Bugün otuzbeslik.com olarak, Arkas Sanat Merkezi Yöneticisi Betül Aksoy ile Arkas Sanat Merkezi ve düzenledikleri sergiler hakkında bilgiler verdiği bir röportaj gerçekleştirdik. Gelin hep beraber Arkas Sanat Merkezi'ni daha yakından tanıyalım.
Arkas Holding acentelik, armatörlük, limancılık, lojistik hizmetleri gibi birçok farklı sektörde faaliyet gösteriyorken neden sosyal sorumluluk projesi olarak Arkas Sanat Merkezi’ni hayata geçirdi?
Bugün 14 tanesi Türkiye’de olmak üzere 24 ülkede, 60 ofisi bulunan ve 64 şirketi ile 6500 kişiye istihdam sağlayan Arkas Holding, İzmir merkezli olarak faaliyet göstermeye devam ediyor. Bu da Arkas ailesinin 300 yılı aşan İzmir geçmişi olması ve Lucien Arkas’ın İzmir’e verdiği önemden dolayıdır. Lucien Bey, her zaman İzmir’in kültürel ve sosyal hayatına katkıda bulunmayı hedeflemiştir. Kendisi bir sanatsever; kişisel ilgisi ve profesyonel yaklaşımı ile 30 yılı aşkın sürede oluşturduğu geniş bir koleksiyona sahip. 1300 parçanın üzerinde eserden oluşan Arkas Koleksiyonu’nda, tabloların yanı sıra, halılar, cam eserler, gemi maketler ve gemi eskileri de bulunuyor.
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
Arkas Sanat Merkezi 130 yıldır ayakta kalmayı başarabilen nadir bir bina. Yapının tarihinden ve özelliklerinden bahsedebilir misiniz?
Arkas Sanat Merkezi, Birinci Kordon’da yer alıyor. Fransız Kültür Merkezi’nin karşı sırasında, iki katlı, beyaz mermer bina. Burası İzmir Fransa Fahri Konsolosluk binası aslında. Fakat konsolosluk binasının denize bakan bölümü kültür ve sanat amaçlı kullanılmak üzere 20 yıllığına Arkas Holding’e tahsis edildi ve Arkas Sanat Merkezi adıyla 2011 yılında hizmet vermeye başladı. Fransız Hükümeti’ne ait bu binanın 1800’lü yıllara dayanan bir geçmişi var. 1875 yılında Fransız Hükümeti’ne verilmiş olan bu bina 1904 depremini ve 1922 yangınını yaşamış.
İzmir’in 130 yıl önce inşa edilmiş ve ayakta kalmayı başarmış nadir binalarından biri olan Fransa Konsolosluğu Binası, aslına sadık kalınarak gerçekleştirilen 8 aylık restorasyon ve bakım çalışmaları sonucunda yeni çehresine kavuştu. Böylelikle güçlü bir altyapıya kavuşan ve en az 50 yaş gençleşen binanın denize bakan bölümü çağdaş, donanımlı bir sanat merkezine dönüştü.
Kaynak: Arkas Sanat Merkezi
Arkas Sanat Merkezi'nin kurulum amacı Arkas Koleksiyonu'nu sergilemek iken amacı geliştirip 13 sergiye imza attınız. Bu sergileri bizim için değerlendirebilir misiniz, nasıl tepkiler aldınız?
Arkas Koleksiyonu’nu sanatseverlerle paylaşma isteği doğrultusunda yola çıkarak hizmete giren binamızda düzenlediğimiz sergiler için yurt içi ve yurt dışındaki müzeler, kurumlar ve koleksiyonerler ile iş birliği yapıyoruz.
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
İlk düzenlediğimiz ‘Arkas Koleksiyonu’nda Post-Empresyonizm’ isimli sergimizde tüm eserler Arkas Koleksiyonu’na aitti ve Fransız ressamların eserlerinden oluşuyordu. Eserlerin döneminin binanın tarihi ile örtüşüyor olması ve Fransız Konsolosluğu içerisinde açılan ilk serginin Fransız ressamlardan seçilmesinin güzel bir giriş olduğunu düşünüyorum. Sergi, beklediğimizden çok daha fazla ses getirdi. 3 ayda 12 binin üzerinde ziyaretçi ağırladık. O zaman da içimiz çok rahat etti; çünkü İzmir’de böyle bir kültür girişimine girdiğiniz zaman nasıl bir tepki geleceğini öngöremedik açıkçası.
