler gelebilir, kimler gelemez? Kaç yaş grubu bu spordan yararlanabilir?
Keskin kuralları yok. 7’den 70’e herkes yapabilir. Kişinin yaşı, fiziksel durumu önemli bizim için. Antrenman buna göre şekilleniyor.
Yapılma sıklığı ya da süresi var mı?
Her gün yapılabiliyor. Baskısız bir antrenman ve kardiyo seviyesi yüksek. Yine kişiye göre antrenman sıklığını organize ediyoruz. Ben haftada minimum 3 öneriyorum.
Kaynak: Aqua Jog Club
Aqua Jog’a gelenler hayatlarına ne katmış oluyorlar?
Öncelikle yeni bir spor deneyimiyle tanışıyorlar. Suda yüzme dışında neler yapılabileceğini, bunun bedenen ve zihnen etkilerini ilk çalışmadan itibaren hissediyorlar. Başlayanların çoğu çok uzun süre devam ediyor. Havuza ve spora bakış açısı değişiyor. Yepyeni bir alışkanlık kazanıyorlar ve daha özgür hissediyorlar.
Kaynak: Aqua Jog Club
Bir saatte 800 kalori çok iddialı. Kalori yakma oranı kişinin performansına ve yaşına göre değişiklik gösterebiliyor mu?
Evet, iddalı ve gerçek. Tabii ki bunlar üst sınır fakat performans çalıştığım çoğu kişi bu sınıra yaklaşıyor. Su havadan 12 kat yoğun. Be nedenle daha fazla enerji harcıyoruz. Yakılan kalori kişinin yaşına metabolizma hızına, performansına göre değişkenlik gösteriyor. Herkes aynı oranda kalori yakmıyor. Zaman içinde miktar artıyor.
Kaynak: Aqua Jog Club
Sporun havuzda olması yüzme bilmeyenleri korkutmalı mı?
Hayır, tam aksine yüzmeyi geliştirmede teknik olarak büyük destek sağlıyor. Antrenmanlarda yüzmenin temelini oluşturan tekniklerle kombinasyonlu gidiyoruz. Yüzme bilmek gerekmiyor, su korkusunun olmaması yeterli. Su korkusu olan kişiler için öncelikle yüzme dersleri yapıyoruz daha sonra Aquajog’a geçiyoruz ya da paralel olarak ilerletiyoruz.