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
Daha sonra ‘Batılının Fırçasından Ege’nin Bu Yakası’ sergimiz ile oryantalizm konusunu ele aldık. Bu sergide Arkas Koleksiyonu’ndan 40 eserin yanı sıra pek çok koleksiyonerden ve müzelerden ödünç alınan eserler vardı. Küratörlüğünü Erol Makzume yaptı.
Kaynak: Arkas Sanat Merkezi
Bir sonraki sergimizde ise sanatın farklı bir dalı olan fotoğraf sanatına yer vermek istedik. Ahmet Ertuğ’un ‘Sessizliğin Yankısı’ isimli sergisini yeni seçkisi ile sergiledik. Sergide çeşitli Avrupa ülkelerinde yer alan tarihi kütüphane ve opera saraylarına ait fotoğraflar bulunuyordu.
Daha sonra küratörlüğünü Halilhan Dostal’ın üstlendiği Türk resim sanatının yetkin isimlerinden Naci Kalmukoğlu’nun retrospektif sergisi ‘O, Bir Yıldızdı’ sergisini düzenledik.
Kaynak: Arkas Sanat Merkezi
Beşinci sergimiz olan 'Asker Ressamlar' sergisi ise, Arkas Koleksiyonu’nun kuvvetli olduğu bir bölümünden oluşuyordu. Sanatseverlere, Şeker Ahmet Paşa, Hüseyin Zekai Paşa, Osman Nuri Paşa, Süleyman Seyyid gibi erken dönem asker ressamlarıyla başlayan ve Hoca Ali Rıza, Bahriyeli İsmail Hakkı, Sami Yetik gibi mihenk taşı ressamlarımızın öne çıkan eserlerinden oluşan bir seçki sunuldu.
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
18. ve 19. yüzyıllarda İzmir; Batılı bir Bakış isimli sergimizde ise sanatseverlere; İzmir’e dair hiç sergilenmemiş pek çok eserin buluştuğu, Louvre Müzesi, British Museum, Rijksmuseum gibi dünyanın en önemli müze ve kurumlarından özel izinlerle ve ilk defa getirilen eserlerin yer aldığı, İzmir’i ziyaret eden bir seyyahın gözünden şehri tanıma fırsatı bulacakları bir deneyim sunduk. O yüzyıllarda İzmir’e uğramış seyyahların gözünden İzmir’in nasıl algılandığına dair bir sergiydi.
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
Bir sonraki sergimiz, özellikle bayanların en çok ilgisini çeken sergi oldu; ‘Camın Şairleri’. 20. Yüzyılın başlarında Fransa’da filizlenen Art Nouveau akımının cam sanatındaki en önemli üç temsilcisi: Émile Gallé, Daum kardeşler ve René Lalique’e ait eserlerin sunulduğu sergi ile Arkas Koleksiyonu’ndan 172 eserin yer aldığı geniş bir seçki sergilendi. Bu sergi bir sene sonra yenilenmiş bir seçki ile İstanbul’da bir müzede tekrar sergilenme fırsatı buldu.
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
Tabii resim sanatına biraz ara vermiş olduğumuz için, cam sanatının ardından sergi programımıza Türk resim tarihinin temel taşlarından birini oluşturan ‘Hoca Ali Rıza’ sergisi ile devam ettik. Yapı Kredi iş birliği içerisinde hazırladığımız bu sergide 150’den fazla eser sergilendi.
,
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
Daha sonra yok olmaya yüz tutan halı sanatını gündeme taşıyabilmek amacı ile ‘Arkas Koleksiyonu’nda Osmanlı Halı Sanatı’ isimli sergi ile asırlık Osmanlı Saray halıları sergiledik. 300’ü aşkın halının bulunduğu Arkas Koleksiyonu’na ait 55 adet halı bu sergide yer aldı. Turistlerin ve sanatseverlerin yoğun ilgisi nedeni ile uzatılan bir sergi oldu.
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
Akabinde fotoğraf sanatına geri dönüş yaparak, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği iş birliği ile ‘İzmir; Yarınlara Bir Miras’ projesinden bir seçki sergiledik. Türk ve uluslararası 18 fotoğraf sanatçının eserleri ile İzmir’i diğer kentlerden farklı kılan, İzmir’e değer katan ve İzmir’e özgü unsurlar mercek altına alınarak sergilendi.
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
Bir sonraki sergimizde ise Türkiye’nin en önemli özel koleksiyonlarından biri olarak gösterilen Muharrem Kayhan Koleksiyonu ile Antik Çağ’daki Anadolu’yu ele aldık. 'Antik Anadolu'nun Tanıkları' isimli sergimizde 300 adet obje ve 477 adet sikke yer aldı ve sergi çok yoğun ilgi gördü. Bu nedenle de ziyaret süresi uzatıldı.
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
‘Üç Denizin Arasında Osmanlı Ve Fransız Boğaz Haritaları’ sergimizde ise İstanbul ve Çanakkale Boğazına ait 135 harita sergiledik. Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nün derlediği sergi ile haritacılığın tarihi ve temelinde yatan titiz çalışmalara dikkat çektik.
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
Ve son olarak doğu seyyahlarının güzergahlarına adanmış sergiler serisinin ikinci ayağını oluşturan ‘Anadolu Seyahatleri’ sergimizle de batılı gezginlerin İzmir’den hareketle kat ettikleri Anadolu’yu ele alıyoruz. 18 Aralık tarihine kadar sürecek sergimizde Louvre Müzesi, Musee d’Orsay, Fransa Milli Kütüphanesi gibi Fransa’nın önde gelen müze ve kurumlarından ayrıca özel koleksiyonlardan derlenmiş 302 adet eser yer alıyor.
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
Ne kadar sıklıkta sergiler düzenliyorsunuz? Ortalama bir serginin gösterim süresi ne kadar oluyor? Senede 2 ya da 3 sergi yapıyoruz. Bu sergiler genelde 3 aylık sergiler oluyor.
Aras Sanat Merkezi çocuk seyirciye ayrıcalıklar gösteriyor. Sebepleri nelerdir?Çocuklar bizim için çok önemli çünkü sanat sevgisi küçük yaşta aşılanıyor. Çocuklar için farklı anlatımlar ve özel aktiviteler planlıyoruz. Bu sebeple birçok okul bizi aktivite takvimine almaya başladı.
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
Sergi öncesi ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?
Sergi öncesi 2 sene boyunca ön çalışmalar yapıyoruz. Bilimsel bir komite oluşturuluyor. Bu komite; üniversite öğretim üyeleri, yurt içi, yurt dışı müze küratörlerinden oluşuyor. Bizim için bilimsel açıdan doğru olmak ve bizden sonraki bilimsel çalışmalara ışık tutmak çok önemli.
Sizce sergileriniz her kesimden kitleye hitap edebiliyor mu?
Sergilerimiz; spesifik uzman grubu için hazırlanan sergiler olmaktan öte 5-6 yaş grubu çocukların dahi bir şeyler bulabileceği hikayelerin anlatıldığı tarzda oluyor.
Öğrencilerin aklında kalması için oyun şeklinde anlatımlarımız oluyor. Sergiye gelen bir herkes için buradan çıktıktan sonra konu ile ilgili fikirleri olsun istiyoruz.
Sergiye katılmak isteyenlerin sadece randevu almaları yeterli. Giriş ve rehberlik hizmetimiz ücretsiz. Gelen yaş gruplarına ve taleplere göre farklı anlatım şekillerimiz bulunuyor.
Rehberimiz üç dilde anlatım yapıyor. Fransızca, İngilizce, Yunanca.
En fazla kaç kişilik gruplar gelebiliyor?
Maksimum 30'a çıkabiliyoruz.
Yeni gelecek serginin konusu ne olacak?
Genel bir başlık verecek olursak, Arkas Tablo Koleksiyonu'ndan bir sergi olacak diyebiliriz.
Arkas Sanat Merkezi yayınlarından biraz bahseder misiniz?
Her sergi dolayısıyla bir kitap basıyoruz. Bilgiyi daha fazla yayabilmek ve sergiyi kaçıranlar için her bir kitap 3 dilde yayınlanıyor. Bir kitapta, her biri uzman kişiler tarafından yazılmış, olan 10'a yakın makale bulunuyor. Dolayısı ile bu kitaplar bilimsel referans niteliği taşımaktadırlar.
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
Bu kitapları nereden bulabiliriz?
Web sitemizden sipariş verebiliyorsunuz. Daha fazla kişiye ulaşabilmesi adına kar konulmadan, çok uygun fiyatlara satılıyor.
En son neler söylemek istersiniz?
Sergilerimiz süresince, sergi konusunda uzman kişileri ağırlayarak, sanatçı ile seyirciyi bir araya getirmek için etkinlikler düzenliyoruz. Etkinliklerimizi sosyal medyadan ve web sitemizden takip edebilirsiniz.
Kaynak: Aras Sanat Merkezi
Merkezimiz Kordon'da. Hayatın içindeyiz. Bir saat boş vakti olan herkes bize uğrayabilir. İzmir'de yangın öncesi döneme ait çok fazla eski yapı kalmadı. Binamız çok güzel, binamızı görmek adına bile buraya gelebilirsiz. Herkesi Arkas Sanat Merkezi'ne bekliyoruz!